TÉMA

Evropská léková agentura

Nejde o peníze, ale o úspěšnost léčby, říká o váhání nad experimentálními léky náměstek Dvořáček

Když pojišťovna nechce proplatit léčbu vzácného onemocnění, není to kvůli penězům. V Interview ČT24 to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Překážku, kvůli které pojišťovna odmítla uhradit například léčbu dvouletého Martina experimentálním lékem za sto milionů, podle něj představovaly pochyby, zda by taková léčba mohla být úspěšná. Zároveň ale Dvořáček – též někdejší ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – zapochyboval o cenách, o které si výrobci léků za podobné přípravky říkají, a varoval, že mohou strmě růst. Pomoci by mohly společné evropské nákupy.
21. 10. 2023|

Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

Evropská komise schválila účinný lék na rakovinu prostaty. Stojí za ním česká vědkyně

Evropská komise schválila používání léku proti rakovině prostaty firmy Novartis. Na jeho vývoji se podílela česká vědkyně Martina Benešová. Firma to oznámila na svých internetových stránkách a na prohlášení upozornil Deník N.
15. 12. 2022|

Vakcíny proti covidu zřejmě budou i pro malé děti. Evropská léková agentura to doporučila

Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a Moderna pro děti od šesti měsíců. Doteď se mohly očkovat děti od pěti let. Rozšíření doporučení předcházelo testování u dětí, v obou případech menších dávek. Obě vakcíny ukázaly účinnost srovnatelnou s tou u vyšších věkových skupin. O konečném schválení teď rozhodne Evropská komise.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 17:51|

Začíná očkování vakcínou, která lépe zabírá na omikron. Týdně bude přicházet 700 tisíc dávek

Od pondělí je možné zaregistrovat se na očkování modifikovanou vakcínou proti covidu-19, jejíž první dodávka dorazila do Česka v minulém týdnu. Dostat ji mohou zájemci starší dvanácti let, kteří dostali předchozí dávku nejpozději před třemi měsíci. Vylepšená vakcína se bude podávat pouze jako posilující dávka. Kdo dosud nemá žádné očkování proti koronaviru a chtěl by ho, dostane nejprve základní verzi, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.
12. 9. 2022|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Evropská komise povolila využívat vakcíny určené proti variantě omikron

Evropská komise schválila dvě posilující vakcíny aktualizované proti variantě koronaviru omikron, oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Ve čtvrtek použití těchto očkovacích látek doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka by dávky mohly být dostupné do dvou týdnů.
2. 9. 2022|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|

V září by se mohla na trh dostat vakcína Pfizer/BioNTech uzpůsobená proti omikronu

Upravená vakcína firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19 by mohla být na trh uvedena možná už na počátku září, uvedla ve čtvrtek německá společnost BioNTech. Než se však dostane do Česka, bude to nejspíš chvíli trvat. Vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo míní, že by lidé patřící do rizikových skupin jako senioři nebo osoby se sníženou imunitou neměli s očkováním vyčkávat.
25. 8. 2022|

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu začne v pondělí, oznámil Válek

Přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou začne oficiálně už v pondělí. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že čtvrtá dávka bude určena pro všechny, kteří dovršili věku 18 let, musí být ale minimálně čtyři měsíce po třetí dávce. Ministr připomněl, že očkovat by se měli nechat zejména senioři či nemocní lidé.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 21:54|

EU doporučila další posilující dávku očkování proti covidu pro lidi nad šedesát let

Evropská unie doporučila druhou posilující dávku očkování proti koronaviru lidem nad šedesát let a dalším rizikovým skupinám. Reaguje tak na aktuální rychlý nárůst počtu nových případů nemoci i hospitalizovaných. Dalším důvodem je vysoká nakažlivost nových subvariant omikronu. Dosud doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky platilo pouze pro lidi nad osmdesát let.
11. 7. 2022|

Může přijít letní vlna covidu, říká zdravotní statistik Dušek. Na podzim bude třeba přeočkovat miliony Čechů

