TÉMA

Natanz

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Teherán začne obohacovat uran na 60 procent. Diplomaté přitom řeší záchranu jaderné dohody s Íránem

Teherán se v úterý rozhodl, že bude obohacovat uran na šedesát procent, což představuje nejvyšší koncentraci, na niž kdy Írán uran obohacoval, a je zásadním porušením jaderné dohody z roku 2015. Stanovisko přišlo poté, co země v neděli oznámila problémy s elektrickou distribuční soustavou v Natanzském jaderném provozu a začala hovořit o izraelském útoku. Íránský prezident Hasan Rouhání ve středu uvedl, že krok Teheránu je „odpověď vašemu zlu“.
14. 4. 2021|

Provoz v Natanzu byl obětí teroristického útoku, řekl šéf íránského jaderného programu

Elektrická distribuční soustava íránského jaderného provozu v Natanzu se během neděle potýkala s problémem. Šéf tamního jaderného programu Alí Akbar Sálehí ho odpoledne ve státní televizi označil za teroristický útok. Izraelská rozhlasová stanice Kan s odvoláním na zdroje z tajných služeb následně uvedla, že ho má na svědomí zpravodajská služba Mossad. Izrael se k věci zatím oficiálně nevyjádřil. Podle dřívějšího vyjádření íránských úřadů při incidentu nedošlo ke kontaminaci ani obětem.
11. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 20:09|

Za potíže v jaderném zařízení může Izrael, pomstíme se, vzkázal Írán

Írán z nedělního incidentu v jaderném provozu v Natanzu viní Izrael a hodlá se pomstít, varuje tamní ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Tel Aviv incident oficiálně nekomentoval, podle některých médií však útočila izraelská zpravodajská služba. Potíže elektrické distribuční soustavy se dle Teheránu obešly bez zranění a kontaminace.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 11:48|

Írán stále navyšuje zásoby obohaceného uranu, zjistili inspektoři

Írán pokračuje v navyšování zásob uranu obohaceného na nízkou úroveň a překračuje tím limity stanovené dohodou z roku 2015. Tu nedodržuje ani v parametru úrovně obohacování. Ve své nové zprávě o stavu íránského jaderného programu to ve středu uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Teherán začal část dohody vypovídat, protože od ní v roce 2018 odstoupily USA a obnovily protiíránské sankce.
11. 11. 2020|

Írán buduje halu pro výrobu jaderných centrifug, oznámil šéf jaderného programu

Írán začal budovat halu blízko jaderného zařízení v Natanzu ve střední části země. Sloužit bude k výrobě moderních jaderných centrifug. Podle agentury Reuters to oznámil šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. O plánu Íránu instalovat do podzemního provozu v Natanzu technologicky pokročilé centrifugy informovala minulý týden Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), podle níž je plánovaný krok v rozporu s dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015.
8. 9. 2020|

Írán tvrdí, že u inspektorky jaderných zařízení našel stopy trhaviny. Agentura MAAE to odmítá

Írán uvedl, že inspektorka Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nebyla minulý týden vpuštěna do jaderného zařízení v Natanzu, jelikož se u ní našly stopy trhaviny. MAAE v oficiálním prohlášení tvrzení rozporovala, zatímco americká zástupkyně v agentuře Jackie Wolcottová počínání Íránu označila za šokující provokaci. Znepokojení vyjádřila také Evropská unie. MAAE dohlíží na íránské jaderné provozy. Inspektorka nebyla vpuštěna do zařízení 28. října.
7. 11. 2019|

Írán začal plnit centrifugy na obohacování uranu plynem

Íránci začali ve své továrně ve Fordo plnit plynem odstředivky používané na obohacování uranu. Na místě jsou inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Írán tak pokračuje ve vypovídání mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015. Reaguje tím na sankce, jež proti němu obnovily USA, když loni od této dohody odstoupily jako od neúčinné.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 21:04|