TÉMA

Otec

Ústavní soud vyhověl stížnosti ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu studia

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti mladé ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu vysokoškolského studia. Městský soud v Praze jí nevyhověl, poukázal na opakované studijní neúspěchy. Podle ÚS ale rozsudek dostatečně nezohlednil zdravotní obtíže dívky a její psychický stav, který mohl ovlivnit schopnost plnit studijní povinnosti. Městský soud bude rozhodovat znovu.
28. 2. 2024|

Znát pravdu o otcovství, která může dramaticky změnit život, není v zájmu tříletého dítěte. Ústavní soud zamítl stížnost muže požadujícího test DNA

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který chce zjistit, zda je otcem dítěte narozeného ženě provdané za jiného muže. Domáhal se testu DNA. Soudy mu nevyhověly, ÚS verdikt potvrdil. Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Manžel převzal plně otcovskou roli a k dítěti se chová stejně jako k ostatním sourozencům. Zamítnutí návrhu na provedení testu DNA rodině poskytuje čas na promyšlení situace a naplánování postupu v budoucnu, uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.
28. 2. 2024|

O výživném se má rozhodovat „s úctou ke každé stokoruně“, zastal se ÚS otce se zpětně zvýšenými alimenty

Při stanovení výživného mezi sociálně slabými lidmi musejí soudy rozhodovat obzvlášť pečlivě, doslova „s úctou ke každé stokoruně“, napsal v aktuálním nálezu Ústavní soud (ÚS). Vyhověl stížnosti otce, jemuž liberecké soudy po získání lépe placeného zaměstnání zvýšily výživné, a to i zpětně. Zbylý obnos by mu ale jen stěží zajistil důstojné živobytí. Nález je dostupný na webu soudu.
31. 1. 2024|

Obliba otcovské roste. Muži doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny

V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 15:35|

Odjíždíme k moři, řekl otec a bez svolení matky zmizel i s malým synem. Hledá je policie

Policisté z Plzeňského kraje pátrají po chlapci a jeho otci. Dítě, kterému je 4,5 roku a je svěřeno do péče matky, si bez jejího souhlasu otec vyzvedl a odjel s ním neznámo kam, napsali strážci zákona v úterý po 19. hodině na Twitteru.
11. 7. 2023|

Ústavní soud zrušil otci pěti dětí nepodmíněný trest za jejich napadání

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti muže, otce pěti dětí, který v letech 2012 až 2018 fyzicky i psychicky napadal své děti. Vrchní soud mu původní podmíněný trest změnil na pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ústavní soud konstatoval, že nepodmíněný trest je nepřiměřený, rozsudek vrchního soudu nebyl dostatečně odůvodněný, a tudíž nepřezkoumatelný.
11. 7. 2023|

Odsouzené otce má od recidivy odradit Pappa program. Testují ho čtyři věznice

Posílení vztahu s dítětem a tím zabránění recidivě jsou hlavními cíli programu pro odsouzené otce. Nyní ho testují čtyři věznice v Česku. Součástí jsou lekce zaměřené na výchovu nebo zvládání emocí. Program řeší také problematiku násilí v rodině.
5. 6. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti muže, jenž usiluje o osvojení dcery své partnerky

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti muže z Mostu, jenž chtěl získat do takzvané preadopční péče jedenáctiletou dceru své partnerky. Její biologický otec, který s rodinou nežije, s tím souhlasil, proti se však postavila justice. Doporučila počkat, zda se ještě vztah s biologickým otcem nezlepší. Nyní musí znovu rozhodnout Okresní soud v Mostě. Preadopční péče je předstupněm osvojení.
12. 4. 2023|

Musel do vazby, i když se staral o dítě bez matky. Muže se teď zastal Ústavní soud

