TÉMA

Raketový útok

Ruské střely v Kyjevě zranily přes padesát lidí. Poškodily dětskou nemocnici a obytné domy

Kyjev se už podruhé tento týden stal terčem ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo ohlásilo likvidaci všech deseti balistických střel, které podle něj na metropoli směřovaly. Kvůli dopadům jejich trosek však utrpělo zranění nejméně 53 lidí včetně šesti dětí. Poškozené jsou tři desítky budov ve čtyřech kyjevských čtvrtích i dětská nemocnice, uvedly ukrajinské úřady. Útoku ruskými drony čelila Oděská oblast, kde jeden člověk zemřel.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:39|

Téměř čtyřicet zabitých a neznámý počet unesených. Jihoizraelský Ofakim se vzpamatovává po vpádu teroristů

Jihoizraelský Ofakim není pohraniční město – a přesto více než dvacet kilometrů vzdálená hranice vstoupila do životů zdejších lidí. Rakety vypálené teroristickým hnutím Hamás ale nebyly to nejhorší, město zažilo také vpád islamistů. Celkem Ofakim hlásí osmatřicet zabitých a neznámý počet unesených. Reportáž tam natočil David Borek.
13. 10. 2023|

Rusové zasáhli centrum Charkova. Zabili desetiletého chlapce a jeho babičku

Při ruském raketovém útoku na centrum Charkova v pátek ráno zemřel desetiletý chlapec a jeho babička. Informoval o tom předseda oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění podle něj utrpěly další téměř tři desítky lidí včetně sourozence a rodičů zabitého chlapce. Rusové na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zaútočili ani ne den poté, co si jiný jejich útok na smuteční shromáždění ve vesnici Hroza taktéž v Charkovské oblasti vyžádal přes padesát obětí.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 14:32|

Ruský úder na západoukrajinský Luck zabil tři lidi, ve Lvově okupanti zničili školku

Po celé Ukrajině byl v noci na úterý vyhlášen kvůli ruským útokům letecký poplach. Zásahy obytných domů či jiné civilní infrastruktury hlásí východ, střed i západ země. V západoukrajinském Lucku zabili Rusové tři lidi a další zranili, cílem se stala budova švédské firmy. Útok ve Lvově, kde byla zničena mimo jiné mateřská škola, se obešel bez obětí na životech, region ale hlásí zraněné. Zranění či škody jsou po nočních ruských úderech také v Dnipru a v Čerkaské oblasti. V pondělí večer zabil ruský útok dva lidi v Kramatorsku v Doněcké oblasti.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 17:00|

Ruské útoky zabíjely v Záporožské a Charkovské oblasti, Oděsa hlásí raněné

Rusové v noci na pondělí ostřelovali obytné domy v Záporožské oblasti, dva lidi při tom zabili. Dalšího člověka zabili v Charkovské oblasti, kde je také několik zraněných. Útočili i na přístavní město Oděsa, které hlásí tři zraněné. Letecké poplachy v noci zněly také v Kyjevě či v severních oblastech Ukrajiny.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 17:36|

Ruští turisté dali na sítě záběry z dění po útoku na Krymský most. Prozradili polohu protivzdušné obrany

Nad Krymským mostem, který spojuje nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov s Ruskem, byl v sobotu  vidět kouř. Podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se v místě ozvaly dvě série výbuchů. Okupační správa tvrdí, že v Kerčském průlivu sestřelila celkem tři rakety a že most nebyl poškozen. Místní kanály na platformě Telegram uvádí, že existuje možnost, že most mohl utrpět zásah. Provoz na mostě byl opakovaně přerušen. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“. Ukrajina dění nekomentovala. Do problémů se dostali někteří ruští turisté, kteří z dění u mostu pořídili záběry.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 19:33|

Úlomky ruské rakety zasáhly nemocnici v Kyjevě. Moskva poslala střely Kinžal i na letiště, jedna zabila dítě

Rusko dopoledne podniklo další raketový útok na Kyjev, žádné vážné škody ani zranění lidí tam ale nezpůsobilo, píše agentura Unian. Podle ukrajinských představitelů útočilo nadzvukovými balistickými raketami Kinžal. Stejnými raketami cílilo i na letiště Kolomyja v Ivanofrankivské oblasti, sdělilo ukrajinské letectvo. V téže oblasti na západě Ukrajiny zabilo ruské ostřelování dítě, další člověk zemřel v Chersonu. Už ve čtvrtek zasáhla ruská střela v Záporoží hotel, kde podle Kyjeva krátce předtím skončil dětský tábor. Zařízení často využívala i OSN. Jeden člověk při útoku zahynul. Podle ukrajinských zdrojů navíc Rusové začínají postupovat v Charkovské oblasti.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:01|

Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu

Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|

Ruské síly poslaly rakety na Ukrajinu. V Kryvém Rihu zasáhly pětipatrový dům

Rusko v noci na úterý podniklo novou vlnu vzdušných úderů proti Ukrajině. Nad většinou země se rozezněly sirény, útoky hlásily úřady v Kyjevě či Charkově. Ve městě Kryvyj Rih Rusko zasáhlo několik cílů včetně pětipodlažního domu. Zahynulo 11 lidí, uvedl šéf Dnipropetrovské oblasti Serhij Lysak, který zároveň informoval o ukončení záchranné operace. Dalších téměř třicet lidí v Kryvém Rihu utrpělo při nočním útoku zranění, podle dřívějšího vyjádření zástupce městské správy Oleksandra Vilkula jsou někteří ve vážném stavu.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 15:14|

Rusko mění taktiku. Velkými útoky na Kyjev chce Ukrajince vystrašit a oslabit jejich protivzdušnou obranu

Rusové v poslední době změnili podobu svých útoků na Ukrajině. Zaměřují se především na Kyjev, ale i další města, používají kromě raket také velké množství dronů a útočí masivně, často v několika vlnách. Podle analytiků se tím Moskva zřejmě snaží před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou podlomit protivzdušnou obranu Kyjeva a také zesílit psychologický teror vůči obyvatelům bránící se země.
30. 5. 2023|

Ukrajina hlásí další vlnu vzdušných útoků, Rusko zamířilo raketami a drony na Kyjev či Oděsu

Ukrajina v noci na pondělí a pak i dopoledne zažila další vlnu ruských vzdušných útoků, které směřovaly i proti Kyjevu a Oděse. Ve Chmelnycké oblasti Rusové zasáhli vojenský objekt, informovalo vedení tohoto regionu, který se nachází na středozápadě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o vývoji bojů mimo jiné uvedlo, že při nočním vzdušném úderu zničilo „objekty na letištích ukrajinských ozbrojených sil“.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 15:15|

Rusové poslali na Ukrajinu další vlnu raket. K Bachmutu soustředili posily

Jeden člověk v noci na čtvrtek zahynul v jihoukrajinské Oděse poté, co tam ruská raketa zasáhla průmyslový komplex. Dle ukrajinského letectva protivzdušná obrana sestřelila 29 z 30 raket, které ruské síly na Ukrajinu vyslaly. Škody a oběti však způsobily také trosky zničených střel. Terčem útoků se stal také Kyjev. Informovali o tom ukrajinští představitelé. Ukrajinci tvrdí, že v bojích u Bachmutu dosáhli dalších územních zisků.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:28|

Kyjev čelil ruským raketám. Obrana sestřelila šest kinžalů, řekl Zalužnyj

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informovali o sestřelení všech osmnácti ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty města Vitalije Klyčka si ofenziva vyžádala nejméně tři zraněné. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. CNN později uvedla, že poškozen byl zřejmě jeden ze dvou systémů a že se zjišťuje rozsah škod.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 22:22|

Při izraelské operaci Štít a šíp zemřelo v Pásmu Gazy dvacet lidí. Následovala odvetná raketová palba

Izrael při protiteroristické operaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu zabil dvě desítky lidí, přes čtyřicet lidí utrpělo zranění. Izrael postupuje proti skupině Islámský džihád (PIJ), podle palestinského ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi pět dětí a čtyři ženy. V odvetě teroristé z Pásma Gazy vypálili na izraelské území za dva dny 270 raket, většinu dle úřadů zachytil obranný systém a nikdo nebyl zraněn.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:21|

Izraelský raketový útok v Sýrii zabil vojáka, zranil dva civilisty a vyřadil letiště

Izraelský raketový útok na syrský Halab (Aleppo) v noci na úterý vyřadil z provozu místní mezinárodní letiště, zabil jednoho vojáka a sedm lidí zranil. Mezi zraněnými jsou i dva civilisté. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na syrská státní média.
2. 5. 2023|

Ruské rakety zabily na Ukrajině devět lidí, Záporožská jaderná elektrárna byla na čas odpojena od sítě

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské rakety zasáhly rezidenční oblast a vyžádaly si tam nejméně pět obětí, celkem v zemi zemřelo nejméně devět lidí. Druhé největší ukrajinské město Charkov bylo bez proudu a vody, ostřelování na čas přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:40|

