TÉMA

Strana

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
19. 4. 2024|

Většina Čechů chce silného lídra, ukázal průzkum

Téměř dvě třetiny lidí v Česku si přejí silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. V únorovém průzkumu agentury Ipsos se takto vyjádřilo 65 procent dotázaných v České republice. Na Slovensku si silného lídra přálo 69 procent lidí. Výsledky průzkumu v 28 zemích světa, které jsou součástí studie Populism in 2024 (Populismus v roce 2024), agentura Ipsos poskytla ČTK. Ukázaly také, že 58 procent populace v Česku má pocit, že se o ně tradiční strany nezajímají.
28. 3. 2024|

ČSSD uvažuje o změně názvu, na sjezdu chce řešit další směřování strany

Na plánovaném sjezdu České strany sociálně demokratické (ČSSD) by měli delegáti mimo jiné probírat změnu názvu na Sociální demokracie se zkratkou soc.dem. O navrhované změně informuje server Novinky.cz s tím, že bývalá vládní strana chce během dvoudenního sněmu probrat hlavně své další směřování.
2. 6. 2023|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Tchajwanská opozice vyhrála místní volby. Prezidentka přijala odpovědnost a odchází z čela své strany

Tchajwanská opoziční Národní strana (KMT) v sobotu zvítězila v místních volbách v metropoli Tchaj-pej. Jde o neúspěch pro prezidentku Cchaj Jing-wen a její Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která staví na odporu proti Číně. Hlava státu z neúspěchu okamžitě vyvodila politickou zodpovědnost a odstoupila z čela své strany. Takový krok je na Tchaj-wanu v případě jasné porážky běžný, uvedla agentura AP.
26. 11. 2022|

Volba nového vedení KSČM do říjnových voleb nebude. Komunisté probírali i hlasování o nedůvěře vládě

Mimořádný sjezd KSČM, na kterém by strana ještě před říjnovými sněmovními volbami zvolila nové vedení, se neuskuteční. Rozhodl o tom ústřední výbor. Žádala ho o to přitom víc než třetina okresních organizací. Sjezd komunistů s volbou nového vedení tak bude až v listopadu, tedy po volbách. Do debat se ale promítalo i blížící se hlasování o nedůvěře vládě.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 18:33|

Myanmarská vojenská vláda nechá rozpustit stranu expremiérky Su Ťij, jež vyhrála volby

Myanmarská vojenská vláda, která se ujala moci při únorovém převratu, nechá rozpustit stranu někdejší myanmarské premiérky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Důvodem jsou podle junty podvody při listopadových volbách, v nichž Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij jasně zvítězila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na myanmarská média.
21. 5. 2021|

Fico čelí rebelii ve vedení Smeru. Musí odejít, jestli nechce stranu zničit, řekl Pellegrini

Bývalý nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico po porážce své strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) v únorových volbách čelí otevřené výzvě k odchodu z jejího čela. Stojí za ní místopředsedové v čele s volebním lídrem Petrem Pellegrinim. Ti použili ostrá slova o hrozbě zničení strany.
26. 5. 2020|

Zimola chce kandidovat za vlastní hnutí Změna 2020. Stranický šéf Hamáček ho kritizuje

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola hodlá v krajských volbách v příštím roce kandidovat za hnutí Změna 2020. To je podle něj složené z členů ČSSD i nestraníků. Mohli by za něj prý kandidovat i někteří další lidé z vedení jihočeské organizace. Šéf sociální demokracie Jan Hamáček vzkázal, že pokud někdo nevěří značce ČSSD, měl by se rozhodnout, za koho chce ve volbách i politice vystupovat.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 15:40|