TÉMA

Výbušnina

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

Soud nepravomocně potrestal podmínkou muže, který odpálil nálož v policejním autě

Muže, který loni v srpnu odpálil v Aši podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním autě, soud potrestal dvouletou podmínkou. Rozsudek není pravomocný. ČT to řekl soudce Petr Holub. Za násilí proti policejnímu orgánu hrozilo muži podle trestního zákoníku až osm let vězení. Obžalovaný útok zdůvodnil svými osobními problémy.
7. 2. 2024|

Ukrajinci prozradili, čím loni v říjnu odpálili Krymský most

Ukrajinská armáda poničila loni v říjnu Krymský most pomocí jednadvaceti tun hexogenu, který byl umístěn ve vrstvách balicí fólie. Výbušnou látku na místo dopravil kamion. Pozadí úderu na infrastrukturu okupačních sil teď poodhalil šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Kreml po poničení mostu v odvetě nařídil masivní údery na ukrajinská města včetně Kyjeva.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 14:55|

Muž, který odpálil výbušninu v policejním autě v Aši, je ve vazbě. Hrozí mu osm let vězení

Až osm let vězení hrozí čtyřicetiletému muži, který ve čtvrtek odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Na policejním webu o tom informoval krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Pachatel je momentálně ve vazbě, policisté ho obvinili z obecného ohrožení a násilí proti orgánu veřejné moci.
5. 8. 2023|

Španělský soud poslal do vazby penzistu podezřelého ze zasílání dopisových bomb

Madridský soud v pátek potvrdil vazbu pro muže, který je podezřelý, že na konci loňského roku poslal dopisy s výbušninou mimo jiné na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu či do kanceláře premiéra Pedra Sáncheze. Čtyřiasedmdesátiletý muž je stíhán z terorismu. Vazbu mu soud prodloužil mimo jiné z obavy, že by se podezřelý mohl pokusit uprchnout do Ruska, píše agentura EFE. Podle soudu však nic zatím nenasvědčuje tomu, že by muž na zasílání výbušnin spolupracoval s dalšími lidmi či skupinami.
27. 1. 2023|

Španělská policie zatkla seniora, kterého podezírá z posílání dopisů s výbušninou premiérovi i na ambasády

Policie na severu Španělska ve středu zatkla čtyřiasedmdesátiletého muže, který je podezřelý, že loni v listopadu poslal několik dopisů s lehkým výbušným materiálem na úřad vlády, ministerstvo obrany či na velvyslanectví Ukrajiny a Spojených států v Madridu. Podle některých místních médií jde o jediného podezřelého v této kauze, k níž by měl vyšetřující soudce sdělit více informací v pátek, uvedla televize RTVE. Jeden z dopisů lehce zranil ochranku ukrajinské ambasády, ostatní nikomu neublížily.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 21:38|

Starostové si stěžují, že s nimi plán na výrobu granátů ve Vrběticích nikdo neřešil. Bojí se dalších výbuchů

Starostové v okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nesouhlasí se záměrem vyrábět v tomto místě ruční granáty. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat české armádě munici vyrobenou mimo jiné tady za až 413 milionů korun. Starostové tvrdí, že po výbuších v muničních skladech v roce 2014 byli ujišťováni, že výbušniny se do tohoto regionu už nikdy nevrátí. Současné plány s vedením obcí údajně nikdo nekomunikoval. Výroba granátů by tam měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Řekl to obchodní a marketingový ředitel státního podniku Vojenský technický ústav (VTÚ) Petr Kovář.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:26|

Lula se stal brazilským prezidentem. Poražený Bolsonaro před inaugurací odletěl na Floridu

Luiz Inácio Lula da Silva v neděli složil přísahu a oficiálně se tak stal hlavou Brazílie, která je rozlohou i počtem obyvatel pátou největší zemí světa. O inauguraci informovaly světové tiskové agentury. Sedmasedmdesátiletý levicový politik se ujal úřadu za zpřísněných bezpečnostních opatření v brazilské metropoli po hrozbách násilí ze strany příznivců jeho krajně pravicového předchůdce Jaira Bolsonara.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 20:49|

Vražda ve Vysokém Mýtě a výbušnina v pardubické škole mají stejného pachatele, uvedla policie

