TÉMA

Markéta Seidlová

Většina škol zůstala zavřená. Podle premiéra je stávka neodůvodněná

Na školách v Česku se v pondělí stávkovalo. Zavřeny zůstaly tři čtvrtiny z nich. Protest podpořili i někteří žáci průvodem k ministerstvu školství. Školské odbory vyhlásily jednodenní stávku na protest proti chystaným změnám, které podle nich zhorší kvalitu výuky, jsou také nespokojeny s nízkými platy nepedagogických pracovníků. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že považuje stávku za neodůvodněnou, část argumentů odborů odmítl. Předseda školského odborového svazu František Dobšík označil slova předsedy vlády za manipulaci s čísly. Stávka se koná v den, na který svolaly odbory i další protesty proti vládě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 21:11|

„Situace je kritická“. Školské odbory mluví kvůli rozpočtu na příští rok o možné stávce

Školské odbory mluví o možné stávce kvůli podle nich nedostatečnému rozpočtu na regionální školství na příští rok. Jde zejména o výdělky nepedagogických pracovníků. Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová v pondělí na tiskové konferenci prohlásila, že situace je kritická, proto svaz vyzval k aktivizaci stávkových výborů. Podrobnosti k případné stávce zatím ale známy nejsou.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:34|

Peníze ve školství by mohlo ušetřit zrušení devátých tříd nebo více odučených hodin pedagogů

Návrhy rozpočtových úspor, o kterých aktuálně jednají vládní strany, se týkají také školství. Koalice mimo jiné zvažuje, jestli neušetřit peníze zrušením devátých tříd základních škol. Místo toho by mohlo vzniknout několik povinných ročníků na středních školách. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nutné jednat o širší koncepci vzdělávacího systému. Politici nyní debatují také o možnostech zvýšení týdenního počtu hodin takzvané přímé pedagogické činnosti, tedy doby, po kterou kantor přímo vyučuje.
30. 4. 2023|

Sněmovna schválila každoroční vynakládání aspoň dvou procent HDP na obranu

Česko bude zřejmě ze zákona vynakládat každoročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, schválila sněmovna. Poslanci také odhlasovali, že mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 23:15|

Učitelé z vysokých škol protestovali kvůli nízkým výdělkům

Symbolicky v Den učitelů část vysokoškolských pedagogů vyšla protestovat proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. Požadavky akademiků se rozhodl podpořit Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. O navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů bude jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel s požadavky akademiků souhlasí, ministerstvo školství a univerzity by podle něj měly najít systémové řešení.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 23:09|

Začaly plošné testy učitelů. Někteří o ně nemají zájem nebo v nich nevidí smysl

Na 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních škol i vyšších odborných škol se od pátku může nechat zdarma a dobrovolně otestovat na covid-19. Zájem se liší město od města. Podle průběžných hlášení od Chytré karantény v pátek přišly stovky zájemců; přesná čísla budou v sobotu. Počet odběrových míst ještě vzroste, zapojí se praktičtí lékaři nebo ambulantní specialisté.
4. 12. 2020|

Odbory: Do středeční stávky se už přihlásilo více než šest tisíc škol, některé výuku pouze omezí

Jednodenní školní protest se bude konat ve středu. Odbory jej vyhlásily kvůli nespokojenosti s výsledkem vyjednávání s vládou o růstu platů, podle kterého se tarify učitelů zvednou o osm procent. Tuto variantu ovšem už v pondělí v nařízení o platech potvrdil kabinet. Podle odborů se do středeční stávky nějakým způsobem zapojí přes šest tisíc škol. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je akce zbytečná.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 17:44|