TÉMA

Ostrovy

Japonsko přepočítalo své ostrovy. Má jich o sedm tisíc víc, než se dosud myslelo

Japonsko za pomoci digitálních map přepočítalo své ostrovy a zjistilo, že jich má dvakrát více, než se doposud předpokládalo. Objeveno bylo na sedm tisíc nových ostrůvků, uvedl list The Guardian s odvoláním na zprávy japonských médií.
16. 2. 2023|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.
29. 11. 2021|

Uprchlíci žijí v táborech na Balkáně v tristních podmínkách. A čeká je zima

S přicházející zimou začíná Řecko stěhovat migranty z přeplněných táborů na ostrovech v Egejském moři na pevninu. Vláda prosadila zákon o zrychlení azylového řízení, který má neúnosnou situaci řešit. Lidi bez nároku na azyl hodlá co nejdřív deportovat. Počet běženců z Turecka v posledních měsících zase stoupá. Kritická je situace i v Bosně a Hercegovině.
4. 11. 2019|