TÉMA

Andy Beshear

Demokraté slaví triumf ve státních volbách. V Ohiu prosadili ukotvení práva na potrat v ústavě

Demokraté amerického prezidenta Joea Bidena po úterních státních volbách slaví. Ve Virginii získali kontrolu nad oběma komorami kongresu a v Ohiu uspěli se snahou uzákonit právo na potrat. Podle amerických médií výsledky ukázaly, jak silnou kartou přístup k interrupcím pro demokraty zůstává více než rok poté, co nejvyšší soud USA umožnil potraty zakazovat. Popularita šéfa Bílého domu mezitím soustavně klesá.
8. 11. 2023|

Po střelbě v bance v Louisville je několik mrtvých

Střelba v budově banky v centru amerického města Louisville si vyžádala pět mrtvých včetně útočníka. Devět lidí utrpělo zranění, informuje agentura AP s odvoláním na místní policii. Na místě zasahovali policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Všichni zranění, včetně dvou policistů, jsou podle stanice CNN v nemocnici. Motiv střelby není známý, podle agentury Reuters byl ale střelec současným či bývalým zaměstnancem banky.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:29|

Při srážce armádních vrtulníků v Kentucky zahynulo devět vojáků

V americkém státě Kentucky se v noci na čtvrtek srazily dva vrtulníky americké armády. Nehodu nepřežilo devět vojáků. Informaci o havárii na Twitteru potvrdil armádní oddíl, k němuž vrtulníky patřily, přičemž oznámil „několik ztrát“. Předtím však nebylo jasné, zda se jedná o zraněné či mrtvé, napsala agentura AP.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:47|

Kentucky zasáhly „nejhorší a nejničivější povodně“ v dějinách. O život přišlo nejméně šestnáct lidí

Záplavy v americkém státě Kentucky si vyžádaly nejméně šestnáct mrtvých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na guvernéra, podle kterého počet obětí patrně dále poroste. Intenzivní déšť se v regionu navíc očekává i v dalších hodinách.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:02|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Demokrati budou mít guvernéra v Kentucky, tradiční baště republikánů

Demokratický kandidát Andy Beshear zvítězil ve volbách guvernéra ve státě Kentucky, který je považován za tradiční baštu republikánů. Podle agentury Reuters si demokraté vítězství připsali také ve Virginii, kde voliči vybírali složení obou komor místního parlamentu. Útěchou pro republikány může být pravděpodobný zisk guvernérského postu v silně konzervativním Mississippi.
6. 11. 2019|