Muž uspěl u Ústavního soudu se stížností na Krajský soud v Plzni, který trval na jeho vazbě v komplikované rodinné situaci. Staral se o dítě, jemuž krátce před tím zemřela matka. Ústavní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil s odůvodněním, že byla porušena základní práva stěžovatele na soudní ochranu a osobní svobodu zaručenou Listinou základních práv a svobod. Podle něj měl soud dbát nejlepšího zájmu nezletilého syna, kterého by se vazba otce nepochybně závažně dotkla. Muž měl problémy se zákonem kvůli drogové trestné činnosti.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 11:38|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Systém prý selhal. Otce střelce z Chicaga obvinili ze sedmi trestných činů z nedbalosti

Otec muže z Illinois obviněného ze zabití sedmi lidí při střelbě do průvodu na Den nezávislosti na předměstí Chicaga byl obviněn ze sedmi trestných činů z nedbalosti. Oznámila to prokuratura. Právní experti upozorňují, že je vzácné, aby rodič nebo opatrovník obviněného střelce čelil obvinění, částečně proto, že je obtížné takové obvinění prokázat, uvedla agentura AP.
17. 12. 2022|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Podle policie splácela exministryně Dostálová auto z peněz Poslanecké sněmovny

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle policie splácela auto pro manžela z peněz sněmovny. Server Seznam zprávy zveřejnil informace z policejního usnesení, podle kterého nechala den po nákupu vozu zvýšit odměnu své poslanecké asistentky o 15 tisíc měsíčně. Ta pak částku přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, policie ale pracovala s verzí, že je otec použil na splátky vozu pro manžela Dostálové.
4. 8. 2022|

Při ostřelování Slovjansku přišel mladík během okamžiku o rodiče. Teď chce pryč ze země

Dvaadvacetiletý Danil je v nemocnici od pondělka. Vlastní fyzické šrámy ale zdaleka nejsou to nejhorší, co ho potkalo. Jen před pár desítkami hodin jej postihla rodinná tragédie. O okamžiku, kdy mu raketa přímo před rodným domem ve Slovjansku zabila oba rodiče, hovořil s reportérem ČT24 Janem Šilhanem.
5. 7. 2022|

David Rath dědil po otci oprávněně, soud zamítl žalobu jeho bratra Michala

Bývalý středočeský hejtman David Rath zdědil podle soudu majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně a na základě platné závěti. Soud nepravomocně zamítl žalobu jeho bratra Michala, podle které byla závěť neplatná a sepsaná po nátlaku Davida Ratha na otce. Ani jeden z bratrů se ve středu k soudu nedostavil. David Rath v lednu opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci.
19. 1. 2022|

Vrchní soud v Olomouci uložil Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova doživotí

Vrchní soud v Olomouci uložil doživotní trest Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova, vyhověl tak žalobci, který nejvyšší trest požadoval. Ostravský krajský soud šestačtyřicetiletému muži původně uložil výjimečný souhrnný trest 25 let vězení. Obžalovaný vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal a žádal zproštění. Uložený trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let. K dvojnásobné vraždě došlo v roce 2009, těla manželů se však dodnes nenašla.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 15:48|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Starost otců o potomky je u savců výjimečná. Vědci jsou na stopě, proč to funguje u lidí

Lidé se liší od ostatních primátů velmi výrazně v tom, kolik péče věnují otcové svým potomkům. Doba vzniku ani příčina této jedinečné formy otcovství není známá a dá se jen těžko prokázat - ale nová teorie navrhuje, že vznikla z potřeby partnerství v reakci na měnící se ekologické podmínky.
2. 5. 2020|

Ústavní soud se zastal otce tří dětí, který usiluje o střídavou péči

Ústavní soud (ÚS) se zastal otce usilujícího o střídavou péči. Soudci v nálezu znovu zdůraznili, že při rozhodování o péči musí být předním hlediskem nejlepší zájem dítěte. Justici dali několik přesnějších vodítek pro rozhodování podobných sporů. Nález je dostupný na webu soudu.
12. 11. 2019|