TÉMA

Povodně

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|

V severní polovině Česka jsou první a druhé povodňové stupně. Na Trutnovsku se mohou řeky dostat na trojku

Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe. Jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:31|

Šumavské řeky Vydra, Křemelná a Otava hlásí první povodňové stupně

Šumavské řeky Vydra, Křemelná a Otava dosáhly po vydatných deštích prvního povodňového stupně. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou ve čtvrtek vystoupat až na druhý. Na Šumavě za posledních 24 hodin spadly desítky milimetrů srážek, v Prášilech až 51,5 milimetru, vyplývá z dat meteorologů. Povodí Moravy kvůli dešťům upouští některé vodní nádrže, například Vranov. Řeky se mohou vylévat z břehů také v Krkonoších, povodňová výstraha pak platí také pro Jeseníky.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:21|

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí

Ve čtvrtek se mohou rozvodnit řeky na Šumavě. Až na druhý povodňový stupeň by se mohly dostat Otava, Vydra a Křemelná, vzestupy hladin pak hrozí i v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli odtávání sněhu na horách dál platí varování před vzestupem hladin v Polabí. Do středečního večera je v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.
7. 2. 2024|

Silný vítr bude během středy foukat většinou Česka. Hladiny řek klesly na první stupeň

V Česku bude během středy na většině území foukat silný vítr, v nárazech může dosahovat až sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách až devadesáti, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V povodí Labe a Orlice dále trvá výstraha před povodněmi. Například na třetím stupni povodňové aktivity bylo v úterý ráno Labe ve Stanovicích a na přehradě Les Království. Později během dne však i v těchto místech kleslo na první stupeň.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:47|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Taje a prší. Pod horami na severu republiky hrozí povodně

Pod Jizerskými, Orlickými horami a Jeseníky mohou hladiny řek vystoupat na první stupeň povodňové aktivity, v Podkrkonoší hrozí i dosažení druhého stupně. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která souvisí s aktuálním počasím – na horách prší a zároveň po oteplení taje sníh. Řeky by se mohly rozvodnit večer, případně v pondělí přes den. Dál platí i výstraha před silným větrem, která se týká celé republiky, ale nejdůraznější je pro Českomoravskou vrchovinu, případně Podyjí.
4. 2. 2024|

Dobrovolní hasiči pomáhali při povodních. Zamrzla jim ale cisterna

Dobrovolným hasičům z Děčínských Křešic, kteří pomáhali při povodních, zamrzla cisterna. Nestihli ji kvůli vysoké hladině řeky dostat do garáže dříve, než začaly mrazy. Jde o jednu z desítek jednotek dobrovolných hasičů, která pomáhala i při předloňském požáru v Českém Švýcarsku.
11. 1. 2024|

Ve střední Africe se rozvodnilo Kongo, záplavy mají stovky obětí

Řeka Kongo vystoupala na nejvyšší úroveň za více než 60 let a způsobila záplavy v celé Demokratické republice Kongo i v sousední Konžské republice. Podle úřadů zabily povodně za poslední měsíce více než tři stovky lidí. Za ničivost přírodního živlu může podle expertů špatné městské plánování a slabá infrastruktura některých afrických zemí.
11. 1. 2024|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Británii zasáhly po silném dešti záplavy, ve Francii pomáhají s velkou vodou čeští hasiči

Po silných deštích se rozvodnily velké řeky po celé Velké Británii. Tamní vláda vydala více než tři sta varování před povodněmi a dopravní společnosti oznámily vážné narušení provozu. Škody zatím utrpělo asi tisíc domů. S následky záplav se potýká také Francie, kam dorazily na pomoc hasičské týmy z Česka a Slovenska.
5. 1. 2024|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr

Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:50|

Začátek roku bude zatažený s deštěm a přeháňkami, ČHMÚ vydal výstrahu před povodněmi

Počátek nového roku bude převážně oblačný nebo zatažený s deštěm a přeháňkami. Na horách může sněžit. Teploty přes den se budou šplhat k deseti stupňům Celsia, pod nulu klesnou v noci jen v úterý a v pátek. Ochlazení může přijít o víkendu, na začátku příštího týdne se mohou objevit i celodenní mrazy. Ve třetím lednovém týdnu se mírně oteplí. Vyplývá to z aktuální předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho sdělení na sociální síti X. Meteorologové zároveň dopoledne vyhlásili výstrahu před povodněmi, týká se větší části Čech.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 18:28|

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď

Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 17:58|

Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|

Nejvyšší povodňový stupeň dále platí na Labi. V Litoměřicích se uvolnilo molo s lodí

Povodňový stav ve čtvrtek vpodvečer platil na osmadvaceti místech. Nejvyšší stupeň ohrožení pak zůstává na třech místech na dolním toku Labe. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově, kolem desáté večer se začala pohybovat pod třetím stupněm. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe, řeky se vracejí dál k normálu. V Litoměřicích se ovšem na Střeleckém ostrově uvolnilo molo i s lodí, která uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči ji zachytili lany u břehu.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 23:42|

Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních

Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|

Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|

Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí

Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|

Vítr a popadané stromy sužovaly Česko i na Štědrý den. Ubývá domácností bez proudu

Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro sto tisíc odběratelů, odpoledne kolem 16. hodiny se pak jejich počet snížil na posledních zhruba osm tisíc, hlavně na Vysočině. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní ještě během neděle. V souvislosti s počasím byly také velké potíže na železnici. Několik tratí hlavně kolem Jihlavy a Havlíčkova Brodu stojí kvůli popadaným stromům. Již v sobotu večer se podařilo zprůjezdnit dálnici D1, kterou blokovaly kamiony uvázlé ve stoupání na Vysočině.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:04|