TÉMA

Podněstří

Separatisté z Podněstří vzhlíží k Rusku. Mohou připravovat půdu pro zásah Moskvy, tvrdí ISW

Rezoluce přijatá představiteli neuznávané separatistické republiky Podněstří má patrně za cíl ospravedlnit případný zásah ze strany Moskvy, přičemž nelze vyloučit vojenskou intervenci, informoval ve své analýze Institut pro studium války (ISW). Zatímco moldavská vláda zasedání separatistů označila za podvod, z Moskvy zní, že ochrana zájmů obyvatel Podněstří je ruskou prioritou. Poskytnutí vojenské pomoci ze strany Moskvy do Podněstří by však bylo pro Rusko obtížné, napsal ISW.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:09|

Separatisté z moldavského Podněstří žádají Moskvu o ochranu

Vedoucí představitelé neuznávané separatistické republiky Podněstří ve středu přijali rezoluci kritizující moldavské úřady a žádající ruský parlament o ochranu před údajným tlakem Kišiněva. Informoval o tom moldavský web Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE/RL). Moldavský kabinet předtím zasedání separatistů označil za podvod. Představitel ruského ministerstva zahraničí zareagoval na žádost neuznávané republiky vyjádřením, že ochrana zájmů tamních obyvatel je ruskou prioritou. Američané oznámili, že situaci bedlivě sledují.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:05|

Stavíme mosty i železnice, abychom spojili Ukrajinu se světem, říká šéf moldavského parlamentu

Moldavsko mění strategii boje proti ruské agresi na Ukrajině. Díky vylepšení své infrastruktury chce Ukrajinu lépe spojit se zbytkem světa, uvedl předseda tamního parlamentu Igor Grosu, který se tento týden v Praze účastnil jednání Krymské platformy. „Uvědomujeme si, že za bezpečnost Moldavska i celé Evropy platí Ukrajina tu nejvyšší daň. Hlavně jsme ukázali nejen Rusku, ale i celému světu, že Evropská unie i další země stojí po boku Ukrajiny,“ říká Grosu.
25. 10. 2023|

Pavel jednal s prezidentkou Sanduovou. Vyjádřil Moldavsku podporu v cestě do EU

Český prezident Petr Pavel po jednání s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou na Pražském hradě vyjádřil její zemi podporu v cestě do Evropské unie. Evropa musí podle něj být jednotná, aby v Moldavsku nedostávaly prostor státy, které ho chtějí rozvracet a destabilizovat. Sanduová poděkovala za českou rozvojovou spolupráci i podporu evropské integrace. Obě hlavy státu předtím společně vystoupily při slavnostním zahájení konference Forum 2000.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 17:51|

Zatčení na letišti. Moldavská policie zadržela proruskou političku, která se pokusila odletět do Izraele

Moldavská vláda vrací úder opozici. Po nedávných protestech odkrývá ilegální financování strany, která je pořádala. Za vším podle Kišiněva stojí Kreml a jeho podporovatelka Marina Tauberová. Ta chtěla ze země odletět, moldavská policie ji ale zadržela. Na letiště zamířila i přesto, že měla zákaz vycestovat.
2. 5. 2023|

O stažení ruských jednotek z Podněstří chce jednat Moldavsko, ale Kreml to odmítá

Moldavsko chce jednat o stažení ruských vojáků ze svého území v Podněstří, kde žije asi 350 tisíc obyvatel. Jde o oblast velkou jako Zlínský kraj, která formálně patří Moldavsku, ale okupuje ji Rusko. Podle vládních představitelů se Podněstří stává centrem provokací proruských sil, které usilují o převrat v celé zemi.
10. 4. 2023|

Rusko chce Moldavsko ovládnout hybridní válkou, ukazuje uniklý dokument z Kremlu

Moskva chce do roku 2030 získat moc nad Kišiněvem, ukazuje dokument úřadu v Kremlu, který se podařilo získat mezinárodnímu konsorciu médií. Moldavsko neplánuje napadnout vojensky, ovládnout se jej pokusí hybridní válkou. Přestože se země po ruské invazi na Ukrajinu přiblížila Západu, Moskva se ji pokouší politicky destabilizovat. Platí protesty proti proevropské vládě a šíří dezinformace.
16. 3. 2023|

Moldavsko a Tchaj-wan se obávají autoritářských sousedů. Strach z nových konfliktů roste

