TÉMA

El País

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají

Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|

Osud země je v rukou separatistů, píší španělská média o volebním výsledku

Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci se 33,1 procenta hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z úplných předběžných výsledků zveřejněných na webu televize RTVE. Sestavit vládu ale zřejmě bude složité. Lidová strana (PP) vedená Albertem Núňezem Feijóem ani socialisté premiéra Pedra Sáncheze totiž nebudou mít většinu, a to ani v případě koalice s jednou z dalších stran. Důležitá proto bude role malých regionálních stran. Podle deníku El País a dalších španělských médií však bude nutné vyhlásit nové volby.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 12:08|

Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 23:29|

Španělský premiér uspíšil parlamentní volby, reagoval na nedělní porážku v regionech

Španělský premiér Pedro Sánchez po porážce své strany v nedělních místních a regionálních volbách vyhlásil parlamentní volby už na 23. července. Dosud se očekávalo, že se uskuteční koncem roku. Sánchez v pondělí oznámil, že odpoledne mimořádně zasedne vláda kvůli svolání voleb. Příslušný dokument vyjde v úterý v úředním věstníku a jím se oficiálně rozpustí obě komory parlamentu, napsal deník El País.
29. 5. 2023|

Španělsko má za sebou nejteplejší a nejsušší duben v dějinách měření

Španělsko letos zažilo nejsušší a nejteplejší duben od roku 1961, kdy si začalo vést záznamy. Oznámila to španělská meteorologická služba Aemet. Během šesti dní extrémních teplot na konci minulého měsíce bylo překonáno na 193 teplotních rekordů, napsal list El País. Experti potvrzují, že bez změn klimatu by to bylo téměř jistě nemožné.
9. 5. 2023|

Rijád platí evropským vědcům, aby zvyšovali hodnocení jeho univerzit, píše El País

Saúdská Arábie platí řadě španělských a dalších evropských vědců, aby administrativním trikem zlepšovali mezinárodní hodnocení jejích univerzit a výzkumných institucí. Podle deníku El País evropští vědci uvádějí jako své hlavní působiště pracoviště v Saúdské Arábii, ačkoliv fakticky vedou svou hlavní badatelskou aktivitu jinde. Tím zlepšují saúdskoarabským školám skóre například v rámci takzvaného šanghajského žebříčku.
19. 4. 2023|

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

Borrell přirovnal Evropu k zahradě a většinu zbytku světa k džungli. Čelí kritice Íránu či Ruska

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell čelí kritice kvůli vyjádřením z minulého týdne, kdy při projevu v Bruggách na Evropské diplomatické akademii přirovnal Evropu k „zahradě“ a většinu zbytku světa k „džungli“. Někteří označili slova španělského politika zastupujícího unijní diplomacii za „kolonialistický jazyk“ a ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů (SAE) si kvůli tomu v pondělí předvolalo šéfa unijní mise v SAE k podání vysvětlení.
19. 10. 2022|

Ve Španělsku chystají placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací

Ve Španělsku chystají jako první v Evropě placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací. Vláda chce představit odpovídající návrh zákona, který má zaměstnankyním umožnit zůstat doma ve dnech, kdy trpí silnými bolestmi v podbřišku. Informuje o tom na svém webu španělský list El País. Ministryně hospodářství Nadia Calviñová se však obává, že opatření ženy znevýhodní.
17. 5. 2022|

Marocké letadlo pod falešnou záminkou přistálo na Mallorce. Pasažéři pak utekli

Mezinárodní letiště na ostrově Mallorca muselo být v pátek večer na několik hodin uzavřeno kvůli nezvyklému incidentu. Podle agentury DPA tam přistálo neplánovaně kvůli naléhavému zdravotnímu případu letadlo marockých aerolinií letící na trase mezi Casablancou a Istanbulem. Úřady se ale domnívají, že to byla záměrná akce s cílem nelegálního vstupu na území Španělska.
6. 11. 2021|

V Chile rozkvetla poušť Atacama, stává se to jednou za šest let

Do pouště Atacama na severu Chile přilákal v těchto dnech turisty a experty z různých oborů výjimečný fenomén. Nejsušší poušť planety rozkvetla.
18. 10. 2021|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|

Láva na La Palmě spálila stovky domů i banánovníky. Škody se šplhají k deseti miliardám

Na španělském ostrově La Palma může magma po nedělní erupci sopky podle odhadu expertů vytékat tři týdny až tři měsíce, informoval deník El País s odkazem na vulkanologický institut Kanárských ostrovů. Několik proudů masy žhavé lávy na cestě k pobřeží dosud zničilo nebo poškodilo podle satelitních snímků programu Copernicus tři sta dvacet domů a na sto padesát hektarů půdy. Ohroženy jsou i banánovníkové plantáže. Kvůli valící se lávě je stále přerušen provoz na šesti silnicích. Letecká doprava na ostrově funguje bez omezení.
22. 9. 2021|

Příliv migrantů do Ceuty výrazně zmírnil, marocká policie zpřísnila ostrahu hranice

Příliv migrantů do španělské enklávy Ceuta na africkém středomořském pobřeží se výrazně zmírnil, stále se tam ale desítky lidí ze sousedního Maroka snaží přeplavat či připlout na člunech podél pobřeží. Z asi osmi tisíc migrantů, kteří se takto od pondělka do Ceuty dostali, jich bylo přes pět a půl tisíce již vráceno. Španělsko poslalo do oblasti stovky vojáků a policistů, ostraha hranice se ale výrazně zpřísnila i na marocké straně, uvedla agentura EFE.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 22:58|

