TÉMA

Plaid Cymru

Skotská premiérka Sturgeonová oznámila, že skončí ve funkci

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hodlá odstoupit z čela regionální vlády i své Skotské národní strany (SNP), jakmile strana zvolí nového lídra. Oznámila to při narychlo svolané tiskové konferenci. Uvedla, že po více než osmi letech v premiérské funkci je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:29|

Konzervativci v místních volbách přišli o stovky křesel. Velký úspěch slaví Sinn Féin

Vládní konzervativci ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku přišli o více než 480 křesel v zastupitelstvech. Nejvíce jich naopak navíc získali liberální demokraté, a to 222, následovaní labouristy s téměř 140. Uvedl to web Sky News s odvoláním na téměř úplné výsledky volebního klání. V Severním Irsku se volilo do regionálního parlamentu. Poprvé v historii v něm bude dominovat katolická republikánská strana Sinn Féin, informoval server BBC News.
7. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 01:35|

Protibrexitová koalice. Trojice britských opozičních stran bude ve volbách spolupracovat

Třetí největší britská strana uzavřela spojenectví s dvojicí malých uskupení. To má zajistit, aby se po prosincových volbách dostalo do parlamentu co nejvíce odpůrců brexitu. Liberální demokraté, velšská Plaid Cymru a zelení se podle zpravodajské stanice BBC dohodli, že proti sobě nebudou kandidovat až v šesti desítkách z celkových 650 volebních obvodů.
7. 11. 2019|