TÉMA

Jiří Jirásek

Bankovní fond za dva roky od vzniku stále neinvestoval. Schází schválené projekty

Národní rozvojový fond (NRF) zatím neinvestoval ani do jednoho projektu. Od jeho vzniku už přitom uplynuly téměř dva roky a potřebnou licenci má od loňska. Banky přes něj mají dávat až sedm miliard ze svých zisků. Investice se očekávají třeba v dopravě, školství nebo zdravotnictví. Konkrétní projekty ale zatím nejsou schválené, rýsují se teprve první z nich. Zástupci fondu tvrdí, že rozhodnutí padne do konce roku a odešlou tak první peníze. Pomalý rozjezd projektu však kritizuje sněmovní opozice.
14. 8. 2021|

Národní fond rozvoje získal licenci od České národní banky

Národní fond rozvoje získal licenci od ČNB, vyplývá ze zjištění České televize, a může tak zahájit činnost. Banky do něj vloží sedm miliard korun. Fond bude sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje země a peníze by tak mohly jít například na výstavby silnic, škol, nemocnic či do energetických projektů. Fond spravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 11:55|

Čeští podnikatelé dostali od záruční a rozvojové banky 15 miliard korun. Komise schválila Česku pomoc pro velké exportéry

Podnikatelé od začátku roku do 3. května od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) získali 15 miliard korun, což je více než dvojnásobný meziroční nárůst. Jsou to dvě třetiny podpory, kterou banka firmám poskytla za celý loňský rok, který pro ni byl rekordní. Evropská komise schválila Česku pomoc 142 miliard korun pro velké exportéry. České banky postupně začaly otevírat celou pobočkovou síť. Německé automobilky se dožadují státní podpory na nákup nových aut. Nejvyšší německý soud se v souvislosti s aférou dieselgate poprvé zabývá žalobou zákazníka, který po Volkswagenu požaduje vrácení plné ceny auta. Vývoz z USA v březnu rekordně klesl.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 22:05|

Rodinné firmy budou mít zvýhodněné záruky a půjčky

Rodinné firmy budou moct využít nové finanční produkty, které mimo jiné umožní jednodušší financování převodu obchodních podílů z jednoho rodinného příslušníka na druhého. Zvýhodněné záruky a půjčky bude poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Její generální ředitel Jiří Jirásek předpokládá, že na podporu rodinných firem dá banka příští rok zhruba půl miliardy korun. Podmínky představil na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
6. 11. 2019|