Španělsko a EU vyzvaly Maroko k přísnější ostraze hranice kolem Ceuty. Do města se snažily dostat tisíce migrantů

Maroko povolalo ke konzultacím svou velvyslankyni v Madridu. Země zároveň čelila výzvám představitelů Španělska a Evropské unie, aby lépe kontrolovala svou hranici u španělského města Ceuta, kam v posledních dvou dnech dorazily tisíce migrantů. Jejich příchod usnadnil přístup marocké policie, která polevila v ostraze hranice, uvedl španělský tisk. Město navštívil premiér Pedro Sánchez, který slíbil rychlé obnovení pořádku.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:28|

Juan Carlos I. zaplatil další daňové vyrovnání. Úřadům poslal přes čtyři miliony eur

Španělský monarcha Juan Carlos I., který stál v čele země od roku 1975 do roku 2014, zaplatil 4,4 milionu eur (asi 115 milionů korun) finančnímu úřadu, aby se vyhnul stíhání kvůli daňovým podvodům. Řekl to v pátek králův advokát Javier Sánchez-Junco. Jde už o druhou částku, kterou zpětně Juan Carlos I. zaplatil. Loni v prosinci šlo o téměř 680 tisíc eur. Monarcha, který má nyní titul emeritní král, od srpna žije ve Spojených arabských emirátech (SAE).
26. 2. 2021|

Jih EU trvá na přerozdělování. Odmítá nést tíhu migrace sám

Premiéři Itálie, Španělska, Řecka a Malty žádají, aby součástí nové migrační a azylové politiky Evropské unie bylo i přerozdělování uprchlíků do všech členských zemí. O dokumentu, který zaslali Evropské komisi Giuseppe Conte, Pedro Sánchez, Kyriakos Mitsotakis a Robert Abela, ve středu informovala španělská média. Podle nich návrh Evropské komise, který byl zveřejněn v září, nenalezl rovnováhu mezi solidaritou a odpovědností. Přesídlení není součástí návrhu komise, část členských zemí včetně Česka ho totiž odmítá.
25. 11. 2020|

Organizace amerických států uznala prezidentské volby v Bolívii, které vyhrál socialista Arce

Organizace amerických států (OAS) uznala nedělní prezidentské volby v Bolívii za legitimní. Podle ní je na rozdíl od těch loňských neprovázely žádné „podvodné akce“. Novým prezidentem země se tak příští měsíc stane ekonom Luis Arce, kandidát socialistické strany uprchlého exprezidenta Eva Moralese. Vítězství Arceho, jemuž ve středu blahopřál i šéf americké diplomacie Mike Pompeo, podle deníku El País posílí latinskoamerickou levici a pomůže levicovým lídrům v regionu.
22. 10. 2020|

Turecko posílá na řecké hranice tisíc policistů. Manipulují migranty a pomáhají jim do Unie, píše El País

Turecko vyšle k řeckým hranicím tisícovku policistů, aby pomáhali zadržet nápor migrantů, které Řecko kvůli nelegálnímu překročení hranic posílá zpět na turecké území. Ve čtvrtek to uvedl tamní ministr vnitra Süleyman Soylu. Podle španělského listu El País ale turecké úřady schválně přesouvají stovky migrantů podél hranice k jiným přechodům. Chtějí tak údajně zesílit tlak na řecké policisty a ztížit jim práci.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 20:36|

Gloria zaplavila Katalánsko. Připsala si další oběti

Už třináct obětí si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Čtyři další lidé se pohřešují, informoval server listu El País. Bouřka, která se nyní projevila hlavně záplavami v Katalánsku, způsobila také značné materiální škody. Kvůli pomoci postiženým regionům se v pátek mimořádně sešla vláda. Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek také na jihozápadě Francie.
24. 1. 2020|

Neandertálci mířili na léto do Španělska, vyčetli archeologové z otisku chodidla

Neandertálci rádi trávili léto na jihu Španělska. Otisk chodidla nalezený v Gibraltaru ukazuje, že zde nalézali útočiště před chladem. Nález může také zpochybnit teorii o tom, kdy a jak tito hominidé vymřeli. O zjištění týmu španělských a portugalských paleontologů informoval deník El País.
9. 1. 2020|

Trump po Macronově provokaci objevil svou lásku k NATO, hodnotí summit média

Summit Severoatlantické aliance se nesl ve znamení sporů členských států, skončil ale smírem. V komentářích k úterní a středeční vrcholné schůzce to píší evropská média. Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyšla francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi provokace s „mozkovou smrtí“ aliance, neboť po ní americký prezident Donald Trump „objevil svou lásku k NATO“. Rakouský Der Standard kritizuje, že se lídři soustředili na věci nepodstatné a pominuli důležité otázky.
5. 12. 2019|

Se třemi tunami kokainu přeplula Atlantik. Ve Španělsku poprvé zadrželi narkoponorku

Ponorka převážející drogy z Kolumbie a zadržená v neděli policií u severozápadního pobřeží Španělska měla na palubě přes tři tuny kokainu. Na černém trhu by se látka prodala za více než 100 milionů eur, což v přepočtu dělá asi 2,6 miliardy korun. Vyzdvižení plavidla ze dna komplikovalo špatné počasí. Podle deníku El País jde o první „narkoponorku“, jež přeplula Atlantik do Evropy a již se podařilo zadržet.
27. 11. 2019|