TÉMA

Vykolejení

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Mezi Kolínem a Kutnou Horou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je omezen

Mezi Kolínem a Kutnou Horou ve čtvrtek večer vykolejily čtyři vagony nákladního vlaku, nehoda se obešla bez zranění. Vlak při nehodě poškodil trakční vedení, výhybky i pražce. Místem nehody se jezdí po jedné ze dvou kolejí sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. Zprovoznění druhé koleje se předpokládá o půlnoci. Příčina vykolejení vlaku zatím není známá. České dráhy zavedly mezi Kolínem a Čáslaví náhradní autobusovou dopravu, některé dálkové vlaky odklánějí přes Pardubice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD). Škodu odhadla Drážní inspekce na více než 1,6 milionu korun.
8. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 12:19|

Hasiči odstranili vykolejený vlak u Holešova, provoz je obnovený

Osobní vlak, který ráno u Holešova na Kroměřížsku vykolejil po srážce s nákladním autem, je odstraněný. Nehoda si vyžádala těžké zranění řidiče nákladního auta, lehce se zranil i strojvedoucí a dalších sedm cestujících ve vlaku včetně dvou dětí, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Provoz v místě byl kolem 16:20 obnovený, jezdí se tam nízkou rychlostí, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 17:27|

Na Krymu vykolejil vlak s obilím. Média informují o explozi na trati

Mezi Simferopolem a Sevastopolem na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, stojí železniční doprava, informuje Reuters. Na trati vykolejil vlak převážející obilí, sdělil podle ruskojazyčného webu BBC šéf proruské správy Krymu Sergej Aksjonov. Telegramový kanál Baza píše o explozi na trati v tomto regionu. Ruská Kurská oblast, která se nachází u hranic s Ukrajinou, mezitím informovala o výbuchu v rekreačním zařízení.
18. 5. 2023|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích kvůli atypické výhybce potrvá týdny

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích potrvá kvůli výrobě atypické výhybky týdny. Ve čtvrtek v místě vykolejily tři vozy nákladního vlaku, zhruba po třech hodinách se dopravu podařilo obnovit po jedné koleji. Železničáři zprůjezdnili trať po dvou kolejích v pátek odpoledne, výjimkou je dvousetmetrový úsek, na kterém se kvůli výměně atypické výhybky bude jezdit po jedné z traťových kolejí zhruba do přelomu ledna a února.
9. 12. 2022|

V Horních Počernicích vykolejil vlak, provoz do centra Prahy stál přes devět hodin

Ve stanici Praha – Horní Počernice v pondělí po půlnoci vykolejil vagon nákladního vlaku. Nikdo není zraněný. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic. Nehoda na více než devět hodin zastavila provoz směrem na pražské hlavní i Masarykovo nádraží, vyplývá z informací Českých drah, Pražské integrované dopravy (PID) a Správy železnic. Před desátou dopolední se doprava obnovila po jedné koleji, zhruba o hodinu později po obou kolejích. Provoz se bude stabilizovat do odpoledne.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 12:58|

Rychlík u Karlštejna najel do spadlé skály a vykolejil. Provoz na trati stojí, omezení vydrží do pátku

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku narazil ve čtvrtek ráno rychlík do spadlé skály. Lokomotiva a první vagon vykolejily, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Mluvčí záchranky Monika Nováková uvedla, že se lehce zranilo pět lidí. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, Správa železnic předpokládá, že se jej podaří obnovit až v pátek. Část vlaků jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, jiné jsou zrušeny nebo nahrazeny autobusem.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 22:09|

V Missouri vykolejil vlak, na místě jsou nejméně tři mrtví a desítky raněných

Nejméně tři lidé zemřeli a na padesát dalších utrpělo zranění po vykolejení vlaku v americkém státě Missouri, uvedla CNN s odvoláním na místní úřady. Reuters s odkazem na lokální média uvádí jako příčinu nehody srážku soupravy s nákladním autem na železničním přejezdu. Ve vagonech jelo zřejmě 243 cestujících.
27. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 00:35|

V Íránu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 21 lidí. V Pákistánu sjel autobus z horské silnice, nikdo nepřežil

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších 47 utrpělo těžká zranění, když ve středu ráno na východě Íránu částečně vykolejil osobní vlak. Počet obětí může dále stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu a záchranáři stále prohledávají vykolejené vagony. Ve vlaku cestovalo asi 350 lidí, informovala agentura Reuters. Tragická nehoda se stala také na jihozápadě Pákistánu. V provincii Balúčistán sjel rychle jedoucí autobus z úzké horské silnice a zřítil se ze srázu. Podle místních úřadů neštěstí nikdo z 22 lidí nepřežil.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 13:36|

Záchranáři našli pátou oběť železničního neštěstí v Bavorsku

Den po železničním neštěstí v bavorském Garmisch-Partenkirchenu našli záchranáři další mrtvé tělo. Počet obětí vykolejení regionálního vlaku se tak zvýšil na pět, informovala agentura DPA. Záchranné a vyprošťovací práce po páteční nehodě pokračují. Úřady předem upozorňovaly, že není vyloučeno, že počet obětí ještě nemusí být konečný. Příčina neštěstí je nadále nejasná.
4. 6. 2022|

