TÉMA

HZS Jihomoravského kraje

Sršně v Brně pobodaly několik dětí, devět jich záchranáři převezli do nemocnice

Několik dětí školního věku ve středu v brněnské městské části Židenice pobodaly sršně. Zdravotníci ošetřili čtrnáct pacientů, devět z nich poté převezli do Dětské nemocnice v Brně. Žádné dítě nebylo ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Hnízdo zlikvidovali hasiči, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.
27. 9. 2023|

Nehoda dvou aut a autobusu zablokovala silnici z Pohořelic do Znojma

Nehoda dvou osobních aut a autobusu zablokovala ráno silnici I/53 z Pohořelic na Znojmo. Na místě zasahovaly všechny záchranné složky. Pět lidí bylo zraněných, jednoho člověka hasiči museli vyprošťovat. Silnice je už průjezdná kyvadlově.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 09:22|

Na Blanensku hořel les. Hasiči vyhlásili třetí požární stupeň

Hasiči okolo půlnoci zlikvidovali i nové ohnisko, které se objevilo u požáru lesa poblíž Býkovic na Blanensku. Celkem tam od odpoledne zasahovalo na 135 hasičů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při zásahu se vystřídaly i dva vrtulníky s vaky na vodu. Oba požáry jsou uhašené, šest jednotek dobrovolných hasičů až do rána dohlíželo na požářiště. Událost se obešla bez zranění. Škoda ještě známa není, stejně tak ani příčina vzniku požáru.
19. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 08:55|

Na Znojemsku se srazil vlak s nákladním autem. Strojvedoucí se lehce zranil

Na přejezdu u Božic na Znojemsku se v pondělí kolem 6:15 srazil vlak s nákladním autem. Vlak následně vykolejil, železniční doprava v místě stojí. Záchranáři ošetřili strojvedoucího, který měl lehká poranění. Cestující by měli být v pořádku. Okolnosti nehody vyšetřují policisté. Drážní inspekce vyčíslila škodu téměř na 6,8 milionu korun.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 15:23|

Předběžná škoda po červnovém požáru ve Ždánicích je 300 milionů korun

Na asi 300 milionů korun byla předběžně odhadnuta výše škod po požáru v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku z první poloviny června. Zásahem hasiči uchránili majetek za dalších 150 milionů. Příčina vzniku se ale stále vyšetřuje, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při zásahu také unikly nebezpečné chemické látky.
10. 7. 2023|

Policie stále nezná totožnost lidí, kteří zemřeli při požáru v Brně. O pomoc žádá veřejnost

Policie dosud nezjistila totožnost všech obětí čtvrtečního požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně, v této souvislosti žádá o pomoc i veřejnost. Shromažďuje podklady a důkazy. Příčinu požáru, který má osm obětí, vyšetřovatelé stále zjišťují, řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Policie také hledá svědka, který místem procházel. Lokalita je oblíbená mezi lidmi bez domova, lze v ní najít mnoho zákoutí a prostor, o něž se nikdo nestará.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:26|

Na Dolním nádraží v Brně vzplály vagony a lokomotiva. Hasiči škodu odhadli na 750 tisíc

Na brněnském Dolním nádraží v úterý v podvečer začalo hořet několik vagonů. Požár zasáhl tři odstavené vagony a lokomotivu. Hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Kolem 19:30 byl oheň už pod kontrolou a hasiči místo do zhruba osmi hodin večer dohašovali, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:36|

V Brně vyhrožoval muž se zbraní. Policie z kancelářské budovy evakuovala dvě stě lidí

Brně v jedné z kancelářských budov ráno vyhrožoval muž střelnou zbraní, policie ho zajistila. Vzhledem k podezřelým okolnostem vzniku požáru v jedné z místností případ v tuto chvíli prověřuje jako obecné ohrožení. Z budovy musela evakuovat okolo dvou set lidí. Na místo pak přivolala i pyrotechnika, aby prohlédl zavazadlo, které muž v budově zanechal. Událost se obešla bez zranění.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:33|

Při nehodě autobusu a dalších dvou vozidel na D1 v Brně se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se ve čtvrtek zranili při nehodě autobusu a dvou vozů na 191. kilometru D1 v Brně ve směru na Vyškov. Všechna zranění jsou lehká, záchranná služba pacienty převezla do dvou brněnských nemocnic, řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Dálnice byla průjezdná jen s omezením, vytvořila se několikakilometrová kolona.
6. 10. 2022|

V Dyji uhynuly desítky tun ryb, chyběl jim kyslík

V řece Dyji na Břeclavsku uhynuly podle odhadu hasičů desítky tun ryb. Hasiči je nadále odklízejí, uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Odstraňování podle ní potrvá minimálně týden. První leklé ryby objevili rybáři v Bulharech. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je důvodem úbytek kyslíku v souvislosti s přemnožením sinic.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 10:58|

V Brně hořelo v ubytovně. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

V Brně-Štýřicích hořel byt v ubytovně, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Objekt musely opustit tři desítky lidí. Záchranáři ošetřili sedm lidí, z toho dva převezli do nemocnice, pět jich ponechali na místě.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 12:36|

Hasiči na Vysočině evakuovali tábor kvůli rozvodněnému potoku

Hasiči na Vysočině v noci kvůli rozvodněnému toku po bouřce evakuovali dětský tábor v Bácovicích na Pelhřimovsku. Do bezpečí převezli také osmnáct lidí v Olešnici na Havlíčkobrodsku, kteří kempovali v místě, kde se rozvodnil potok. Kvůli bouřkám hasiči zasahovali také v Pardubickém kraji.
27. 7. 2021|

Na jižní Moravě se bude muset po tornádu strhnout až 150 domů. Číslo ale stále není konečné

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů, řekl dnes po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj však číslo stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny poškozené objekty. Do konce týdne chtějí hasiči vyklidit obce od suti, trámů a rostlinných zbytků, které se neustále objevují na ulicích a komplikují dopravu. Čtvrteční bouře na jihu Moravy poničila 1200 domů a vyžádala si šest životů.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 18:28|

Poblíž Černovic na Blanensku hořel les. Hasiči zasahovali i na dalších místech

Hasiči u Černovic na Blanensku odpoledne zasahovali u požáru lesa, hořely více než dva hektary plochy. Práce komplikoval obtížně přístupný terén a silný vítr, proto pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Předběžná výše škody dosahuje asi 150 tisíc korun. Hasiči zasahovali u požárů lesních porostů na více místech jižní Moravy.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 20:28|

Při srážce tří aut na Znojemsku zemřeli čtyři lidé

Tragická srážka tří osobních aut u Pavlic na Znojemsku si v pondělí odpoledne vyžádala čtyři mrtvé. Vážně zraněné dítě vrtulník převezl do nemocnice. Silnice první třídy číslo 38 už je po odklízecích pracích opět průjezdná. Další člověk zemřel při havárii na devátém kilometru dálnice D2. I zde už řidiči projedou.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 22:34|