TÉMA

Rodičovský příspěvěk

Návaly kvůli rodičovskému příspěvku opadly, přišla už skoro polovina rodičů

Poprvé od začátku roku je situace na úřadech práce klidnější. Kvůli navýšení rodičovského příspěvku se na ně během ledna obrátilo už 40 % těch, kteří dávku čerpají. Na úřady se však obracejí i lidé, kteří mají dítě do čtyř let, ale částku už vyčerpali.
24. 1. 2020|

Nápor na úřady kvůli rodičovskému příspěvku nepolevuje

Zástupy lidí před úřady práce od začátku roku příliš nepolevily. Ve frontách čekají lidé, kteří si potřebují vyřídit žádost o změnu rodičovského příspěvku. Zatím o změnu měsíčního čerpání dávky požádala zhruba třetina rodičů. Situace se na úřadech sice mírně zklidnila, zájemci i tak ale musejí čekat. Jisté už také je, že se lednovým navýšením dávky bude zabývat Ústavní soud.
16. 1. 2020|

Zdvojnásobí se doba, kterou může dítě do dvou let strávit v jeslích, aniž by rodiče přišli o příspěvek

Počet hodin, na které mohou rodiče dávat děti mladší dvou let do jeslí a nepřijít přitom o rodičovský příspěvek, se zdvojnásobí. Stoupne ze 46 na 92 hodin měsíčně. Změnu poslanci odsouhlasili společně s navýšením příspěvku na 300 tisíc korun. Novelu svým podpisem stvrdil prezident Miloš Zeman.
21. 12. 2019|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Na vyšší rodičovskou by měli dosáhnout i ti, kdo ji už vyčerpali, navrhuje senátní výbor

Na navýšení rodičovského příspěvku, které má činit 80 tisíc korun, by měli podle senátních výborů dosáhnout i rodiče s dětmi do čtyř let věku, byť příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Doporučil to v úterý sociální výbor, řekl senátor Marek Hilšer z klubu STAN. Stejnou změnu minulý týden podpořil i výbor ústavně právní. Horní komora se úpravou bude zabývat ve středu.
3. 12. 2019|

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku

Základní rodičovský příspěvek zřejmě vzroste od příštího roku o 80 tisíc korun na 300 tisíc. V případě vícerčat se zvýší ze současných 330 tisíc korun na 450 tisíc. Sněmovna ve středu vládní novelu schválila, okruh rodin s nárokem na vyšší rodičovskou ale nerozšířila. Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 18:40|