V Praze se srazily nákladní vlaky. Jeden člověk je zraněný, provoz na trati je zastaven

Na trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Horní Počernice se dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Jedna z lokomotiv vykolejila, provoz v místě nehody byl do odvolání zastaven. Pražská záchranná služba ošetřila šestapadesátiletého muže, kterého s bolestí zad odvezla do nemocnice. Další tři lidé vyvázli z nehody bez zranění. Podle prvních informací jeden ze strojvůdců zřejmě projel návěstidlo v poloze Stůj zakazující jízdu.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:39|

V americké Montaně vykolejil dálkový vlak. Tři lidé zemřeli, desítky utrpěly zranění

Nejméně tři lidé zahynuli při nehodě dálkového vlaku, který směřoval z amerického Chicaga do Seattlu. Zranění utrpělo dalších pět desítek cestujících. Při nehodě vykolejilo osm vozů vlaku pojmenovaného Empire Builder a některé se převrátily na bok.
26. 9. 2021|

Vlaky u Kolína zastavilo vykolejení stavebního stroje, na hlavním koridoru vázne doprava

Vlaky na hlavním koridoru na Kolínsku zastavilo ráno vykolejení stroje používaného při stavbě na železnici. Rychlíky místo nehody v úseku Poříčany–Pečky objíždějí, a nabírají proto zpoždění až kolem třiceti minut. Lokální spoje byly zastaveny úplně, byla zavedena náhradní autobusová doprava, vyplývá z informací Českých drah a státní Správy železnic. Omezení se dotklo řady spojů, včetně rychlíků mezi Prahou a Brnem, Luhačovicemi nebo Břeclaví.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 11:05|

Na trať u Kralup nad Vltavou se vrátily vlaky, zatím na jednu kolej. Oprava železnice pokračuje

U Kralup nad Vltavou na Mělnicku pokračuje oprava železniční trati po středečním vykolejení nákladního vlaku. Úsek už je průjezdný, prozatím však jenom po jedné koleji. Uzavírka trati trvala přes 30 hodin. Kdy bude provoz obnoven plně, se zatím neví, Správa železnic (SŽ) očekává, že by to mohlo být v pátek.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 14:12|

U Kralup nad Vltavou vykolejil nákladní vlak, omezení se týká desítek spojů

Ve středu brzy ráno vykolejil u Kralup nad Vltavou nákladní vlak, mimo trať skončily tři vozy. Při nehodě se nikdo nezranil, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven a omezení se týká desítek spojů, včetně mezinárodních, uvedly na svém webu České dráhy (ČD).
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 21:26|

Železniční incidenty v Medlešicích a Jablonném zavinili lidé, tvrdí inspekce. Výpravčí vařil a sužovala ho potřeba

Lidský činitel byl příčinou loňského vykolejení osobního vlaku v Medlešicích na Chrudimsku i jízdy dvou vlaků proti sobě po jedné koleji u Jablonného nad Orlicí, která nakonec neskončila nehodou. Dospěli k tomu vyšetřovatelé Drážní inspekce. V Medlešicích podle nich chyboval výpravčí, v Jablonném strojvedoucí jednoho z vlaků.
16. 7. 2021|

Vykolejený rychlík se vrací na koleje vagon po vagonu, výluka v Hluboké potrvá do úterý

Až v neděli dopoledne začali železničáři vracet na koleje vlak, který vykolejil v sobotu vpodvečer na nádraží Hluboká nad Vltavou – Zámostí. Nakolejení jde i kvůli špatně přístupnému terénu pomalu. Dostat lokomotivu na koleje a odvézt ji se podařilo hasičům zhruba po čtyřech hodinách, jenže to samé musí udělat ještě s dalšími vagóny, to jim bude zřejmě trvat až do rána. Trať zůstane uzavřená zřejmě až do úterý.
20. 12. 2020Aktualizováno20. 12. 2020, 20:11|

Další nehoda tramvaje v Brně. Vykolejila a zastavila se kousek od domu

U zastávky Životského v Brně vykolejila tramvaj. Zastavila se zhruba metr a půl od zdi rodinného domu. Nikomu se nic nestalo. Pracovníci dopravního podniku umisťují tramvaj zpět na koleje a odvezou ji do depa. Je to v pondělí druhá nehoda poté, co se v Křížové ulici srazily dvě tramvaje.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 14:21|

V pražských Malešicích vykolejil nákladní vlak. Vysypal se vagon uhlí

V Praze Malešicích vykolejilo odpoledne devět vozů nákladního vlaku, jeden se převrátil na bok. Událost se obešla bez zranění, škoda se odhaduje na pět milionů korun. Na místo vyrazli drážní hasiči, inspekce a vyšetřovatelé. Na trati jezdí městská linka S49, která je nyní zkrácena do trasy Roztoky u Prahy – Praha-Libeň. Předpoklad obnovení provozu je zhruba v polovině týdne.
3. 11. 2019|