TÉMA

Evropská banka pro obnovu a rozvoj

Pavel navrhl na ústavní soudce další dva adepty

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 16:49|

„Opravdu znamenitou knihu“ české spisovatelky Bellové ocenila Evropská banka pro obnovu a rozvoj

Anglický překlad románu Jezero české spisovatelky Bianky Bellové získal ve čtvrtek literární cenu vyhlašovanou Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD). Dílo z roku 2016 vypráví dystopický příběh o chlapci pátrajícím po své matce v kulisách neurčité postsovětské krajiny zničené bezohledným průmyslovým drancováním. Dalšími finalisty byly knihy Polky Olgy Tokarczukové a libanonské spisovatelky Nadžvy Barakátové.
16. 6. 2023|

Rakouský kancléř a britský premiér jednali v Kyjevě se Zelenským. Orbán odsoudil masakr v Buče

Do Kyjeva v sobotu dorazil k jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i britský premiér Boris Johnson, před ním se se Zelenským setkal rakouský kancléř Karl Nehammer. Už v pátek Kyjev navštívili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje masakr v ukrajinském městě Buča, kde během ruské invaze zemřely stovky civilistů. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi je hluboce zklamaný chováním Putina, měl ho za muže míru.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 21:06|

Po pozitivním PCR testu nebude 30 dní povinné testování, rozhodla vláda. Platnost očkování bez posilující dávky se zkrátí

Kdo bude mít pozitivní PCR test na koronavirus, čeká ho sice pětidenní izolace, ale zároveň se nebude muset po tomto 30 dní znovu testovat ani mu nebude hrozit karanténa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda kývla i na zkrácení platnosti očkovacích certifikátů lidem bez posilovací dávky na devět měsíců. Prošlo i rozšíření testování ve školách na studenty vyšších odborných škol. Stejně jako na základních a středních školách se budou testovat jednou týdně. Jeden test týdně nově postačí i zaměstnancům VOŠ, kteří se dosud testovali dvakrát za týden.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:34|

Národní plán obnovy se finalizuje. Česku má přinést přes 170 miliard z fondu Evropské unie

Přípravy takzvaného Národního plánu obnovy jsou v závěrečné fázi. Má být podkladem pro čerpání zhruba 172 miliard korun z fondu Evropské unie. Peníze mají pomoci ekonomice po koronavirové krizi. Dalších zhruba 400 miliard bude možné čerpat prostřednictvím půjček. Mantinely pro využití peněz jsou dané – projekty se mají zaměřit na rozvoj strategických oblastí, třeba přechod na zelenou elektřinu, digitalizaci nebo vzdělávání. Část opozice kritizuje vládu, že přípravy podcenila. To ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odmítá.
3. 4. 2021|

Evropská banka pro obnovu a rozvoj bude znovu investovat do Česka. Po 13 letech

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) bude po třináctileté pauze opět investovat v České republice. Na středečním zasedání o tom rozhodla správní rada banky, která tak vyhověla žádosti české vlády. Banka se znovu zapojí do investičních projektů, aby pomohla zmírnit dopady pandemie na ekonomiku. Zaměří se přitom na soukromý sektor.
24. 3. 2021|

Obilnice Evropy míří na trh. Ukrajina chystá obchodování s lány o rozloze pětinásobku Česka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal vládě úkol zrušit moratorium na prodej zemědělské půdy. Doporučují to i mezinárodní ekonomické instituce, podle nichž taková změna zvedne HDP o jedno až dvě procenta. Část Ukrajinců však proti plánu protestuje. Bojí se, že zahraniční kapitál je připraví o živobytí, nebo že jim vysoce kvalitní ornici odvezou cizinci.
6. 11. 2019|