TÉMA

Rusíni

Ukrajinští váleční zajatci v Maďarsku čelili nátlaku a manipulaci, tvrdí The Kyiv Independent

Rusko propustilo jedenáct ukrajinských válečných zajatců do Maďarska, kde čelili nátlaku, aby přijali maďarské občanství, a byli zastrašováni nepravdivými výroky, informovaly o tom deník The Kyiv Independent a Rádio Svobodná Evropa (RSE). Budapešť tvrdí, že transfer byl organizován výhradně mezi ruskou pravoslavnou církví a maďarskou charitou Maltézského řádu. Pět z jedenácti zajatců se již vrátilo na Ukrajinu.
2. 8. 2023|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Na Slovensku začíná sčítání obyvatel. Lidé mají poprvé možnost přihlásit se k druhé národnosti

Na Slovensku začíná sčítání lidu. Bude plně elektronické, občané ale můžou požádat o pomoc asistenta. Novinky se týkají i národnostních menšin. Snižuje se hranice pro uplatnění jazykových práv, takže víc obcí by mohlo v úředním styku používat maďarštinu nebo romštinu. Poprvé navíc bude možné označit dvě národnosti.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 08:58|

Podkarpatští Rusíni se omluvili prezidentu Zemanovi kvůli Krymu

Světová rada Podkarpatských Rusínů se prostřednictvím svého místopředsedy Mychajla Ťaska omluvila prezidentovi Miloši Zemanovi i české veřejnosti. Zeman podle něj při jednání s delegací Rusínů ani při oslavách 28. října na Pražském hradě nikdy neřekl, že uznává Moskvou obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Ťasko také zdůraznil, že pozvání prezidenta na Hrad se týkala výhradně zástupců Rusínů. Uvedl to na videu, které večer na sociálních sítích sdílel mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.
8. 11. 2019|

Hamáčkův případný zákon zkracující volby na den by Zeman vetoval

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, aby se volby konaly jen jeden den. V současnosti jsou volební místnosti otevřené v pátek i sobotu. Podle prezidenta by taková změna snížila volební účast, a kdyby návrh parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval. Hlava státu se k nápadu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyjádřila v rozhovorupro TV Barrandov. Zeman znovu zopakoval, že je zastáncem volební povinnosti.
7. 11. 2019|