Moldavsko a Tchaj-wan na první pohled mnoho nespojuje. S proměnou geopolitické situace ale obě země nyní čelí hrozbám zpoza hranic. Zastrašováním si Čína snaží vynutit věrnost Tchaj-wanu, Rusko se zase destabilizací Moldavska snaží získat převahu ve válce s Ukrajinou. Obyvatelé obou zemí proto v posledních měsících žijí v neustálých obavách.
16. 3. 2023|

Špioni, podezřelý balon i rakety. Rusko tahá za nitky v Moldavsku, v Podněstří číhá 1500 vojáků

Moldavsko se obává, že Moskva plánuje v zemi převrat za účelem zvrátit její prozápadní kurz. Úřady v týdnu vyhostily dva cizince, kteří měli podle zpravodajců za úkol destabilizovat stát. Moldavský vzdušný prostor několikrát narušily ruské střely i podezřelý balon, aerolinie WizzAir kvůli tomu ruší lety. Rusko a Ukrajina se navíc od února vzájemně obviňují z plánované vojenské provokace „pod falešnou vlajkou“ v Podněstří, v němž zůstává asi 1500 ruských vojáků. Panují obavy, že by Rusko mohlo takovou akci využít jako záminku pro anexi separatistického regionu podobně jako kdysi v případě ukrajinského Krymu.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 17:14|

Moldavsko popřelo ruské tvrzení o tom, že se v Podněstří chystá ozbrojená provokace

Moldavsko popřelo ruské obvinění, že se v odštěpeneckém regionu Podněstří připravuje ozbrojená provokace Ukrajinců. Země se od počátku války na sousední Ukrajině obává, že se Moskva snaží destabilizovat i její demokratický systém a utnout evropské ambice. Před dvěma týdny v Moldavsku rezignovala prozápadní vláda – kvůli hospodářské krizi a nátlaku proruské opozice.
23. 2. 2023|

Moldavsko na několik hodin uzavřelo vzdušný prostor. Příčinou byl objekt podobný balonu

Moldavská republika v úterý na několik hodin uzavřela svůj vzdušný prostor. Úřady krok zdůvodnily zajištěním bezpečnosti civilní dopravy, k opětovnému otevření došlo krátce před druhou hodinou středoevropského času. Úřad pro civilní letectví později podle agentury Reuters uvedl, že obdržel zprávu ministerstva obrany o tom, že byl nad severem země spatřen malý objekt připomínající meteorologický balon. Celá událost se odehrála poblíž hranic s Ukrajinou.
14. 2. 2023|

Rusko chystá v Moldavsku násilný převrat, varovala prezidentka

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v televizním projevu prohlásila, že Rusko chce v zemi provést násilný převrat a odstranit současnou prozápadní vládní garnituru.
13. 2. 2023|

Moldavsko patří mezi nejohroženější sousedy Ukrajiny. Pomoc hledá na Západě

Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině ochromuje sousední Moldavsko. Postsovětskou republiku nezatěžuje jen příliv migrantů. Hrozbou jsou také ruské rakety a výpadky elektrického proudu. Zemi, kterou destabilizuje podněsterský separatistický region, také vyhrožuje ruský Gazprom utnutím dodávek plynu. Moldavané se proto obrací na Evropskou unii a Západ.
15. 12. 2022|

Rusko chce způsobit blackout, je to terorismus, komentuje útoky na energetiku výzkumník Charčenko

Rusko tento týden „dramaticky“ zaměřilo své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, uvedla vláda v Kyjevě. Jen od pondělí do středy zasáhly podle ní ruské střely asi třicet procent energetických zařízení v zemi. Ředitel Výzkumného energetického centra Ukrajiny Oleksandr Charčenko v rozhovoru se spolupracovnicí ČT Julií Netivodovou zdůraznil, že zasažené objekty nemají žádný vojenský význam a že se Moskva dopouští terorismu.
13. 10. 2022|

Hadí ostrov je jako nepotopitelný torpédoborec. Ukrajinci se snaží dobýt zpět klíčovou pozici v Černém moři

Ukrajina pokračuje v útocích na Hadí ostrov, který je pod ruskou kontrolou od začátku invaze. Kus skály v Černém moři asi 45 kilometrů od rumunského pobřeží do války neměl větší význam, nyní ale představuje klíčovou pozici pro ovládání černomořského námořního prostoru. Okupanti se tak snaží na ostrově posílit své pozice, zatímco ukrajinská armáda na ně dál útočí. Vybudování ruské základny s raketami dlouhého doletu by přitom nebylo hrozbou jen pro Ukrajinu, ale i území NATO. Ukrajinci ale oznámili, že se zaměří i na další strategická místa v Černém moři.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:54|

