TÉMA

Ruiny

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

30 let zpět: Pražskou čtvrť Kyje trápila zanedbanost

Rozpadlé a polorozpadlé budovy trápily obyvatele v pražských Kyjích. Chátrající restaurace, kde se odehrála před časem i vražda, chýše, kde žila tříčlená rodina či skladiště cirkusové techniky ke vzhledu čtvrti příliš nepřispívaly. Náprava situace byla pro město obtížná.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 12. 2020|

Místo tragédie mizí. V Lenoře začala demolice ruiny domu zničeného výbuchem

Do Vánoc zmizí ruiny domu na okraji Lenory na Šumavě, který v říjnu zasáhl požár a exploze. Jejich likvidace začala ráno. Ačkoli budova stojí u hlavní silnice, dopravu by její bourání nemělo narušit. Při říjnovém požáru a výbuchu zemřel člověk, dalších devět lidí utrpělo zranění. Podle policie šlo zřejmě o úmysl.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 17:59|

V Izraeli našli „New York doby bronzové“, město staré pět tisíc let

Archeologové z Izraelského památkového úřadu zkoumají pozůstatky velkého, až pět tisíc let starého města nedaleko Tel Avivu. Na místě v období pozdní doby bronzové mohlo žít podle odhadů až šest tisíc lidí. První nálezy naznačují, že už tehdy sídlila v oblasti organizovaná a sociálně rozvrstvená společnost.
9. 11. 2019|