TÉMA

Lanžhot

Na ruském plynu jsme nezávislí, tvrdí ministerstvo. Problém může být se slovenskými nákupy

Česko je podle ministerstva průmyslu a obchodu nezávislé na ruském plynu. Statistický úřad přesto tvrdí, že podíl dovozu této suroviny z Ruska výrazně stoupl. Do tuzemska totiž proudí i plyn ze Slovenska, který z Ruska pocházet může.
10. 2. 2024|

Státu připadly desítky tisíc pozemků a staveb

Státu s novým rokem připadly desítky tisíc pozemků a staveb. Jedná se o ty nemovitosti, které neměly správně zapsaného vlastníka. Skončila totiž desetiletá lhůta, během které stát hledal jejich majitele. Většinou jde o zemědělskou půdu nebo lesy.
3. 1. 2024|

Začala výluka mezi Lanžhotem a Slovenskem. Cestování se prodlouží až o hodinu

Kvůli rekonstrukci železniční tratě mezi Lanžhotem a Slovenskem nepojedou až do 25. října vlaky přes Lanžhot, ale odklonem přes hraniční přechod Hodonín–Holíč. Lidé by měli počítat se zhruba čtyřiceti- až padesátiminutovým prodloužením cesty.
13. 10. 2023|

Převaděč, který loni havaroval s migranty u Břeclavi, půjde do vězení

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu pro převaděče za to, že loni v říjnu ujížděl policii v dodávce s třiceti migranty a havaroval. Do věznice s ostrahou půjde na šest let a devět měsíců. Uhradit má také stovky tisíc korun jako náhradu škody. Při manévrech a havárii dodávky se zranilo šest migrantů.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 11:52|

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Hladiny toků na východě Česka klesly, kolem stupně bdělosti je Morava u Lanžhota

Hladiny rozvodněných toků na východě Česka kulminovaly a v noci začaly klesat. První povodňový stupeň bdělosti platil v 10:30 jen na dvou menších tocích v Beskydech a těsně pod ním byla řeka Morava u Lanžhota na Břeclavsku. Deště, které hladiny zejména menších toků zvedly někde až na povodňový stupeň ohrožení, postupně ustaly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který krátce před desátou hodinou zrušil poslední výstrahu před povodněmi platnou pro části Jihomoravského a Zlínského kraje.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:00|

Část dálnice D2 je opět rozkopaná. V první etapě ji opravují ve směru na Bratislavu

Na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku začala výměna povrchu. V šestikilometrovém úseku projedou řidiči jenom jedním jízdním pruhem v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale ujišťuje, že jde o poslední opravu této frekventované komunikace ve směru na Bratislavu. Hotovo přitom mělo být už před dvěma lety.
2. 5. 2023|

Evropská komise připraví plán, jak omezit počty migrantů přicházejících přes Balkán

Evropská komise přijde s akčním plánem, který pomůže řešit problémy spojené s rostoucím počtem migrantů mířících do Evropy přes západní Balkán. V pátek to řekla eurokomisařka Ylva Johanssonová, která se účastnila mimořádného jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie. Podle ní lze efektivněji bránit příchodům migrantů bez nároku na azyl. Český ministr Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že se musí EU zabývat novou migrační vlnou ve všech regionech a nikoli jen v centrálním Středomoří, na které se soustředila pozornost v minulých dnech.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:11|

Posílení hraničních kontrol uklidnilo slovenské dopravce, blokádu D2 ráno odvolali

Hraniční přechod Lanžhot–Brodské na dálnici D2 je průjezdný bez omezení. Slovenští autodopravci, kteří ho chtěli na celý den zablokovat kvůli hraničním kontrolám, svůj protest nakonec ukončili již ráno, protože česká strana kontroly posílila a zrychlila. Pohrozili však, že by mohli D2 zablokovat v pátek, kdyby se situace zase zhoršila. Kontroly na hranicích jsou zatím schváleny do 12. prosince a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítl, že by bylo možné je zrušit. Zadržených migrantů v posledním týdnu poněkud ubylo, zároveň více lidem policie zakázala vstoupit do republiky, případně je vrátila na Slovensko.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 13:43|

Převaděč s migranty havaroval u Břeclavi, záchranáři ošetřili 21 zraněných včetně dětí

Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 migrantů ze Sýrie, ráno havaroval na kraji Břeclavi poté, co se od hraničního přechodu snažil ujet policejní hlídce. Dodávka narazila do zaparkovaných aut a do domu, zranilo se 21 lidí, z toho šest těžce a 15 středně těžce a lehce. Bylo mezi nimi i pět dětí, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 10:39|

Policisté na hranicích se Slovenskem zadrželi devět převaděčů

Od půlnoci jsou obnoveny policejní kontroly na hranicích se Slovenskem. Zaměřeny jsou na sedmadvacet bývalých přechodů, jinudy není možné mezi oběma zeměmi cestovat. Opatření se tak dotýká i zelené hranice či turistických tras. Výjimky platí pro zemědělce, lesníky, myslivce nebo rybáře. Česko tak reaguje na zvýšený tranzit především syrských běženců. Od půlnoci zadržela policie přes 198 migrantů a devět převaděčů.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 19:15|

Do obory Soutok na Břeclavsku už zase budou moci turisté. Lesníci zpracovali polomy po vichřici

Jižní část obory Soutok mezi Břeclaví a Lanžhotem se v sobotu znovu otevře návštěvníkům. Lesníci tam v uplynulém měsíci zpracovávali stromy poškozené silnou červnovou vichřicí. Ta způsobila nebezpečné polomy, které mohly ohrozit turisty.
15. 7. 2022|

