TÉMA

Philips

Rusko umožní zabavování pronajatých zahraničních letadel. Kuleba zkritizoval firmy, které tam dále podnikají

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností. Sankce uvalené na Rusko po invazi Moskvy na Ukrajinu dávají leasingovým firmám čas do 28. března, aby se osvobodily od smluv s ruskými aerolinkami. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby bojkotoval společnosti, které v Rusku stále podnikají. Zástupci zemí EU schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:52|

Ministerstvo se omluvilo bývalé šéfce představenstva zlínské nemocnice za stíhání. Dostane odškodné 30 tisíc

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé předsedkyni představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně Daně Barnášové za její nezákonné trestní stíhání. V roce 2019 ji okresní soud pravomocně zprostil obžaloby ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Barnášové hrozilo až osmileté vězení, vinu odmítala.
24. 3. 2021|

Zpomalil atomy laserem. Hostem Hyde Parku Civilizace byl nobelista William Phillips

Americký fyzik získal Nobelovu cenu roku 1997 společně se Stevenem Chu a Claudem Cohen-Tannoudjim. Jejich výzkum se zabýval značně složitým tématem – cenu dostali „za rozvoj metod ochlazování a záchytu atomů pomocí laserového světla“.
11. 11. 2019|