TÉMA

Evropské filmové ceny

Evropskou filmovou cenu za nejlepší snímek roku získal Trojúhelník smutku

Nejlepším evropským filmem roku je Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Oceňovaný snímek získal hlavní cenu na slavnostním večeru Evropské filmové akademie (EFA). V kategorii krátkých filmů neproměnil nominaci snímek Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyenové.
11. 12. 2022|

Evropské filmové ceny vyhrál Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga

Hlavní cenu letošních Evropských filmových cen si odnesl snímek Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Ten získal ocenění i za režii. Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal on-line.
12. 12. 2020|

Nabarvené ptáče si může odnést evropského Oscara, nominaci má i Agnieszka Hollandová

Ve španělské Seville byly tradičně vyhlášeny užší nominace na Evropské filmové ceny. Úspěch zaznamenaly i tituly spojené s českou kinematografií. Nejlepším filmem se může stát Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Mezi režiséry je na ocenění navržena polská filmařka Agnieszka Hollandová za snímek Šarlatán, který vznikl v české koprodukci a podle scénáře Marka Epsteina.
10. 11. 2020|

Favoritka byla nejlepší, ovládla Evropské filmové ceny

Britsko-irské drama Favoritka se stalo nejlepším evropský filmem roku 2019 i nejlepší komedií. Snímek Yorgose Lanthimose se dočkal pocty i za režii, střih a kameru. Ocenění se dostalo také Angličance Olivii Colmanové, která ve filmu ztvárnila jednu z hlavních rolí, a to královny Anny a letos už za ni převzala Oscara. Snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka nominaci v kategorii krátkých filmů neproměnil.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 23:33|

O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 21:19|