TÉMA

Voyager 1

Voyager 1 odstartoval před 45 lety. Mimozemšťanům by řekl česky „Dobrý den“

Americká sonda Voyager 1 dosáhla při výzkumu vesmíru, a zejména vzdálených oblastí Sluneční soustavy řady prvenství, mezi které patří i to, že 25. srpna 2012 opustila jako první člověkem vyrobené těleso heliosféru. Do kosmu stroj zamířil před 45 lety – 5. září 1977.
5. 9. 2022|

Voyager 1 se zbláznil. Z mezihvězdného prostoru posílá nesmyslná data

Americká vesmírná agentura NASA řeší záhadu. Sonda Voyager 1, které letí mimo Sluneční soustavu, řádně pracuje, přijímá a provádí příkazy ze Země a zároveň shromažďuje a vrací vědecká data. Údaje ze systému řízení a regulace polohy (AACS) sondy jsou ale zmatečné a vůbec neodrážejí to, co se na palubě skutečně děje.
19. 5. 2022|

Voyager 2 je v pořádku, hlásí NASA. Sonda pokračuje do míst, kam se dosud nikdo nevydal

Sonda Voyager 2, která už druhým rokem putuje mezihvězdným prostorem, je nadále stabilní a komunikace mezi ní a Zemí je dobrá. Na svém webu to sdělila Laboratoř tryskových pohonů (JPL) amerického vesmírného úřadu NASA, která misi sond Voyager 1 a Voyager 2 vzdalujících se ze Sluneční soustavy řídí. Koncem ledna laboratoř informovala o problému ve fungování sondy.
7. 2. 2020|

„Vzdálená podpora“ v podání NASA: na vzdálenost 18 miliard kilometrů se snaží rozchodit funkce Voyageru 2

Inženýři americké vesmírné agentury NASA se snaží obnovit normální fungování sondy Voyager 2, která už druhým rokem putuje mezihvězdným prostorem. Provoz aparátu zřejmě přerušilo automatické spuštění ochranného softwaru. Na svém webu o tom informovala Laboratoř tryskových pohonů (JPL) NASA, která řídí misi sond Voyager 1 a Voyager 2, vzdalujících se od Sluneční soustavy.
31. 1. 2020|

Kam lidstvo proniklo roku 2019: hlubiny oceánů, nitro molekul, ale i k povrchu černé díry

Roku 2019 se podařilo světovým i českým vědcům vydat se do míst, kam se lidské oko zatím podívat nemohlo.
27. 12. 2019|