TÉMA

Adam Schiff

Trump střádá obvinění, jeho podpora mezi republikánskými voliči přesto sílí

Donald Trump se stal na jaře prvním obžalovaným americkým exprezidentem v historii, a to v kauze plateb za mlčení pornoherečce. Soud má začít až za osm měsíců, Trumpovi ale mezitím přibývají další obvinění. V úterý večer sám exprezident naznačil, že ho čeká už třetí obžaloba – podle jeho slov v souvislosti s útokem na Kapitol z 6. ledna 2021. Prokuratura se k tomu zatím nevyjádřila.
20. 7. 2023|

Falešní volitelé, vydírání rodiny, zničená kariéra. Jsou známy další okolnosti dění po Trumpově volební prohře

Vyšetřovací výbor americké Sněmovny reprezentantů se v úterý zabýval dalšími výpověďmi o událostech na Kapitolu loni 6. ledna. Zaměřil se na představitele některých amerických států, kteří čelili po prezidentských volbách v roce 2020 tlaku ze strany prezidenta Donalda Trumpa, aby změnili výsledky voleb v jeho prospěch. Najevo vyšly například informace, které ukázaly roli republikánského senátora za stát Wisconsin Rona Johnsona při prosazování falešných Trumpových volitelů.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 16:01|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Trumpův exporadce do vězení nepůjde. Prezident mu změnil trest

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům. Další Trumpův krok ve prospěch svého spojence vyvolal ostrou kritiku demokratů.
11. 7. 2020Aktualizováno11. 7. 2020, 11:01|

V americkém Senátu formálně začal impeachmentový proces s Trumpem

V Senátu Spojených států formálně začal impeachmentový proces s prezidentem Donaldem Trumpem, když hlavní zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečetl senátorům znění ústavní žaloby. Tu proti Trumpovi sněmovna vznesla, protože ho viní ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Prezident označuje impeachment, v němž mu hrozí zbavení moci, za politický hon na čarodějnice. Ve čtvrtek podle agentury AFP prohlásil, že je přesvědčen o brzkém ukončení procesu.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 21:45|

Zadržení pomoci Ukrajině je nevysvětlitelné a bláznivé, řekl v Kongresu ambasador Taylor

Ve Sněmovně reprezentantů USA začínají první veřejná slyšení související s vyšetřováním amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému nátlaku na Ukrajinu. Americký chargé d'affaires na Ukrajině William Taylor označil zadržení pomoci Kyjevu za bláznivé. Náměstek ministra zahraničí George Kent odpovědný za vztahy USA s Ukrajinou popřel, že by Američané tlačili na zastavení vyšetřování syna Joea Bidena. „Snaží se mě zbavit, protože bojuji za vás,“ sdělil veřejnosti Donald Trump.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:56|

Média spekulují o whistleblowerovi, který „zavařil“ Trumpovi. Skloňují jméno analytika CIA Erica Ciaramelly

V amerických médiích kolují nepotvrzené informace o identitě pracovníka tajných služeb, který jako první upozornil na požadavek prezidenta Donalda Trumpa, aby mu ukrajinské vedení dodalo kompromitující informace na jeho politického soka Joea Bidena. Podle serveru RealClearPolitics má jít o třiatřicetiletého analytika Ústřední zpravodajské služby (CIA) Erica Ciaramellu, odborníka na Ukrajinu. Oficiálně tato informace potvrzena nebyla.
4. 11. 2019|