TÉMA

Vykopávky

Srbští horníci náhodou objevili starověkou loď. Římské plavidlo je skvěle zachovalé

Horníci v srbském povrchovém uhelném Dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45 tisíci obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny, uvedla agentura Reuters.
4. 8. 2023|

Z vody vystoupila „kozácká Atlantida“. Dněpr po zničení Kachovské přehrady odhaluje potopenou historii

Zničení Kachovské přehrady na začátku června způsobilo na dolním toku Dněpru rozsáhlé záplavy a humanitární i ekologickou katastrofu na jihu Ukrajiny. Poté, co voda z rozsáhlého vodního díla po protržení hráze odtekla, se ale odkryla také takzvaná „kozácká Atlantida“, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Odkazuje tak na území, jež bylo domovem záporožských kozáků, kteří před staletími vytvořili útvar známý jako Záporožská sič.
30. 7. 2023|

Má zde vést úsek dálnice D6, archeologové teď na Rakovnicku odkryli vzácnou pec

Na místě budoucích obchvatů Hořesedel a Hořoviček na Rakovnicku, které budou dalšími úseky dálnice D6, pracují archeologové a hlásí nečekaný nález. Odkryli podle nich velmi vzácnou pec. Výstavba obchvatů už nyní nabírá oproti původním plánům zpoždění, silničáři ale tvrdí, že kvůli peci k dalšímu posunu začátku výstavby nedojde –⁠ a to i přesto, že archeologické nálezy v minulosti už několik staveb zdržely.
1. 12. 2022|

„Archeolog všude bratra má," řekla si a ubytovala ukrajinskou kolegyni

Válka vyhnala z Kyjeva i pětasedmdesátiletou archeoložku Larysu Vynogrodskou. Útočiště našla i s dcerou na východě Čech. Bydlení jim nabídla kolegyně z muzea v Rychnově nad Kněžnou. A přestože je ukrajinská archeoložka už v důchodu, hned se zapojila do práce na vykopávkách.
14. 4. 2022|

Na místě budoucího sběrného dvora objevili archeologové čtyři tisíce let starou vesnici

Čtyři tisíce let starou vesnici objevili archeologové během průzkumu v Podbořanech na severu Čech. Na místě, kde má stát nový sběrný dvůr, našli také rozsáhlé pohřebiště a keltskou keramickou pec.
3. 11. 2021|

Pravěkou mohylu u hory Říp objevili archeologové díky barvě obilí. Ukrývala ostatky dítěte

Archeologové objevili nedaleko hory Říp vzácnou pravěkou mohylu. Patří k nejstarším, které se podařilo na území Česka nalézt a podle odborníků je také výjimečně zachovalá. Byla ukrytá uprostřed polí. Objevili v ní pozůstatky dítěte.
19. 8. 2021|

30 let zpět: Archeologický nález na Dolním náměstí v Olomouci

Ojedinělý archeologický nález odkryli před třiceti lety na Dolním náměstí v Olomouci. Při provádění výkopů plynového potrubí zde narazili na stopy různých pravěkých kultur a slovanského osídlení. Co konkrétně bylo odhaleno a o čem jednotlivé nálezy vypovídaly?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 6. 2021|

U Pompejí našli dochovaný kočár používaný jen k obřadům

Archeologové našli v blízkosti Pompejí obřadní kočár ve velmi dobrém stavu. Byl vyroben ze železa, dřeva, bronzu a cínu a našel se u stájí staré vily asi 700 metrů severně od města, jež pohřbil výbuch Vesuvu v roce 79.
27. 2. 2021|

V Izraeli našli „New York doby bronzové“, město staré pět tisíc let

Archeologové z Izraelského památkového úřadu zkoumají pozůstatky velkého, až pět tisíc let starého města nedaleko Tel Avivu. Na místě v období pozdní doby bronzové mohlo žít podle odhadů až šest tisíc lidí. První nálezy naznačují, že už tehdy sídlila v oblasti organizovaná a sociálně rozvrstvená společnost.
9. 11. 2019|