TÉMA

Úhyn

Ve světě přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů. Odvětví to nemusí zvládnout, varují experti

Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto farmách jde za posledních deset let do stovek milionů.
11. 3. 2024|

Muž viněný z požáru na Císařském ostrově uzavřel dohodu o vině a trestu. Má jít na osm let do vězení

Třicetiletý muž, jehož obžaloba viní ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud bude podle něj schvalovat dohodu ve středu 20. prosince. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
15. 12. 2023|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Ryby v Odře uhynuly kvůli nedostatku kyslíku, potvrdily rozbory

Nedávný úhyn zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku způsobil nedostatek kyslíku. Potvrdily to výsledky analýz odebraných vzorků. Cizí zavinění nebylo prokázáno, řekl tiskový mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka. Část vzorků se ještě zpracovává a definitivní výsledky by měly být příští týden.
2. 8. 2023|

Ryby v Odře nejspíš nezabila nebezpečná látka, ukazují dosavadní výsledky vyšetřování

Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.
1. 8. 2023|

Na Odře už mrtvých ryb nepřibývá. Hasiči odstranili nornou stěnu

Moravskoslezští hasiči v pátek dopoledne odstranili nornou stěnu, kterou kvůli úhynu ryb vybudovali ve středu v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku. Stěna bránila naplavení dalších ryb do sousedního Polska. Aktuálně už však není potřebná, protože řeku se již podařilo vyčistit, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Ve čtvrtek večer už se podle ní mrtvé ryby v místě objevovaly jen zcela výjimečně.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:25|

Za hromadným úhynem racků stojí nový genotyp ptačí chřipky, potvrdili veterináři

Vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Podle veterinářů z něho rovněž vyplývá, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v západní Evropě. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech na Hodonínsku a Kladensku a ve čtvrtek se ptačí chřipka potvrdila také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku.
6. 4. 2023|

Za ekologickou katastrofu v Odře může rtuť, naznačují německé testy

Vzorky vody v řece Odře podle německých úřadů ukázaly po hromadném úhynu ryb značné znečištění rtutí. Řekl to rozhlasové stanici RBB šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Nedostatek kyslíku jako příčinu úhynu místní úřady od počátku odmítají, uvedla agentura DPA. Polsko podle agentury AP vyslalo na pomoc s čištěním toku vojáky a rezervisty.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 15:10|

Kvůli úhynu tisíců ryb ve Štětí padla pokuta, firma Mondi musí zaplatit 400 tisíc korun

Papírenská firma Mondi Štětí musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun kvůli lednovému úhynu ryb v Labi u Štětí na Litoměřicku. Na dotaz ČT to uvedl Jiří Ovečka, mluvčí České inspekce životního prostředí, která o přestupku rozhodla. Společnost s inspekcí spolupracovala a proti pokutě se neodvolala. Úhyn několika tisíců ryb způsobil letos v lednu hydroxid sodný, který unikl do dešťové kanalizace.
1. 7. 2022|

Černé moře vyplavilo tisíce kytovců. Jsou obětí výbuchů, sirén a sonarů válečných lodí

Po mnohaleté snaze o stabilizaci delfíní populace jsou kytovci opět v ohrožení. Válka na Ukrajině způsobuje podmořský hluk, kvůli kterému roste počet mrtvých zvířat na černomořských plážích. S problémy se potýkají i delfíni v zajetí. Ti z Charkova museli být složitě evakuováni do delfinária v Oděse. I když jsou tam v relativním bezpečí, kvůli vibracím spojeným s výbuchy a sirénami neprospívají.
12. 6. 2022|

V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.
18. 2. 2022|

Veterináři likvidují husy z Rybářství Nové Hrady. Část jich ušetří kvůli chovu

U rybníka Velebil na Českobudějovicku začali veterináři likvidovat ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u kterých se prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři přes čtyři stovky ptáků z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované.
21. 12. 2021|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|

Vandalové na Vysočině záměrně ničí myslivecké posedy

Myslivcům na Vysočině někdo úmyslně ničí posedy. Rozřeže je a vytluče okna. Vandalové už způsobili desetitisícové škody. Případy vyšetřuje policie.
27. 12. 2020|

Otravu Bečvy podle průzkumu přežila část ryb většiny druhů. Populace se obnoví

Podle v úterý zveřejněného listopadového průzkumu biodiverzity řeky Bečvy po havárii, na kterém se podíleli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Českého rybářského svazu a Povodí Moravy, přežila zářijovou otravu řeky Bečvy část ryb od všech druhů. Do jejích vod by se díky tomu měl postupně vrátit život.
22. 12. 2020|

Z nádrže na Mostecku odvezli rybáři 1800 kilogramů uhynulých ryb včetně trofejních kusů

Tisíce ryb, včetně trofejních candátů a sumců, uhynuly v severočeské nádrži Farského nedaleko Horního Jiřetína. Rybáři z ní odvezli 1800 kilogramů uhynulých ryb, několik stovek dalších kusů se jim podařilo zachránit. Úhyn ryb spojují s propadem dna nádrže do bývalé důlní šachty.
5. 10. 2020|

Kyanid se do Bečvy dostal z kanálu v katastru Juřinky. Agrofert zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě

Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě ve Zlínském a Olomouckém kraji, se do vody dostal z vyústění kanálu v katastru Juřinky, která je místní částí Valašského Meziříčí. Na svém Twitteru o tom informovala policie. Už v sobotu policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností, původce otravy kyanidem je však stále neznámý. Škody, které toxická látka způsobila, zatím nejsou vyčíslené. Společnost DEZA, která patří do koncernu Agrofert, zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě, že havárii způsobila ona.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 17:36|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

Smrt stovek slonů v Botswaně mohly způsobit přírodní toxiny, naznačil rozbor

Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných testů toxiny přírodního původu. Agentuře Reuters  to sdělil Cyril Taolo, ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany. Taolo také uvedl, že nyní se odborníci zaměří na možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.
31. 7. 2020|

Začalo období vypouštění přehrad. Náhlý pokles hladiny ale může ohrozit vodní živočichy

Vodohospodáři začali vypouštět vodu z přehrad před zimou na takzvanou zimní hladinu. Snaží se tak vytvořit v přehradách místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům ale musí postupovat zvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny totiž může mít za následek úhyn vodních živočichů. Stalo se tak například na Sokolovsku a problémy řeší i ochranáři na Orlíku.
9. 11. 2019|