TÉMA

Brutalita

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

Kyjev vyšetřuje záznam údajné brutální vraždy ukrajinského zajatce ruským vojákem. I podle Kremlu je video „strašné“

Ukrajinské úřady vyšetřují mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda – uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Informovala o tom světová média, která zároveň upozorňují, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média píší, že ruští invazní vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Ukrajinský ministr zahraničí přirovnal Rusko k teroristické organizaci Islámský stát. Podle Kremlu je video „strašné“ a je třeba ověřit jeho pravost.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 15:26|

Merkelová označila ruskou invazi za neomluvitelnou, výčitky ale prý nemá

Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelná a brutální. V prvním velkém veřejném rozhovoru po odchodu z funkce to prohlásila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, která Německo vedla 16 let do loňského prosince. Řekla, že z mezinárodního vývoje je jí velice smutno, ale ví, že se snažila nejčernějším scénářům zabránit.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 22:27|

Soud potvrdil ženě 18 let a devět měsíců vězení za vraždu matky a dcery

Odvolací soud potvrdil trest vězení ve výši 18 let a 9 měsíců ženě z Českých Budějovic, která ubodala svou matku a dvouletou dceru. Obžalovaná usilovala o nižší trest i mírnější typ věznice. Podle soudu to ale nebylo možné vzhledem k závažnosti spáchaného skutku. Rozsudek je pravomocný.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 12:39|

Rusko může použít jaderné zbraně, Ukrajina nemá sílu vytlačit ho z jihu, popsal pro ČT brigádní generál Ryan

Americký brigádní generál Kevin Ryan pokládá možnost, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, za realistickou. V rozhovoru, který poskytl České televizi, popsal, jak se podle něj může tento konflikt dál vyvíjet.
9. 4. 2022|

Vietnamská novinářka a disidentka Pham Doan Trang dostala devítiletý trest

Ve Vietnamu byla v úterý odsouzena k devítiletému trestu vězení známá novinářka a disidentka Pham Doan Trang za protistátní činnost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na její právníky a vietnamská státní média. Stejný soud ve středu na základě obdobného obvinění uložil dlouhé tresty také dvěma aktivistům za jejich facebookové příspěvky týkající se sporu o půdu mezi zemědělci a úřady, který si loni vyžádal čtyři oběti na životech.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:51|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|

Před 75 lety Sýrie vyhlásila nezávislost. Politická rozpolcenost ji provázela po celou dobu existence

17. dubna 1946 z tehdejšího francouzského mandátu v Sýrii po skoro třiceti letech odešel poslední francouzský voják. Syřané po táhlých sporech mohli konečně oficiálně vyhlásit svůj nezávislý stát. Počátky ale nebyly vůbec růžové. Střety mezi etniky a náboženstvími, stejně jako výrazné ekonomické rozdíly a politická nestabilita, navždy zanechaly skvrnu v syrské společnosti.
17. 4. 2021|

Brutální útoky na koně děsí francouzské chovatele. Policie podezírá neznámou sektu

Francouzská policie zatím marně pátrá po lidech, kteří surově mrzačí koně a poníky. Vyšetřuje přes sto padesát útoků, při nichž zahynulo třicet zvířat. Podle jedné z verzí, s nimiž detektivové pracují, by mohla za těžko pochopitelnou brutalitou stát neznámá sekta.
14. 9. 2020|

Útočník zranil nožem v Hongkongu čtyři lidi, jednomu ukousl část ucha. Zřejmě z politických důvodů

Nejméně čtyři lidé utrpěli zranění po útoku nožem v místě, kde se konal protest prodemokratického hnutí v Hongkongu. Podle místních médií jsou dva zranění v kritickém stavu. Útok se stal u nákupního střediska Cityplaza mall ve čtvrti Tai Koo. Jeden ze zraněných přišel o část ucha, které mu ukousl útočník, údajně přívrženec Pekingu, než ho zpacifikovali ostatní lidé v nákupním centru.
3. 11. 2019|