TÉMA

Městská vyhláška

Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.
21. 2. 2024|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Lokte, která posouvala začátek nočního klidu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky města Loket na Sokolovsku o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců. Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu. Ministerstvo se proto domnívalo, že radnice v Lokti vykročila z mezí samostatné působnosti města, což nyní potvrdil i ÚS.
21. 3. 2023|

Pražané si stěžují na hluk koncertů. Nová vyhláška by mohla začít platit ještě o prázdninách

Hlavní město Praha chce urychlit přípravu protihlukové vyhlášky, která se má týkat hudebních akcí v Ledárnách Braník. Platit by tak mohla už od začátku prázdnin. Reaguje tím na petici a stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí. Nařízení počítá s menším počtem koncertů, než které jsou teď v plánu. Pořadatelé tvrdí, že už udělali změny, aby se hluk tolik nešířil.
3. 6. 2022|

Praha chce vyhláškou omezit alkohol na veřejnosti. Změny se mají týkat i náplavky

Vedení hlavního města chce od léta zavést přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti. Přestupkem by nově měla být nejen samotná konzumace, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Rozšířit se má i seznam míst, kde je požívání alkoholu zakázané. Přibudou například náplavky na březích Vltavy, kde bude platit zákaz alkoholu od půlnoci do devíti hodin ráno. Změny bude příští týden projednávat pražské zastupitelstvo. Regulace alkoholu na veřejnosti platí v různých formách ve všech krajských městech.
21. 5. 2022|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|

Hradec může vybírat poplatek za parkování elektrokoloběžek, vyhlášku potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo vnitra potvrdilo městu Hradce Králové vyhlášku o vybírání poplatku za parkování elektrokoloběžek. Město ve vyhlášce, kterou schválili zastupitelé loni na konci srpna, bude muset pouze upravit výši poplatku za umístění jiných zařízení k poskytování služeb. Za kola a koloběžky s přídavným elektromotorem se budou za každý zabraný metr čtvereční platit denně tři koruny, uvedla radnice.
14. 2. 2022|

Hradec Králové chce zpoplatnit parkování sdílených koloběžek, čeká na schválení od ministerstva

Hradec Králové chce začít regulovat sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Městu se nelíbí to, že parkují, případně se povalují tam, kde nemají. Někdy dokonce překáží chodcům a řidičům. Magistrát má proto připravenou a už i schválenou vyhlášku, kterou obvyklá parkovací místa pro koloběžky ve městě zpoplatňuje, musí ji však ještě schválit ministerstvo vnitra.
19. 1. 2022|

Praha chystá úpravu vyhlášky týkající se volného pohybu psů. Zabývat se bude i připomínkami obyvatel

Praha připravuje novelu vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která řeší úpravu volného pohybu psů. Hlavní město trvá na tom, že míst, kde je možné psy venčit, neubude. Tvrdí dokonce, že by jich mělo být ještě víc. Současně ale pražský magistrát uznává, že takových prostranství je málo v centru města, to ale není vyhláškou, může za to hustá zástavba.
7. 1. 2022|

Ústavní soud zrušil část protialkoholové vyhlášky v Heřmanově Městci

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce na Chrudimsku o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Sporná část stanovila výjimku ze zákazu pro akce pořádané městem. Podle ministerstva vnitra, které návrh k ÚS podalo, radnice bez racionálního důvodu zvolila nerovný přístup k sobě samotné a k ostatním pořadatelům.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 12:11|

Olomouc od ledna zakáže pití alkoholu v centru. Pořadatelé velkých akcí budou muset žádat o výjimku

V historickém centru Olomouce bude od 8. ledna příštího roku opět zakázáno pití alkoholu na veřejnosti. Zastupitelstvo v pondělí schválilo úpravu městské vyhlášky, která pro centrum Olomouce ruší plošnou výjimku pro pořadatele kulturních a společenských akcí, na kterých se alkohol objevuje. Pro organizátory to znamená, že o udělení výjimky budou muset sami požádat.
4. 11. 2019|