TÉMA

Majetkové přiznání

Opozice neprosadila program schůze sněmovny k podílu premiéra v záložně. Nemám se za co stydět, řekl Fiala

Vládní většina v pátek neumožnila konání mimořádné schůze k podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Po třech a půl hodinách projevů zákonodárců s přednostním právem neměla opozice dostatek hlasů pro schválení programu jednání. Poslanci z hnutí ANO a SPD Fialu kritizovali, protože by jako předseda vlády měl podle nich mít o svých financích přehled. Premiér uznal, že majetkové přiznání vyplnil špatně, tvrdí ale, že nic trestného neudělal.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 19:33|

Fiala zkontroloval po chybě formuláře o střetu zájmů. Pokuta může být už promlčená

Premiér Petr Fiala (ODS) zkontroloval formuláře o střetu zájmů po upozornění, že v majetkových přiznáních neuvedl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Dodal, že do dokumentu pro jistotu doplnil například i dlouholeté penzijní připojištění. Na opomenutí upozornil v pondělí server Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér napsal, že pokuta je možná již promlčená. Pokud se to potvrdí, dá částku na charitativní projekty. Podnikatelská družstevní záložna uvedla, že se hodlá právní cestou bránit proti článkům Seznam Zpráv, které tento ústav opakovaně spojily s kauzou zmizelých 140 milionů korun určených na zbraně pro ukrajinskou armádu.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 17:06|

Premiér nepřiznal podíl v družstevní záložně, situaci chce napravit

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně, napsal v pondělí web Seznam Zprávy. Předsedovi vlády za chybu hrozí padesátitisícová pokuta. Server uvedl, že informaci zjistil při prověřování podezřelých finančních operací v tomto peněžním ústavu. Později portál přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován. Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Na sociální síti X doplnil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 16:49|

Soud vyhověl zastupitelům, kteří žádali odškodnění za zveřejněná majetková oznámení

Ústavní soud vyhověl stížnostem zastupitelů, kteří žádali odškodnění za neomezené zpřístupňování jejich majetkových oznámení v části roku 2020. Soudy musí o nárocích na náhradu škody rozhodovat znovu. Jednotliví zastupitelé žádali částky do padesáti tisíc korun.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:50|

Větší tresty pro usvědčené nebo nesoutěžit jen podle ceny, navrhují volební lídři, jak bojovat s korupcí

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla korupce a její potírání. Na její velké škodlivosti se účastníci debaty shodují a navrhují například majetková přiznání úředníků, větší postihy usvědčených nebo otevřenější data veřejné správy. Diskutovali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
29. 9. 2021|

Arenberger by měl skončit, míní Kováčik. Faltýnek chce nejprve slyšet ministrovo vyjádření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl ve své funkci skončit, uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce nejprve slyšet vyjádření ministra, který přijde v úterý na poslanecký klub. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ministr pochybil i v dalších záležitostech. Všichni tři diskutovali v Otázkách Václava Moravce.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:07|

Pokud budou Arenbergerovy dokumenty v pořádku, není důvod ho odvolávat, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) počká, co bude v dokumentech, které mu v pátek předá ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Pokud premiér usoudí, že je vše v pořádku, nebude Arenbergerova pozice ohrožena. Babiš zároveň uvedl, že o eventuálním odvolání ministra zdravotnictví nehovořil na středečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili hlavně o očkování a vztazích se Srbskem, jehož prezident Aleksandar Vučič navštívil Česko.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 18:25|

Babiš chce od ministra zdravotnictví Arenbergera materiály k jeho majetkovým poměrům

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dostal v pátek od premiéra Andreje Babiše (ANO) seznam materiálů, které mu má předložit v souvislosti s nedávnými články o jeho majetkových poměrech. „Dostal jsem seznam věcí, které mu mám předložit. To také udělám,“ řekl na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády Arenberger.
17. 5. 2021|

Studie léků prováděl soukromě a nepřiznal veškerý svůj majetek. Arenberger čelí potížím

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nesdělil celou pravdu o svém majetku; televize Seznam upozornila, že ministr a ředitel vinohradské nemocnice vlastní jmění v hodnotě desítek milionů korun. Jen loni také vydělal bezmála 30 milionů korun na výzkumu nových léků. Ovšem ne jako ředitel nemocnice, ale jako soukromý lékař ve své ordinaci na živnostenský list. Arenberger, který se nyní otázkám na tato témata vyhýbá, důvod k rezignaci nevidí. O situaci kolem šéfa resortu zdravotnictví natáčeli pro 168 hodin Zuzana Černá a David Sebíň.
17. 5. 2021|

Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než dříve udával

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Vyplývá to z jeho majetkového oznámení, které odevzdal po vstupu do vlády a zveřejnil o víkendu. Upozornily na to weby iDNES, Seznam Zprávy a Deník N.
11. 5. 2021|

Arenberger podle Seznamu nepřiznal miliony z klinických studií. Žádné jsem nevydělal, kontroval ministr

Ministr zdravotnictví a ředitel vinohradské fakultní nemocnice Petr Arenberger (za ANO) odmítl, že by v majetkových přiznáních zatajil miliony inkasované za klinické studie prováděné v jeho ordinaci. Že je nepřiznal, napsaly Seznam Zprávy. Ministr argumentoval tím, že s klinickými studiemi jsou kromě příjmů spojené vysoké náklady, v důsledku ze studií žádné příjmy neměl.
6. 5. 2021|

Veřejnoprávní novináři by měli podávat majetková přiznání. Návrh komunistů podpořila ministryně Benešová

Návrh komunistů, aby novináři veřejnoprávních médií podávali majetková přiznání, překvapivě podpořila ministryně spravedlnosti i někteří poslanci vládního hnutí ANO. Kabinet Andreje Babiše přitom stejný návrh odmítl. Podle KSČM redaktoři České televize a Českého rozhlasu ovlivňují veřejné mínění a jsou placeni z veřejných peněz, proto by měli stejně jako třeba poslanci nebo starostové přiznávat majetek.
30. 4. 2021|

Komunální politici musejí dál přiznávat majetek. Ústavní soud ale zrušil neomezené nahlížení do registru

Komunální politici, včetně neuvolněných funkcionářů, musí dál podávat majetková přiznání. Rozhodl o tom Ústavní soud, který ale zrušil současný rozsah nahlížení do centrálního registru oznámení. Podle soudců postačí zpřístupňovat údaje z registru jen na základě žádosti, současná úprava porušuje právo na soukromí veřejných funkcionářů. Nález vstoupí v platnost na konci letošního roku, politici by měli do té doby přijmout novou právní úpravu.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:20|

Hrad částečně prohrál soudní spor o informace k Mynářovu majetku

Soud rozhodl o tom, že prezidentská kancelář musí organizaci Právo ve veřejném zájmu poskytnout potvrzení o tom, kdy kancléř Vratislav Mynář odevzdal majetkové přiznání za rok 2013. Šlo o jeden z požadavků, které aktivisté před lety vůči Hradu vznesli. Již dříve ale vyšlo najevo, že k samotnému majetkovému přiznání se již nedostanou.
5. 12. 2019|
Týden v justici

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|