TÉMA

Jiří Štábl

Primátorem Teplic se stal Jiří Štábl, koalici uzavřelo ANO s ODS. Bez nového vedení zůstává Praha a Hradec Králové

Primátorem Teplic zastupitelé zvolili Jiřího Štábla z vítězného ANO. Koalici uzavřelo ANO s ODS. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice 17 hlasů. Poprvé od roku 1994 nemají občanští demokraté v lázeňském městě primátora, respektive starostu. Bez nového vedení zůstávají poslední dvě z 27 statutárních měst v ČR. Dohoda stále není v Praze a Hradci Králové.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 19:10|

Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|

Komunistický režim se začal drolit v Teplicích. Ekologické demonstrace ukázaly, že se lidé už nebojí

Sametové revoluci předcházely – už několik dní před zásahem na Národní třídě – protesty v Teplicích. Za demonstracemi, které se staly předzvěstí pádu režimu, přitom stál na první pohled nepolitický motiv – čisté ovzduší. Kvůli neúnosné smogové situaci dotlačili tepličtí občané 13. listopadu 1989 tamní funkcionáře k veřejné debatě.  Byl to první takový dialog, se kterým komunisté souhlasili. Samotné setkání se pak uskutečnilo o týden později, když už se politický systém po dění v Praze hroutil.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 09:36|