Ukrajina se obává útoku z Podněstří. Rusko tam má vyzbrojené vojáky

Pod povrchem letní letargie panuje v zapadlém zemědělském koutu válečné Ukrajiny – u hranic s Podněstřím – napětí. Za hraničním plotem má Rusko už ze sovětských dob několik plně obsazených vojenských základen. Od začátku války z Moskvy opakovaně zazněla hrozba otevřít třetí frontu právě odsud.
18. 6. 2022|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Vstup Moldavska do EU bude jednou z priorit českého předsednictví, řekl Lipavský

Česko podporuje moldavské snahy o vstup do Evropské unie. Půjde o jednu z priorit českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání s moldavským ministrem zahraničí Nicolaem Popeskem to prohlásil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Moldavsko očekává odpověď Evropské komise na svoji žádost o vstup do EU zhruba v první polovině června, řekl Popescu.
26. 5. 2022|

V Moldavsku zatkli proruského exprezidenta Dodona, podezřívají ho z korupce a vlastizrady

Moldavské úřady zadržely bývalého proruského prezidenta Igora Dodona. Stalo se tak v den, kdy pracovníci moldavské bezpečnostní služby a protikorupční agentury pod dohledem prokurátorů provedli v domě bývalé hlavy státu prohlídku kvůli podezření z korupce a vlastizrady. Dodon stál v čele země v letech 2016 až 2020, v úřadu ho vystřídala proevropská Maia Sanduová.
24. 5. 2022|

Podněstří hlásí další čtyři výbuchy, obešly se bez obětí

Z moldavského separatistického regionu Podněstří jsou hlášeny čtyři noční výbuchy. Území podle tamních představitelů zřejmě zasáhla munice vypálená z bezpilotních letadel, tuto informaci zatím nelze nezávisle ověřit. Podobné incidenty jsou z oblasti ovládané separatisty s vazbami na Rusko a jištěnými už tři dekády ruskými vojáky hlášeny dva týdny a vyvolávají obavy, že se boje z Ukrajiny mohou rozšířit přes hranici.
7. 5. 2022|

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

Michel slíbil vojenskou podporu Moldavsku, obavy z ruské agrese má i Gruzie

Předseda Evropské rady Charles Michel na středeční návštěvě Moldavska přislíbil významné navýšení vojenské podpory této zemi. Konkrétně by mělo jít o dodávky vojenského vybavení ozbrojeným silám. Michel do Moldavska zamířil poté, co byla z tamního separatistického Podněstří hlášena řada incidentů. Na mezinárodní scéně panují obavy, že by mohl být tento proruský region vtažen do války na Ukrajině. Ruské agrese se obává i Gruzie, která má na svém území dva regiony ovládané Ruskem podporovanými režimy.
4. 5. 2022|

Separatisté v Podněstří obviňují Ukrajinu z pokusu o útok. Podle Kyjeva se chystá evakuace rodin ruských důstojníků

Ministerstvo vnitra neuznávaného Podněstří, které ovládají proruští separatisté, v úterý obvinilo Ukrajinu, že z jejího území odstartoval bezpilotní letoun s trhavinou a kanystrem se zápalnou směsí. Informuje o tom ruská agentura TASS. Podle ukrajinské armády se v Podněstří chystá evakuace rodin ruských důstojníků, větší detaily ale Kyjev neposkytl.
3. 5. 2022|

Reportéři ČT: Moldavsko se obává invaze, ruská menšina je podle Moskvy diskriminována

Moldavsko se obává rozšíření konfliktu z Ukrajiny na své území. V zemi žije početná ruská menšina, která dává najevo loajalitu Moskvě a která vytvořila separatistické území s názvem Podněstří. Minulý týden v Podněstří došlo k několika nevyjasněným útokům a z Kremlu začínají zaznívat vyjádření o porušování práv ruskojazyčného obyvatelstva, stejně jako tomu bylo před útokem na ukrajinský Donbas. Rusové žijící v Moldavsku ale podle svých slov žádnou diskriminaci nepociťují. O náladách místních natáčel v Podněstří a v Moldavsku pro pořad Reportéři ČT redaktor Tomáš Vlach.
3. 5. 2022|