TÉMA

Pobodání

Útok v Sydney má šest obětí, policie pachatele zastřelila

Útok nožem v obchodním domě v Sydney má šest obětí, uvedla policie. Několik dalších osob, včetně devítiměsíčního dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti, zneškodnila ho policistka, která se zrovna nacházela poblíž a po oznámení útoku jej začala sledovat. Vyšetřovatelé oznámili, že na místě nenašli nic, co by vypovídalo o motivu činu. Nic ale nyní nenasvědčuje tomu, že by měl teroristické pozadí.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 21:55|

Na pařížském nádraží poranil útočník tři lidi, podle policie trpěl psychickými problémy

Tři lidé utrpěli zranění – jeden z nich vážné – poté, co je na Lyonském nádraží v Paříži (Gare de Lyon) napadl muž ozbrojený nožem a také kladivem. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:38|

Lídr jihokorejské opozice I Če-mjong byl napaden, útočník ho bodl do krku

Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga bodl útočník do krku, když byl na návštěvě ve městě Pusan na jihovýchodě země. Politik byl s krvácivým zraněním letecky přepraven do nemocnice v Soulu, kde podstoupil operaci. V současné době je při vědomí na jednotce intenzivní péče, informoval podle agentury Reuters mluvčí I Če-mjongovy strany. Útočníka na místě zadržela policie. I Če-mjong je předsedou Korejské demokratické strany, kterou připravuje na dubnové parlamentní volby, připomněla stanice CNN.
2. 1. 2024|

Za pobodání muže v metru potvrdil soud jedenáct let vězení

Na jedenáct let do vězení půjde Jiří Felcman, který letos v lednu pobodal spolucestujícího v pražském metru. Rozsudek je pravomocný, Vrchní soud v Praze potvrdil předchozí verdikt městského soudu. Odsouzený muž nicméně vinu popírá, i před odvolacím soudem trval na tom, že se bránil napadení. Byl odsouzen za pokus o vraždu a výtržnictví.
12. 12. 2023|

Expolicistu Chauvina, odsouzeného za vraždu Floyda, pobodali ve vězení

Bývalého amerického policistu Dereka Chauvina, odsouzeného za vraždu černocha George Floyda, v pátek ve vězení v Arizoně pobodal a vážně zranil jeden ze spoluvězňů, uvedla agentura AP. Vražda Floyda, kterému Chauvin před smrtí klečel více než devět minut na krku, v roce 2020 ve Spojených státech vyvolala vlnu masivních protestů proti rasismu a policejnímu násilí.
25. 11. 2023|

Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Muž, který ve středu v Brně-Židenicích pobodal školačku, bude dál ve vazbě. V sobotu o tom rozhodl soudce při vazebním zasedání, řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Policisté sedmatřicetiletého muže obvinili z pokusu o vraždu dítěte mladšího patnácti let, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.
23. 9. 2023|

Policie obvinila muže kvůli pobodání školačky z pokusu o vraždu, hrozí mu dlouholeté vězení

Policie obvinila z pokusu o vraždu dítěte muže, kterého podezírá, že ve středu odpoledne v brněnských Židenicích pobodal školačku. Zároveň kriminalisté požádali žalobce, aby navrhl vazbu. Muži hrozí dlouholeté vězení – trest na patnáct až dvacet let, případně i výjimečný.
22. 9. 2023|

Za pobodání cestujícího v metru uložil soud muži 11 let, ten se okamžitě odvolal

Za pobodání cestujícího v metru z letošního ledna v úterý Městský soud v Praze potrestal osmapadesátiletého Jiřího Felcmana 11 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal. Za pokus o vraždu a výtržnictví hrozilo muži maximálně 18 let za mřížemi. Felcman vinu odmítá, tvrdí, že se bránil napadení.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 10:49|

Soud poslal Afghánce na 22 let do vězení za pokus o vraždy a znásilnění v Karlových Varech

Výjimečný trest 22 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a následné vyhoštění ze země na dobu neurčitou vyměřil plzeňský krajský soud migrantovi z Afghánistánu Asmatu Širzádovi za pokus o dvojnásobnou vraždu a znásilnění. Podle rozsudku loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu a poté druhou ženu rdousil a znásilnil. Cizinec u soudu vinu nepřiznal, tvrdil, že si nic nepamatuje. Když mu tlumočnice přetlumočila rozsudek, rozplakal se. Rozsudek není pravomocný, Širzád se proti němu odvolal.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 14:06|

Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 20:30|

Útočník v Praze pobodané ženy neznal, podle policie si je vybral náhodně

Pobodání dvou žen v Novodvorské ulici v Praze prověřuje policie jako pokus o vraždu. K útoku došlo v sobotu večer. Podle prvních závěrů vyšetřovatelů muž své oběti neznal a šlo o bezdůvodný útok. Jednou z verzí je i to, že muž mohl zaútočit kvůli svému psychickému stavu. Obě ženy byly po útoku převezeny do nemocnice, jedna je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie při zadržení postřelila, zraněním na místě podlehl.
18. 12. 2022|

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

Muž v brněnském domě pobodal muže a dvě ženy, jedna zemřela

Dvacetiletý muž pobodal v domě v Brně-Komíně o víkendu dvě ženy a muže, jedna z žen zranění nepřežila. Následně se pokusil spáchat sebevraždu. Mladík je ve vazbě, obviněný z trojnásobné vraždy, částečně i ve stádiu pokusu.
6. 9. 2022|

Útočníkovi, který pobodal muže ve Slaném, hrozí deset let vězení

Útočníkovi, který v pondělí pobodal a těžce zranil pracovníka firmy v části Slaného Kvíc a utekl, hrozí až deset let vězení. Kriminalisté budou napadení vyšetřovat jako těžké ublížení na zdraví. Po pachateli policisté stále pátrají. Z místa útoku mělo rovněž zmizet několik tisíc korun, informovala policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
5. 7. 2022|

Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.
21. 9. 2021|

Britská policie zadržela podezřelého z útoku nožem v Birminghamu

Britská policie zadržela sedmadvacetiletého muže podezřelého z toho, že v neděli několikrát zaútočil nožem v druhém největším britském městě Birminghamu. Po útocích jeden člověk zemřel a dalších sedm lidí bylo zraněno. Vyšetřovatelé se podle agentury Reuters nedomnívají, že by útoky souvisely s činností gangů nebo že by měly teroristický či rasový motiv.
7. 9. 2020|

Po útoku nožem v Birminghamu je jeden mrtvý a sedm zraněných

Po nočních útocích nožem v anglickém Birminghamu zemřel člověk a dalších sedm lidí utrpělo zranění. Dva lidé jsou zraněni těžce. Policie vyšetřuje incident jako vraždu a pátrá po jednom podezřelém.
6. 9. 2020Aktualizováno6. 9. 2020, 13:05|

Útok na turisty v Jordánsku. Muž, který pobodal osm lidí, údajně žil v palestinském táboře

U památek v severojordánském městě Džaraš byli při útoku pobodáni čtyři turisté a čtyři Jordánci včetně místního průvodce a strážce. Uvedl to jordánský ministr zdravotnictví. Zranění skončili v nemocnici. Jsou mezi nimi tři Mexičané a jeden občan Švýcarska. Policie už zatkla podezřelého. Podle webu jordánské armády Halá Achbár žil v nedalekém palestinském uprchlickém táboře.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 20:09|