TÉMA

Pedagogická komora

Zrušení povinného druhého cizího jazyka pomůže kvalitě výuky, věří Gazdík

Druhý cizí jazyk ze škol nezmizí, školy jej budou muset i nadále nabízet, skončí jen jeho povinnost pro žáky, prohlásil v pořadu Devadesátka ministr školství Petr Gazdík (STAN) v souvislosti s chystanou reformou. Podle něj to kvalitě výuky cizích jazyků jen pomůže. S tím však nesouhlasí předseda sněmovního školského výboru Ivo Vondrák (ANO), který vyjádřil obavu, zda ministerstvo žákům příliš neustupuje a nesnižuje nároky. Prezident spolku Pedagogické komory Radek Sárközi upozornil, že učitelé si změnu přejí.
22. 4. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Ředitelé by měli mít právo sami školu zavřít, řekl Gazdík

V českých školách je nejvíce nakažených dětí koronavirem z celé Evropské unie. Jedním z důvodů je podle místopředsedy hnutí STAN a navrženého ministra školství Petra Gazdíka nefunkční trasování hygieniků. Ředitelé škol by podle něj měli mít pravomoc zařízení na nějakou dobu uzavřít a děti poslat domů. S tím souhlasí i prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Ten upozornil, že učitelé jsou vyčerpaní a nestíhají.
3. 12. 2021|

Školy jsou na „covidový rok“ připraveny, říká Plaga. O práci hygieniků chce mluvit s Vojtěchem

V Česku začal nový školní rok, kvůli koronavirové nákaze ho doprovázejí hygienická opatření. V podzimních a jarních měsících budou omezení nezbytná, řekl při zahájení v Masarykově základní škole v Újezdu nad Lesy ministr školství Robert Plaga (ANO). Školství je podle něj na „covidový rok“ tentokrát víc připraveno, kritizuje ale práci krajských hygienických stanic a chce o ní mluvit s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 22:29|

Odbory: Do středeční stávky se už přihlásilo více než šest tisíc škol, některé výuku pouze omezí

Jednodenní školní protest se bude konat ve středu. Odbory jej vyhlásily kvůli nespokojenosti s výsledkem vyjednávání s vládou o růstu platů, podle kterého se tarify učitelů zvednou o osm procent. Tuto variantu ovšem už v pondělí v nařízení o platech potvrdil kabinet. Podle odborů se do středeční stávky nějakým způsobem zapojí přes šest tisíc škol. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je akce zbytečná.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 17:44|