TÉMA

Lille

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Několik francouzských měst hlásí výtržnosti a střety s policií

Požáry, výtržnosti a střety s policií hlásilo večer několik francouzských měst včetně Marseille či Toulouse. Zejména mladí Francouzi vyšli do ulic poté, co policie v úterý při silniční kontrole zastřelila 17letého mladíka. Francie vyslala do ulic měst desítky tisíc policistů. Pochod na pařížském předměstí Nanterre, který měl během dne uctít památku mladíka zastřeleného policistou, přešel v nepokoje, policie proti demonstrantům zasáhla slzným plynem. Protesty se konaly i v předchozích dnech. Policistu, který mladíka zastřelil, už francouzská prokuratura obvinila z úmyslného zabití.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 23:34|

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, v noci policie zatkla desítky lidí

Po celé Francii pokračují protesty proti zvýšení důchodového věku, které se vláda podporovaná prezidentem Emmanuelem Macronem rozhodla prosadit bez souhlasu poslanecké sněmovny. Po čtvrtečním oznámení tohoto postupu zesílily při demonstracích výtržnosti a policie v noci na sobotu po nových střetech zatkla další desítky lidí. Úřady v Paříži preventivně zakázaly shromážďování v okolí Národního shromáždění a Elysejského paláce.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 23:09|

Le Penové „šlape na paty“ Mélenchon. Kampaň cílí na chudinské čtvrti plné migrantů

Kampaň před prezidentskými volbami ve Francii míří do finále. O postupu současné hlavy státu Emmanuela Macrona z nedělního prvního kola pochybuje málokdo. Průzkumy ale teď naznačují, že o druhé místo by se s nacionalistkou Marine Le Penovou ještě mohl poprat radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon. Ten svou kampaň cílí i na problematické čtvrti na okrajích velkých měst.
7. 4. 2022|

„Macrone, nechceme tvoje pasy.“ Statisíce Francouzů znovu vyšly do ulic

V Paříži a dalších francouzských městech se opět protestovalo proti zdravotním pasům potřebným ke vstupu na různá veřejná místa a povinnému očkování zdravotníků proti covidu-19, které ve čtvrtek schválila Ústavní rada, nejvyšší soudní instance v zemi. Podle ministerstva vnitra vyšlo do ulic po celé zemi 237 tisíc lidí, z toho 17 tisíc v Paříži. Kritici zdravotních pasů tvrdí, že jde o omezení osobní svobody.
7. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Ve Francii vypukly protesty kvůli covidovým opatřením. V Austrálii nakonec nebyly

Do ulic Paříže a dalších francouzských měst vyšlo na 200 tisíc lidí, kteří jsou nespokojeni s vládními plány na využívání covid pasů ke vstupu do restaurací a nákupních center a s požadavkem na povinné očkování v některých profesích. Na protesty se připravovalo i Sydney, ale nakonec se neuskutečnily. V nejlidnatějším australském městě platí již několik týdnů přísná uzávěra, která potrvá přinejmenším do konce srpna.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 20:47|

Francouzi opět demonstrovali kvůli návrhu bezpečnostního zákona. Protestovalo se v desítkách měst

Ve městech po celé Francii se v sobotu znovu lidé vydali do ulic vyjádřit nesouhlas s návrhem bezpečnostního zákona, který například zakazuje publikovat snímky, kde je možné identifikovat členy pořádkových složek. Francouzská média hlásí shromáždění v desítkách měst včetně Paříže, Lyonu či Montpellieru. Dnešní mobilizace je několikátou za poslední měsíce, opatření mezitím schválila dolní komora francouzského parlamentu.
30. 1. 2021|

„Nechte nás natáčet, nechte nás dýchat.“ Ve Francii se protestovalo proti zákonu o globální bezpečnosti

