TÉMA

Martin Povejšil

Zemřel diplomat Martin Povejšil

Ve věku 62 let zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci, Evropské unii, ve Španělsku či v Chile. Na síti X (dříve Twitteru) to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Povejšil naposled působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální resortu zahraničí. Povejšilovu profesionalitu a odborný přehled, ale také lidské vlastnosti ocenili jeho spolupracovníci i politici.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:45|

Ruska se bát nemusíme, demokratické společenství je silnější, řekl Pavel na bezpečnostní konferenci

„Nemáme důvod bát se ruských hrozeb. Jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky a vojensky silnější,“ prohlásil prezident Petr Pavel na úterní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Obavu má prezident jen z únavy západních zemí z dlouhé války, která může přinést nejednotnost, na což dle něj spoléhá ruský vládce Vladimir Putin. Na konferenci vystoupil také premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je Moskva ochotná na Ukrajině překročit všechny meze.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 14:27|

Wagnerovci verbují i v Česku, tvrdí šéf žoldnéřů Prigožin. Jeho spolupracovník působí v Teplicích

Někteří představitelé vlády souhlasí se zařazením soukromé armády ruského oligarchy Jevgenije Prigožina na evropský seznam teroristických organizací. Krok navrhují nevládní organizace s tím, že by to umožnilo stíhat i spolupracovníky takzvaných wagnerovců. Sám Prigožin dřív podnikal i v Česku a jeho bývalý obchodní partner tu stále několik firem má.
12. 2. 2023|

Západ musí protiruské sankce dál utužovat, řekl ve Fokusu diplomat Povejšil

Západ nesmí polevit ve zpřísňování sankčního režimu namířeného proti Ruské federaci kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Ve Fokusu Václava Moravce to prohlásil někdejší český velvyslanec při NATO a EU Martin Povejšil. V pořadu s podtitulem „Pravidla boje“ s ním dál diskutovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, novinář Jefim Fištejn, politický analytik Jolyon Naegelem, bývalý vojenský kaplan Pavel Ruml a sociolog Daniel Prokop.
26. 4. 2022|

Napětí mezi demokraciemi a autoritáři sílí. Západ musí častěji čelit i dezinformacím z Ruska a Číny, zaznělo v Senátu

Ve světě roste napětí mezi demokratickými a autoritářskými režimy a pandemie koronaviru tento trend ještě zesílila. V Senátu to v pátek řekl náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil. Zároveň varoval, že západní země, včetně Česka, čelí ve větší míře dezinformačním kampaním zaměřeným proti demokratickým institucím, jejich cílem je narušit soudržnost evropských a euroatlantických struktur. Kampaně údajně přichází hlavně z Číny a Ruska.
25. 9. 2020|

Ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli Člověku v tísni

Ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo ruského velvyslance Alexandera Zmejevského kvůli zařazení české humanitární organizace Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací. Náměstek ministra Martin Povejšil vyjádřil nad ruským krokem znepokojení, uvedlo ministerstvo na svých internetových stránkách. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD), který je na pracovní cestě v Etiopii, uvedl, že po jeho návratu bude diplomacie koordinovat další kroky na mezinárodní úrovni.
14. 11. 2019|