Tornádo v Lanžhotě mělo délku přes kilometr a rychlost až 170 kilometrů v hodině

Červnové tornádo v Lanžhotě na Břeclavsku mělo délku asi 1,1 kilometru a v některých okamžicích rychlost až 170 kilometrů za hodinu. Šlo o slabé tornádo označené stupněm jedna plus, konstatuje nová zpráva českých meteorologů, která ho popsala.
13. 7. 2022|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo. V Lanžhotě poškodilo na třicet domů

Břeclavskem se v pondělí večer podle meteorologů prohnalo tornádo „menší intenzity“ o rychlosti 150 kilometrů v hodině. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů, uvedl starosta Ladislav Straka. Obyvatelé větrný vír natočili. Část Česka v pondělí odpoledne a večer zasáhly silné bouřky. Hasiči na jihu Moravy zasahovali u téměř šedesáti událostí. Na Vysočině vyjížděli nejčastěji na Třebíčsko a Jihlavsko. Místy počasí přerušilo dodávku elektřiny, kterou se podařilo do rána téměř všude obnovit.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 20:09|

Všichni američtí vojáci projeli Českem, konvoj se vrátil z cvičení do Německa

Američtí vojáci, kteří se vracejí z cvičení na Slovensku, opustili české území. Vracejí se na základnu do Bavorska, odkud odjeli v polovině února. V každém směru se konvoj přesouval rozdělený do mnoha kolon vždy devět dní. Vojáci cestovali především po dálnicích D0, D1, D2 a D5, vážnější dopravní komplikace v souvislosti s jejich cestou nenastaly.
22. 3. 2022|

Po vichřici pojišťovny evidují škody za desítky milionů korun, energetici odstranili většinu poruch

Bez dodávky elektrického proudu zůstávají v Česku po neděli kvůli silnému větru už jen některá místa, především chaty a chalupy. Po poledni se energetikům podařilo připojit většinu z více než dvou tisíc odběrných míst, kde přetrvávaly potíže. Pojišťovny hlásí škody za desítky milionů korun. Situace na železnici, kde vítr zkomplikoval dopravu, se stabilizovala a vlaky opět jezdí ve všech úsecích. V tomto týdnu má podle meteorologů vydatně sněžit, nejvíc sněhu by mělo napadnout na horách.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 15:02|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|

U Lanžhota narazilo nákladní auto do vozidla silničářů, řidič zemřel

Dálnici D2 na 56. kilometru u Lanžhota na Břeclavsku v obou směrech uzavřela v pátek ráno nehoda kamionu a vozu silničářů. Řidič nákladního vozu zraněním podlehl, informoval mluvčí policie Petr Vala. Řidič vozu silničářů vyvázl s lehkým zraněním. Dálnice je v místě nehody uzavřená, vozy jezdí v obou směrech přes odpočívadla.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 15:21|

V Česku je další část amerického vojenského konvoje

Do Česka dorazily ve večerních hodinách další části konvoje amerických vojáků, kteří se přes české území přesouvají na cvičení do Maďarska. Stejně jako jejich předchůdci zamíří do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují. Do stanového tábora v Rančířově již v pondělí nad ránem dorazily tři skupiny konvoje, který do Česka přijel v neděli večer. Čtvrtá skupina zůstala kvůli zpoždění v ruzyňských kasárnách v Praze. Důvodem bylo, aby neblokovala ve špičce provoz na dálnici. Do Rančířova odsud vyrazila v pondělí krátce po 20:30.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 22:39|

Celníci na jižní Moravě zadrželi čtyři běžence. Dalších šest cizinců objevila policie na Ústecku

Jihomoravští celníci v pátek ráno zadrželi na dálnici D2 poblíž Lanžhota na Břeclavsku čtyři běžence, pravděpodobně jde o Afghánce. Cestovali v nákladním prostoru bulharského kamionu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí celníků Lada Temňáková. Další Afghánce a jednoho Maročana zadrželi také ústečtí policisté. Přes Česko se chtěli dostat do Německa a Francie. Všichni skončili v záchytném zařízení pro cizince.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 13:44|

Osobních aut na silnicích výrazně ubylo. Naopak kamiony mají napilno, i díky automobilkám

Kamion za kamionem. Dvacet kilometrů před Prahou je na první pohled znát, že tento rok se vymyká zvyklostem z minulosti. Každé druhé auto, které tu právě projíždí, je nákladní. Přitom za normálního stavu – podle výsledků posledního sčítání – to bývala jen asi čtvrtina.
11. 11. 2020|

Místo zdí kmeny, místo střechy větve. Stromové kaple lákají věřící, novomanžele i turisty

Krajinářští architekti ze spolku naOKRAJI na přání měst a obcí zakládají v krajině živé kaple vytvořené ze stromů. Až vyrostou, stanou se jejich kmeny sloupovím a propletené větve klenbou. Stromové kaple mohou navštěvovat lidé například v Lanžhotu nebo Nové Lhotě.
22. 10. 2020|

Třetí povodňový stupeň dál platí na dvou místech na jihu Moravy, celkově hladiny klesají

V Jihomoravském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na dvou profilech na řece Moravě, a to ve Strážnici a v Lanžhotě. Ve Strážnici hladina už od čtvrtka klesá, v Lanžhotě, kam voda dotéká, se hladina už nezvedá.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 14:40|