TÉMA

Inkové

Vědci rekonstruovali tvář „Ledové panny“. Ukázali, jak vypadala nejslavnější mumie Peru

Archeologové představili veřejnosti plastický model, který ukazuje, jak mohla za svého života vypadat nejslavnější mumie z Peru. Dívka z říše Inků celosvětově známá jako Juanita nebo také Ledová panna byla před více než pěti sty lety s největší pravděpodobností rituálně obětována.
27. 10. 2023|

Lenin z Peru zpívá K-pop v jazyce Inků. Chce upozornit na historii i diskriminaci

Peruánský zpěvák Lenin Tamayo přinesl na hudební scénu nový žánr. Podobá se jihokorejskému popu, takzvanému K-popu, ale jde o písně v kečuánštině, tedy v jazyce Inků. Jeho skladby jsou hitem na sociálních sítích, Tamayo chce svou popularitu využít především k upozorňování na historii své země a k boji proti diskriminaci, které sám čelil.
21. 8. 2023|

Pod vlivem alkoholu, ayahuascy a koky. Analýza ukázala, jak umíraly dětské oběti Inků

Mumifikované ostatky několika malých dětí zmrzlých na sopce v jižním Peru ukrývaly víc než půl tisíciletí informace o jejich posledních dnech. Vědci z nich teď získali nové důkazy o tom, jak Inkové připravovali dětské oběti na smrt.
4. 6. 2022|

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou mumii. Pochází z doby před Inky

Archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole Lima našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Může být staré dokonce až 1200 let, přesné stáří určí datace pomocí uhlíku. Ostatky v každém případě pocházejí z kultury, která zde existovala před vznikem říše Inků v 15. století.
29. 11. 2021|

Kdyby Inkové měli železo a protilátky, mohla Evropa vypadat jinak, říká autor alternativní historie

Francouzský spisovatel Laurent Binet je českým čtenářům známý především jako autor románu o atentátu na Heydricha. Do historie se vydal také ve své zatím poslední knize Civilizace, která vyšla v českém překladu. Sepsal alternativní dějiny, v nichž jihoameričtí Inkové ovládnou renesanční Evropu. S autorem mluvil Tadeáš Hlavinka.
18. 4. 2021|

V Brně vystavují poklad Inků. Ve vitrínách odolných jako trezory

Zlatý poklad z říše Inků je možné si prohlédnout na brněnském výstavišti, spolu s dalšími originálními cennostmi, které se dochovaly po kolonizaci Jižní Ameriky. Šperky a rituální předměty mají hodnotu desítek milionů dolarů. Vzácné výtvory předkolumbovských civilizací jsou vypůjčené z muzea v Peru. Část exponátů zapůjčily také Národní muzeum nebo Moravské zemské muzeum v Brně.
7. 11. 2019|