TÉMA

Klavír

Od kmene stromu po koncertní pódium. Výstava představuje klavír jako technické dílo

Přední český výrobce pian Petrof za sto šedesát let fungování vyprodukoval přes 635 tisíc nástrojů. Některé jsou k vidění na výstavě, která chce u příležitosti výročí této firmy především připomenout, že piano není jen hudební nástroj, ale i pozoruhodné technické dílo. V Národním technickém muzeu je vystaven mimo jiné jeden z prvních nástrojů, který vyrobil přímo zakladatel firmy. Na jiný, reprezentující současnost, si návštěvníci mohou dokonce sami zahrát.
9. 4. 2024|

Moderní nástroje jsou často až příliš dokonalé, říká klavírista Lukáš Vondráček

Orchestr Collegium 1704 odjel do Varšavy. Na osmnáctém ročníku festivalu Chopin a jeho Evropa uvede dva koncertní programy. Součástí jednoho z nich bude vystoupení jednoho z nejslavnějších českých klavíristů současnosti Lukáše Vondráčka. Ten dlouhodobě žije ve Spojených státech, v Polsku uvede ne často hraný Dvořákův klavírní koncert, navíc poprvé v historii na dobový nástroj. Natáčela s ním Anna Zuzánková.
18. 8. 2022|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|

Klavír pro vozíčkářku nevyužívá pedály, reaguje na pohyb hlavy. Speciální zařízení vyvinuli vědci v Brně

Výzkumníci z mechatronické laboratoře VUT v Brně vyvinuli prototyp unikátního zařízení, které reaguje na pohyb hlavy a dává pianu pokyn chovat se stejně, jako kdyby hráč stiskl pedál. Projekt iniciovala mladá handicapovaná pianistka ze Slovenska, která po úspěšném testování získala zařízení od vědců zdarma.
8. 11. 2019|