TÉMA

Bengálsko

Sloni pohřbívají mrtvá mláďata, ukazují poznatky z Indie

Přírodovědci poprvé popsali případ, kdy sloni zakopali svá mrtvá mláďata do hlíny. Využili přitom zavlažovací příkopy, které jsou poblíž čajových plantáží.
25. 3. 2024|

Připomínka Karla Malicha sahá od kopce u Holic až po Bengálsko

Pražská Galerie Zdeněk Sklenář připravila výstavu k výročí úmrtí Karla Malicha. Sochaře, malíře a grafika připomíná jeho typickými drátěnými plastikami a také pastely, které vytvořil pro sbírku duchovní lyriky Gítáňdžali. Po ní nese výstava název.
27. 10. 2022|

Indie a Bangladéš sčítají škody po supercyklonu Amphan. Zemřelo nejméně 84 lidí

Nejméně 84 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom informovala agentura AP. Čtrnáctimilionová aglomerace Kalkaty je bez elektřiny, ulice i letiště jsou zatopeny.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 13:32|

Supercyklon Amphan zasáhl pevninu. Miliony lidí kvůli němu zamířily do bezpečí

Nejméně čtrnáct lidí zabil supercyklon Amphan, který se ve středu přehnal přes východní Indii a Bangladéš s rychlostí větru až 190 kilometrů za hodinu. Podle odborníků jde možná o nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. V Indii a Bangladéši byly evakuovány asi tři miliony lidí. Bouře zničila stovky domů v nízko položených oblastech blízko pobřeží; podle agentury Reuters je zatím ale brzy na zhodnocení škod.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 21:34|

Silný cyklon Bulbul si v Bangladéši a v Indii vyžádal osm mrtvých

Silný cyklon Bulbul, který v noci ze soboty na neděli zasáhl východní Indii a Bengálsko, si vyžádal osm mrtvých, další zranil a dva miliony Bangladéšanů kvůli němu musely opustit domovy. S odvoláním na úřady o tom informovala agentura AFP. Bouři, která přinesla vytrvalý déšť, doprovázel vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu a poryvy větru dosahující až 130 kilometrů za hodinu. Když se cyklon přesunul nad jihozápadní pobřeží Bangladéše, postupně začal slábnout.
10. 11. 2019|