TÉMA

Al Gore

Konec fosilní éry, řekl eurokomisař k závěru COP28. Hladík očekává modernizaci

Je to dobrá zpráva pro celý svět, komentovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová středeční dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji. Jedná se o konec fosilní éry, řekl eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra. Výsledek komentovali i český ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a další čeští i světoví politici. Na společném cíli se shodli zástupci téměř 200 zemí světa, připomněl předseda konference Sultán Džábir.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:28|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|

Američtí sociologové chtějí napravit „epické selhání“ z roku 2016. Opět favorizují demokrata

Necelý týden zbývá do nejsledovanějšího volebního klání na planetě. Prezident Spojených států Donald Trump i jeho vyzyvatel Joe Biden za sebou mají týdny kampaní i televizní debaty. V médiích se propírají předvolební průzkumy, které favorizují demokratického kandidáta. Predikce se před čtyřmi lety povětšinou spletly, když předvídaly vítězství Hillary Clintonové. To automaticky neznamená, že současné průzkumy nejsou věrohodné, ale ne všechny sondáže jsou zpracovány kvalitně. Jak poznat zodpovědně zpracovanou předvolební studii a které metody mají vyšší šanci trefit vítěze voleb?
29. 10. 2020|

Volby prezidenta USA rámují pravidla, která části Američanů berou právo hlasovat

O amerických prezidentských volbách mnozí říkají, že nejsou spravedlivé. Nejde však pouze o fakt, že k tomu, aby se někdo stal hlavou USA, není potřeba nadpoloviční většina hlasů samotných voličů. Problém je i v tom, že někteří lidé vůbec volit nemohou. Takových Američanů jsou miliony, žijí totiž na územích, která nejsou uznanými státy USA. Každý region má také svá pravidla, někde se volí prostřednictvím klasických volebních lístků, jinde zase na terminálech s dotykovými obrazovkami.
22. 10. 2020|

Američtí „kazisvěti“: Nezávislí kandidáti nemají šanci stát se prezidentem, mohou ale rozhodnout volby

Americké prezidentské volby jsou soubojem demokratického a republikánského kandidáta o Bílý dům. Média pozornost téměř výhradně věnují právě uchazečům z dvou dominantních sil, Donald Trump a Joe Biden ovšem nejsou jedinými kandidáty. Své zástupce mají na hlasovacích lístcích i menší strany a kandidovat mohou rovněž nezávislé osobnosti. Často jsou pouhým zpestřením voleb, někdy ale tito outsideři dokážou zamíchat konečným výsledkem.
21. 10. 2020|

Radši obchodovat než chránit klima. USA jako první stát odstupují od celosvětové dohody z Paříže

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zahájila proces odstoupení od Pařížské klimatické dohody z roku 2015. Washington už o tom informoval OSN. Proces bude trvat rok. Signatáři se v dokumentu zavázali, že výrazně omezí ve svých zemích emise. Spojené státy jsou vůbec první zemí, která od smlouvy odstupuje. Trump chce z USA udělat energetickou supervelmoc a dohoda mu v tom podle jeho slov bránila. Prezidentův krok vzbudil vlnu kritiky po celém světě.
5. 11. 2019|