Sobotní vražda ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a páteční umístění výbušného systému ke Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích mají stejného pachatele. Informovala o tom v pondělí policie. Devatenáctiletý mladík ve škole studoval. Po vraždě ve Vysokém Mýtě se otrávil a pak v nemocnici zemřel, sdělili zástupci policie a státního zastupitelství.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 15:35|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Exploze zastavily dopravu na D3. Odstřel skály byl nutný kvůli stavbě odpočívky u Chotýčan

Odstřel skály v úterý asi na hodinu zastavil provoz na jihočeské dálnici D3. Stavební firma tam chystá staveniště na vybudování dálničního odpočívadla u Chotýčan. Tvrdé podloží v okolí si ale vyžádá ještě několik odstřelů a s tím souvisejících uzavírek komunikace. Nejbližší se chystá už ve čtvrtek.
23. 8. 2022|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Policistu zranil výbuch při zásahu v pražském bytě. Pravděpodobně šlo o nástražný systém

Jednoho policistu v sobotu zranil výbuch zřejmě nástražného systému ve dveřích bytu v Praze 8. Kriminalisté v něm dopoledne pátrali po muži podezřelém z násilného trestného činu. Ten ale v bytě nebyl, jak policie uvedla na Twitteru. Část domu policisté z preventivních důvodů evakuovali, pyrotechnik ale další výbušniny v bytě neobjevil.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 16:15|

Čeští vojáci v Mali najeli s vozem na výbušninu, jsou v pořádku

České vojenské vozidlo v Mali v sobotu dopoledne najelo na výbušninu. Všichni vojáci jsou v pořádku, nikdo se nezranil, informovala na Twitteru česká armáda. Další informace nebude sdělovat.
19. 6. 2021|

Budování tunelu pro tramvaje v Žabovřeské ulici začalo. Skála má za sebou první odstřel

Stavba tunelu pro tramvaj v Žabovřeské ulici v Brně vstupuje do další fáze. Dělníci v pondělí odstřelili kus skály, k čemuž použili asi sto kilogramů výbušniny. Dopravu v krajském městě to zatím neomezilo. Další odstřely však budou následovat, některé z nich se pak dotknou už i samotné dopravy.
3. 5. 2021|

Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min. Souostroví vyčistilo i poslední kout

Uplynulý víkend se stal zlomem pro obyvatele britského Falklandského souostroví v jižním Atlantiku. Lidé slavili odstranění posledních z celkových dvaceti tisíc nášlapných min, které tam zůstaly z roku 1982 po válce s Argentinou. Obyvatelům Falkland se tak otevřel poslední nedostupný kout jejich vlasti, kde doposud hrozilo nebezpečí vážného zranění nebo dokonce smrti.
17. 11. 2020|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Muž vyhrožoval teroristickým činem v Ostravě. Odpyká si tři a půl roku

Jednapadesátiletý Roman Mariančík, který se vydával za příslušníka takzvaného Islámského státu a vyhrožoval odpálením náloží v několika ostravských obchodech, si ve vězení odpyká tři a půl roku. K činu se přiznal, o vině a trestu se dohodl se státním zástupcem a soud v pátek tuto dohodu schválil.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 11:20|

V lese na Písecku našel řidič dvacítku min opřených o pařez. Po „majiteli“ už policie pátrá

Celkem 21 dělostřeleckých min nalezl řidič u cesty v lesní oboře u Jetětic na Písecku. Zatím není jasné, kdo munici na místo položil, policie už po něm pátrá. V minách, které pravděpodobně pochází z druhé světové války, bylo dohromady třináct kilogramů velmi silné trhaviny trinitrotoluen, informoval jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.
19. 6. 2020|

Írán tvrdí, že u inspektorky jaderných zařízení našel stopy trhaviny. Agentura MAAE to odmítá

Írán uvedl, že inspektorka Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nebyla minulý týden vpuštěna do jaderného zařízení v Natanzu, jelikož se u ní našly stopy trhaviny. MAAE v oficiálním prohlášení tvrzení rozporovala, zatímco americká zástupkyně v agentuře Jackie Wolcottová počínání Íránu označila za šokující provokaci. Znepokojení vyjádřila také Evropská unie. MAAE dohlíží na íránské jaderné provozy. Inspektorka nebyla vpuštěna do zařízení 28. října.
7. 11. 2019|