V sedmdesáti francouzských městech desetitisíce občanů protestovaly proti návrhu kontroverzního zákona o globální bezpečnosti. Na jeho základě by hrozilo vězení lidem, kteří by zveřejnili fotografie policistů s úmyslem ublížit jim. Podle kritiků by však nařízení narušilo svobodu tisku a právo občanů na informace, píší francouzská média. Demonstrací po celé zemi se podle ministerstva vnitra zúčastnilo 133 tisíc lidí, z toho 46 tisíc v Paříži. Před týdnem to bylo 22 tisíc. Během protestu v hlavním městě se část demonstrantů střetla s pořádkovými silami.
28. 11. 2020Aktualizováno28. 11. 2020, 22:46|

Obezita může zhoršit účinnost očkování proti covidu-19, obávají se vědci

Obezita je rizikovým faktorem při covidu-19 a stejné faktory mohou způsobit, že lidé s výraznou nadváhou budou představovat problém také při očkování.
1. 11. 2020|

Tuk funguje jako hnízdo pro koronavirus. Vědci pátrají, proč je covid taková hrozba pro obézní

V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. S tím, jak se koronavirus šířil po světě a informací přibývalo, se tato spojitost stává stále jasnější a vědci se snaží zjistit, proč tomu tak je.
12. 9. 2020|

Ani město parfémů Francouzům nevoní. Lidé mají po pandemii jiné starosti, tuší v Grasse

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění covidem-19. Ve městech Lille, Nice nebo Toulouse musí lidé na ulicích nosit roušky, na vybraných místech je zavede i Paříž. V zemi začaly dovolené, které Francouzi letos tráví doma. Důsledky karantény jsou ale na řadě míst stále cítit.
6. 8. 2020|

Na severu Anglie se nesmí setkávat lidé z různých domácností, část Francie znovu nasazuje roušky

Britská vláda zpřísnila na severu Anglie některá opatření zavedená v boji s šířením koronaviru. Nově se spolu nesmí setkávat lidé z různých domácností. Opatření se týkají zhruba čtyř milionů lidí v metropolitní oblasti Manchesteru a částí hrabství Yorkshire a Lancashire. Kvůli rostoucímu počtu nově nakažených zpřísňují opatření také ve Francii. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dal místním samosprávám možnost nařídit lokální povinné nošení roušek, čehož ihned využilo vedení regionu Hauts-de-France na severu země a nařídilo zakrývání obličeje ve městě Lille.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 16:09|

Posprejovaný de Gaulle a řada dalších soch. Rasové protesty se rozšířily i do Francie

Francií postupují protesty za rasovou rovnoprávnost. Například v Paříži v pondělí neznámí  pachatelé posprejovali červenou barvou dvě sochy spojované s francouzskou koloniální érou. U řady dalších po celé zemi pokračují demonstrace za jejich odstranění. Manifestace se do země rozšířily ze Spojených států po smrti Afroameričana George Floyda.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 20:05|

Ve francouzském hotelu byl ubodán čečenský opozičník. Bloger se nebál kritizovat Kadyrova

V hotelovém pokoji ve francouzském Lille minulý týden zavraždil neznámý pachatel člena čečenské opozice. S odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování o tom informovala agentura AFP. Obětí je údajně bloger Imran Alijev, který ostře kritizoval režim čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.
3. 2. 2020|

Bouře kvůli důchodové reformě ve Francii neutichá. Velké změny nečekejte, avizoval premiér

Po celé Francii včetně Paříže se konají protivládní demonstrace proti plánované reformě důchodů. Průvod v metropoli, který svolaly odbory, vyrazil za silné policejní přítomnosti kolem 14:00 od Invalidovny. Vláda chce podrobnosti změn v penzijním systému zveřejnit ve středu. Premiér Édouard Philippe ale v parlamentu prohlásil, že nelze čekat žádná „zázračná oznámení“, která by dokázala už šest dní trvající protesty zastavit.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 17:13|

Nemám na nájem, napsal student ve Francii a pokusil se upálit. Spustil vlnu protestů

Na několika místech Francie se začali studenti bouřit proti nejistotě, nedostatku perspektivy a kvůli obavám o svoji budoucnost poté, co se jejich spolužák v pátek zapálil před univerzitní kantýnou v Lyonu. Čin zdůvodnil obtížnou finanční situací, ze které obviňuje politické špičky. Teď bojuje v nemocnici o život.
14. 11. 2019|