TÉMA

Kateřina Šebestová

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Ostravské ANO rozhodlo o nominaci na primátorský post. Tomáše Macuru má nahradit Hana Tichánková

Oblastní sněm hnutí ANO v Ostravě nominoval na primátorku města bývalou místostarostku městské části Jih a novou předsedkyni klubu městských zastupitelů ANO Hanu Tichánkovou. Novinářům to řekl ostravský předseda hnutí Richard Vereš. Koalice na ostravské radnici se rozpadla poté, co zastupitelský klub hnutí vyloučil primátora Tomáše Macuru, ANO má nicméně ambici ponechat si funkci primátora.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 22:12|

Koalice v Ostravě se rozpadla, na vyjednávání o podobě nové je připraven Macura i SPOLU

Ostravská koalice tvořená ANO, SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO) rozpadla. Stalo se tak poté, co koalice kvůli štěpení klubu ANO ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Primátor, který byl minulý týden vyloučen z klubu zastupitelů ANO, je připraven na nová koaliční vyjednávání. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhý nejsilnější klub zastupitelstva Ostravy, předpokládá, že nová koalice bude širší než dosud, pravděpodobně čtyř, či pěti.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:33|

Macura založil spolu s dalšími kolegy vyloučenými z ANO nový zastupitelský klub

Primátor Ostravy Tomáš Macura (dříve ANO) založil s dalšími třemi kolegy nový klub městských zastupitelů. Macura, který v únoru opustil ANO, byl v úterý vyloučen z klubu městských zastupitelů hnutí stejně jako jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (dříve ANO). Klub ANO z vlastního rozhodnutí opustili další dva zastupitelé, primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Právě tito čtyři zastupitelé utvořili nový klub.
22. 3. 2023|

Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:26|

Ostravské ANO se otřásá. Primátor Macura do půl roku opustí funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, i náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Shodl se na tom klub zastupitelů.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 21:24|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Z Ostravy mizí ekologická zátěž po rafinerii. Sanace za půl miliardy může trvat až patnáct let

V areálu po bývalé rafinerii Ostramo v ostravských Mariánských Horách pokračuje likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Aktuálně demoluje těžká technika zchátralé budovy, následně se odtěží kontaminovaná zemina pod nimi. Co bude s lokalitou dál, zatím není jasné, areál patří soukromému vlastníkovi.
17. 2. 2022|

V lokalitě ostravských lagun končí průzkum. Kaly odvezli už před rokem

V lokalitě ostravských lagun končí doplňující průzkum, který má ukázat kolik zeminy pod nimi je znečištěno ropnými látkami. Kaly byly z areálu odvezeny už na konci loňského roku a velká část je zlikvidována. Výsledky průzkumu budou na konci února. Zatím vyšla sanace lagun na zhruba tři miliardy korun.
29. 12. 2021|

Zamořená Trojice neměla prioritu, Diamo ji i tak chtělo za miliardu vyčistit. Po odstoupení od smlouvy mu hrozí žaloba

Ostrava se dlouhodobě potýká s ekologickými následky těžby. Ty zasahují dokonce i samotné centrum města, kam patří například Trojické údolí. V minulosti tam byl důl a koksovna, které za sebou zanechaly území kontaminované dehtem a těžkými kovy. Státní podnik Diamo se proto rozhodl, že za více než miliardu korun prostor vyčistí. Vypsal soutěž, uzavřel smlouvu, a potom od ní odstoupil. Sanace ještě ani nezačala a už nyní hrozí státu ztráty ve stovkách milionů korun. Kauzu pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
30. 3. 2021|

Černé skládky, hromady u popelnic. Města raději otevírají sběrné dvory

V České republice začínají v omezeném režimu fungovat některé sběrné dvory. Původně se uzavřely kvůli zavedení opatření proti šíření koronaviru, odpad se ale začal hromadit na nevhodných místech.
3. 4. 2020|

V Ostravě se už dýchá lépe. Kvalita ovzduší byla loni nejlepší za posledních pět let

Kvalita ovzduší v Ostravě byla loni nejlepší za posledních pět let. Výrazně tomu napomohlo teplé počasí a zároveň byly velmi dobré rozptylové podmínky. Smogová situace byla v krajském městě vyhlášena v roce 2019 jenom jednou a trvala 94 hodin, letos zatím ani jednou. Vedení Ostravy chce navíc pokračovat v opatřeních, která by měla kvalitu ovzduší ještě zlepšit.
23. 1. 2020|

Ostravské ovzduší bude monitorovat další měřící stanice, bude přímo u koksovny

V Ostravě bude nová automatická měřicí stanice na vyhodnocování kvality ovzduší. Město ji v lednu umístí do blízkosti koksovny Svoboda. Zastupitelé Ostravy rozhodli také tom, že na provoz měřících stanic a speciálního vozu pro monitoring ovzduší přispěje město v následujících pěti letech částkou 3,5 milionu korun.
14. 11. 2019|