TÉMA

Vratislavice nad Nisou

Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

Před 125 lety začaly v Liberci jezdit tramvaje. Dříve typické úzkokolejce už ale odzvonilo

Ve čtvrtek uběhlo 125 let od doby, kdy do libereckých ulic poprvé vyjely elektřinou poháněné tramvaje. Město se na konci 19. století stalo teprve třetím českým městem s tramvajovou dopravou. V roce 1897 jezdily elektrické tramvaje jen v Praze a Teplicích. První linka v Liberci spojovala železniční nádraží a Lidové sady u zoologické zahrady, místní radní tehdy zvolili metrový rozchod kolejí, který se pro město stal na dlouho typický. Poslední úzkorozchodný úsek zmizel v roce 2021.
25. 8. 2022|

Tramvaje z Liberce do Vratislavic se rozjedou už v sobotu, do Jablonce pokračují autobusy

Z Liberce do Vratislavic nad Nisou budou od soboty 6. listopadu znovu jezdit tramvaje. Práce na úpravách trati, které začaly v polovině července, se podařilo proti plánu téměř o dva týdny zkrátit. Původně měl být provoz obnoven až od 19. listopadu. Informoval o tom náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj), který je členem dozorčí rady dopravního podniku. Z Vratislavic do Jablonce nad Nisou budou ale dál jezdit autobusy.
1. 11. 2021|

Absolutní nula, mazlíci z bakterií i bludiště na úřad. Umění vyšlo do ulic

„Udělat si malou sochu a vystavit ji v galerii, je moc prima. Ale ve chvíli, kdy ji dáte do veřejného prostoru, musíte počítat s tím, že ne každému se bude líbit. Každý má názor,“ říká sochař Václav Fiala. Je jedním z desítek umělců, kteří se zapojili do některé z aktuálních venkovních výstav. Uměním pod širým nebem kolemjdoucí oslovují v Praze, Plzni, Opavě, Písku, Krnově i ve Vratislavicích nad Nisou. Většina z nich trvá přes prázdniny.
16. 6. 2021|

Tramvajovou trať z Liberce do Vratislavic nad Nisou čeká rekonstrukce, cestující výluka

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) hledá dodavatele pro první etapu rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou, která počítá se změnou rozchodu kolejí v úseku od zastávky U Lomu po výhybnu ve Vratislavicích nad Nisou. Náklady projektanti odhadli na 87 milionů korun bez DPH, práce by měly začít v červenci.
7. 5. 2021|

Ve Vratislavicích na Liberecku hoří pivovar, dva hasiči se při zásahu zranili

Ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku hoří Pivovar Konrad. Podle libereckých hasičů je požár většího rozsahu, oheň zasáhl vnitřek budovy i střešní konstrukci. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu, uvedla mluvčí HZS Libereckého kraje Lucie Hložková. Při zásahu se zranili dva hasiči.
29. 6. 2020|

Stolky z naší školky. České ceně za architekturu se nejvíc líbí v mateřince na Liberecku

Česká komora architektů počtvrté udělila Českou cenu za architekturu. Hlavní ocenění si převzali Petr Stolín a Alena Mičeková za mateřskou školu ve Vratislavicích nad Nisou. Ve finále jim konkurovalo dalších pět staveb architektonických realizací: hospoda v Máslovicích, centrum umění v Praze, lávka u Kladna, chata na Pelhřimovsku a usedlost v okrese Jindřichův Hradec. Celkem mezinárodní porota vybírala ze 186 děl dokončených v posledních pěti letech. Oceněné i nominované realizace představí od 11. do 22. prosince výstava v pražském CAMPu, následně se přesune na Fakultu architektury ČVUT a poté do dalších míst v Česku.
14. 11. 2019|