Na podzim bude v Česku potřeba proti covidu-19 přeočkovat asi 2,5 milionu lidí – seniorů a chronicky nemocných, které nákaza může ohrozit na životě. Odborníci se obávají souběhu další vlny koronaviru s chřipkou. Informace zazněly v diskusi Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) k očkování.
23. 6. 2022|

Nový lék na rakovinu prostaty funguje tam, kde chemoterapie selhala. Brzy může být dostupný

Česká chemička Martina Benešová spolu se svými kolegy objevila lék proti rakovině prostaty, který dává naději spoustě onkologických pacientů. Radioaktivní léčivo už schválila americká léková agentura, nyní se testuje v Olomouci. Dosavadní výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že léčivo může prodloužit život mužům, u kterých jiná léčba, jako je například chemoterapie, selhala.
16. 4. 2022Aktualizováno16. 4. 2022, 13:18|

Británie schválila covidovou vakcínu od francouzské firmy Valneva

Británie jako první evropská země schválila používání vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva. Její očkovací látka funguje na tradičním principu takzvaně inaktivovaného viru používaného například u vakcín proti chřipce. Bezpečnost a účinnost preparátu firmy Valneva nyní posuzuje také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), vyjádří se zřejmě do konce dubna, napsala agentura Reuters.
14. 4. 2022|

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.
7. 4. 2022|

Vakcína proti ebole skvěle funguje, prozradila první reálná data z Afriky

Nová studie vědců z Kalifornské univerzity a jejich kolegů ukazuje, že vakcína proti ebole vyvolává silnou a trvalou protilátkovou odpověď u očkovaných osob v oblastech Demokratické republiky Kongo. Mezi více než šesti stovkami účastníky studie jich 95,6 procenta mělo protilátky i půl roku po podání vakcíny.
9. 2. 2022|

Přihlásit se k očkování lze od pěti let, na posilující dávku mohou již i dvanáctiletí

K očkování proti covidu-19 se může přihlásit každý, komu je více než pět let. Posilující dávka je s pětiměsíčním odstupem od dokončení základní vakcinace k dispozici všem nad dvanáct let. Děti musí k podání vakcíny doprovodit zákonný zástupce. Registrovat se mohou i lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění v Česku nebo Evropské unii. Zájemci o vakcínu, kteří mají pojištění, se mohou registrovat na webu registrace.mzcr.cz, uchazeči bez pojištění se musí hlásit na adrese registrace.mzcr.cz/samoplatci. Je ale také možné dostat vakcínu na některém z očkovacích míst, kam lze přijít bez registrace. Předběžně se lze od 1. února registrovat k očkování vakcínou od Novavaxu.
17. 5. 2021Aktualizováno1. 2. 2022, 08:22|

Pandemie ve světě: Komise schválila lék od Pfizeru, Izrael uvažuje o zrušení zelených pasů

Evropská komise schválila využití pilulky paxlovid firmy Pfizer pro léčbu covidu-19. Lék se tak nově může podávat ve všech členských státech. Dosud maximální počty nakažených hlásí Ukrajina a Rusko. Laboratoře v Německu v mezitýdenních počtech hlásí dosud nejvyšší počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 16:31|

Lék molnupiravir na omikron zabírá, nemocnice přestávají podávat monoklonální protilátky

České nemocnice už měsíc podávají antivirotikum molnupiravir, zatím si pro něj na základě doporučení praktického lékaře přišlo přes 250 lidí. Lékaři naopak přestávají podávat infuzní monoklonální protilátky, které proti variantě omikron zřejmě nefungují. Zatímco v prosinci je běžně dostávalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.
18. 1. 2022|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

EMA doporučila další léky proti covidu-19

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila registraci nového léků proti covidu-19, konkrétně jde o medikament Xevudy. Kromě toho doporučila k léčbě covidu i lék Kineret, který byl dosud určen pro pacienty s artritidou. Státy EU mohou podle EMA nově užívat také přípravek paxlovid.
17. 12. 2021|