TÉMA

Sergej Naryškin

Muž zavražděný ve Španělsku byl zřejmě ruský pilot, který odmítl bojovat proti Ukrajině

Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země, napsala agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, nepotvrdily. Podle nejmenovaných zdrojů se však jednalo o ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny. Rusko spekulace o svém zapojení do smrti muže nekomentovalo.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:19|

Putin vydal rozkaz k „neutralizaci“ Prigožinova povstání. Je podle něj „dýkou do zad“

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl v sobotu v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Podporu Putinovi vyjádřili předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin i čečenský lídr Ramzan Kadyrov.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 18:13|

Vyhoštění ruští diplomaté opustí Prahu v neděli, píše agentura TASS

Dva ruští diplomaté, jež Česko vyhostilo v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům, Prahu opustí v neděli. V sobotu to agentuře TASS řekl Michail Brjuchanov, náměstek šéfa ruské vládní agentury Rossotrudničestvo, pro niž diplomaté pracují. Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin jejich vyhoštění nazval „odpornou a podlou provokací“ ze strany českých úřadů.
6. 6. 2020|

Bělehrad řeší špionážní aféru. Ruský agent na videu údajně předává peníze srbskému činiteli

Srbská tajná služba odhalila podle prezidenta Aleksandara Vučiče rozsáhlou operaci ruských agentů. Oznámil to poté, co se na internetu objevilo video, jež podle Radia Svobodná Evropa zachycuje, jak pracovník ruské vojenské rozvědky Georgij Kleban předává peníze údajně vysoce postavenému činiteli srbských tajných služeb. Podle prezidenta ale odhalení nepoškodí vztahy mezi Bělehradem a Moskvou.
21. 11. 2019|

Smlouva START, kterou v Praze podepsali Obama a Medvěděv, může skončit bez náhrady

Smlouva mezi Ruskem a USA o omezení strategických útočných zbraní označovaná jako START pravděpodobně nebude prodloužena. V pátek to podle agentury Tass řekl šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin. Platnost nynější dohody podepsané na jaře 2010 v Praze vyprší v únoru 2021.
15. 11. 2019|