TÉMA

Mezipatra

Česko stojí na rozcestí, připomíná ředitel queer filmového festivalu Mezipatra

Každodenní malá rozhodnutí, ale i velké životní křižovatky, které nečekaně dokáží zahýbat životy, vystihuje téma „na rozcestí“, které zastřešuje program letošního queer filmového festivalu Mezipatra. Přehlídka nabízí do 9. listopadu v Praze a následně do 17. listopadu v Brně výběr z hraných snímků i dokumentů o LGBTQ+ komunitě.
2. 11. 2023|

Queer festival Mezipatra prolamuje ledy na polském venkově i u slušných občanů v Izraeli

Izraelské sociální drama Slušný občan nebo francouzský surreálný hit z festivalu v Cannes Pět ďáblů patří podle pořadatelů k očekávaným titulům letošních Mezipater. Na queer filmové přehlídce má ale poměrně silné zastoupení také polská kinematografie a blok krátkých filmů zprostředkuje zkušenosti queer lidí z Ukrajiny. Třiadvacátý ročník s tématem Prolomit ledy začíná 3. listopadu v Praze a po týdnu naváže v Brně.
3. 11. 2022|

Nic ve zlým, queer festival Mezipatra je letos on-line a soustředí se na zotavení

Queer filmový festival Mezipatra se letos koná, ovšem, podobně jako mnoho jiných přehlídek, pouze on-line. Na internetu nabídne hrané snímky, dokumenty i doprovodné diskuse. Jednadvacátý ročník nese téma „Zotavení“, které obrací pozornost k duševnímu i fyzickému zdraví queer komunity.
5. 11. 2020|

Recenze: Stačila by láska. Matthias a Maxime prožívají citlivý, ale předvídatelný milostný příběh

Matthias se s Maximem přátelí od útlého dětství. Jsou kamarády, kteří spolu sdílí téměř vše. Jedno tajemství tu ale je a skrývá ho především Matthias před sebou samým. Co se stane s přátelstvím, které samo sobě lže, zkoumá kanadský režisér Xavier Dolan ve svém novém filmu Matthias a Maxime. Snímek je osobnostní poutí k uvědomění si vlastních citů. Film zakončil minulý týden pražskou část queer filmového festivalu Mezipatra a zároveň vstoupil do české kinodistribuce.
22. 11. 2019|

Ředitel queer festivalu Mezipatra: Jsme čím dál odvážnější

Už dvacet let se na tuzemská plátna vrací queer festival Mezipatra. Výběr zahraničních snímků s LGBTQ+ tématy přináší letos v Praze ještě do 14. listopadu, poté se na týden přesune do Brna. Za dvěma dekádami přehlídky i proměnou, jimiž filmy i diváci během této doby prošli, se v rozhovorech pro Studio 6 a Události v kultuře ohlédl ředitel Mezipater Pavel Bicek.
11. 11. 2019|