Rusko pálilo rakety na Charkov, zasáhly bytový dům

Ruské síly podnikly raketový útok na centrum Charkova na východě Ukrajiny a zasáhly tam bytový dům, uvedl na sociálních sítích starosta města Ihor Terechov. Podle hlavy oblastní správy Oleha Syněhubova při tomto útoku tři lidé utrpěli zranění. Ruskému ostřelování čelí také Doněcká oblast, kde kvůli němu podle oblastního šéfa Pavla Kyrylenka za uplynulých 24 hodin zemřeli čtyři lidé a jedenáct dalších utrpělo zranění.
5. 2. 2023|

Izrael v reakci na vypálené rakety podnikl nálet na Pásmo Gazy

Izraelská armáda oznámila, že v pátek krátce po půlnoci provedla letecké údery na podzemní výrobny raket v Pásmu Gazy. Radikální Palestinci odtud nedlouho předtím vyslali na Izrael pět střel, z nichž ani jedna nezasáhla cíl. Ani na jedné straně nebyly hlášeny oběti, informovala agentura AP. Napětí v regionu vzrostlo po čtvrteční izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu, která si vyžádala devět mrtvých.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 12:44|

Ruský útok v Dnipru má už 35 obětí. Šance na záchranu nezvěstných klesá

Počet obětí, které si vyžádal sobotní ruský zásah obytného domu v ukrajinském Dnipru, stoupl podle agentury Ukrinfrom na 35. Přinejmenším 75 lidí, včetně třinácti dětí, při útoku utrpělo zranění, z trosek se podařilo zachránit devětatřicet lidí. Více než tři desítky dalších lidí se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pohřešují. Na místě pokračují záchranné práce, šance najít další přeživší jsou podle vedení města minimální.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 22:05|

Ukrajina čelí další sérii ruských útoků, tři lidé zemřeli. Města hlásí výbuchy a výpadky proudu

Ukrajina hlásí další rozsáhlý vzdušný útok ruských sil na svou infrastrukturu. Kyjevem otřásly výbuchy, exploze byly hlášeny i z jiných míst. Některá města se podle úřadů ocitla bez elektřiny. Úder poškodil devět energetických zařízení, řekl podle agentury Reuters ministr energetiky Herman Haluščenko. Nejméně dva lidé zahynuli při zásahu obytné budovy v Krivém Rihu, třetí v Chersonu, většinou ale ruské údery cílily na kritickou civilní infrastrukturu. Bez proudu je Charkov a další velká města přerušila provoz hromadné dopravy – včetně kyjevského metra.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 20:17|

V Turecku po raketovém útoku ze Sýrie zemřeli tři lidé, Erdogan nevyloučil ofenzivu proti Kurdům

Nejméně tři mrtvé a deset zraněných si vyžádal útok na turecké pohraniční město Karkamiş, které zasáhlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. S odvoláním na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 12:57|

Rusko v pondělí vypálilo střely za půl miliardy dolarů. Podle NYT chtěl Putin uklidnit režimní jestřáby

Rusko v pondělí vyslalo na Ukrajinu řízené střely a drony, jejichž celková cena se může pohybovat od čtyř set do sedmi set milionů dolarů (od 10,1 do 17,7 miliardy korun), odhadla ukrajinská verze časopisu Forbes. Ukrajinská protivzdušná obrana více než polovinu sestřelila. Podle listu The New York Times se pondělními útoky na civilní ukrajinské cíle snaží ruský diktátor Vladimir Putin uspokojit režimní jestřáby. Ruská státní televize se zásahy proti civilistům pochlubila.
11. 10. 2022|

Rusko raketami zaútočilo na humanitární konvoj u Záporoží, zahynulo třicet lidí

Při raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží zemřelo podle ukrajinské policie třicet lidí, dalších 88 je zraněných. Předchozí bilance byla podle vedoucího oblasti Oleksandra Starucha pětadvacet mrtvých a padesát zraněných. Ukrajinské úřady viní z útoku Rusy. Moskvou dosazená okupační správa Záporožské oblasti uvedla, že za útokem stojí Kyjev.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:30|

Rusko používá Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro útoky, uvádí Kyjev

Rusko podle šéfa ukrajinské státní společnosti Enerhoatom Petro Kotina využívá Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket, kterými ostřeluje okolní oblasti Ukrajiny. Zasáhlo z ní například město Nikopol, kde v sobotu zemřelo několik civilistů, uvedl Kotin. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě Donbasu nařídil vojákům zesílit útoky, uvedl jeho resort.
16. 7. 2022|