TÉMA

Řeporyje

Za výroky o Palestincích uložil soud starostovi Novotnému peněžitý trest

Soud uložil starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS) trestním příkazem peněžitý trest za výrok, kdy označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Sdělil to Novotný a dodal, že trest je citelný, takže o jeho výši chce nejprve informovat svou manželku. Proti trestnímu příkazu lze podat odpor, soud by pak musel věc projednat veřejně v hlavním líčení. Novotný později vyjasnil, že odpor nepodá.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 18:13|

Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.
6. 2. 2024|

Hlasovalo se i v referendech. Lidé se vyslovili proti větrným elektrárnám, kolonáda ve Varech se nahrazovat nebude

Souběžně s prezidentskými volbami proběhlo i hlasování v jedenácti obecních referendech. V pražských Řeporyjích se například více než 50 procent občanů vyslovilo, aby městská část podnikla sérii kroků proti výstavbě bytových domů v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. V Horních Řasnicích u Frýdlantu na Liberecku obyvatelé s těsnou většinou odmítli výstavbu devíti větrných elektráren. Referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády naopak platné není z důvodu nízké účasti, což se stalo také v Kladně, kde lidé neodhlasovali zákaz hazardu.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 23:36|

Vědci hledají místo na Zemi nejvíc poznamenané lidskou aktivitou. Mezi kandidáty je i Sněžka

Skupina geologů, klimatologů a paleontologů od letošního 17. listopadu vybírá místo na planetě Zemi, které nejvíc poznamenala lidská aktivita. Na analýzu devíti lokalit, které nejlépe ilustrují vliv člověka, mají měsíc. Hlavním ukazatelem pro ně bude přítomnost radioaktivního materiálu, v potaz ale vezmou i další stopy antropogenního původu, jako jsou prachové částice ze spalování fosilních paliv, mikroplasty nebo oxid uhličitý. Jedno z nominovaných míst, mezi kterými je i polská strana Sněžky, se pak může stát bodem, který označí začátek nového období zvaného antropocén.
25. 11. 2022|

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na úterním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice, kterou tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 a která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice. V Praze 5 žije asi 89 tisíc obyvatel.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 19:14|

Praha 6 má dohodnutou koalici bez dosud vládnoucí TOP 09. V Řeporyjích bude zase starostou Novotný

Ondřeje Koláře (TOP 09) vystřídá na postu starosty Prahy 6 zřejmě dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS). Na koalici se  předběžně domluvilo jím vedené uskupení občanských demokratů a lidovců se STAN a s Prahou 6 sobě. Na vytvoření koalice v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, přičemž starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS).
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:33|

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty Novotného, žalobce porušil zákon

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který čelí stíhání kvůli výrokům o bývalém policejním prezidentovi Stanislavu Novotném. Starosta o něm prohlásil, že mu vadí, jakým způsobem zradil Česko, a že by vlastizrádci měli viset. Státní zástupce podle soudu porušil zákon, když zamítl Novotného stížnost proti zahájení trestního stíhání. Rozhodovat o ní měl totiž jeho nadřízený. Právě tomu soud případ vrátil. Česká televize to zjistila z webu Nejvyššího soudu.
1. 9. 2022|

Zemřel vůdce ruské krajní pravice Žirinovskij

Zemřel známý vůdce ruské krajní pravice Vladimir Žirinovskij, který se léčil z covidu. Jeho smrt oznámil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:36|

Poškozený vodovod v Praze 13 je opraven. Voda z kohoutků začně téct kolem poledne

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dokončily v noci opravu vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 a začaly s proplachováním potrubí. Nyní čekají na výsledky rozboru kvality vody. Pokud bude v pořádku, zahájí vodárny napouštění vodovodní sítě a dodávka vody by mohla být obnovena okolo 12:00, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli poruše vodovodních řadů z 80. let minulého století se ocitlo bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13.
31. 3. 2022|

Desítky tisíc Pražanů jsou kvůli havárii bez vody. Některé školy neotevřely

Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) by měly začít napouštět vodovodní řady v západní části Prahy v průběhu čtvrtka. Obnova potrubí by měla začít ve středu večer, do té doby budou pokračovat práce na jeho odkrytí. Příčinou havárie byla zřejmě únava materiálu, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Městská část Praha 13 informovala, že kvůli poruše jsou ve středu uzavřené některé školy a školky.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 16:52|

Státní zástupce chce přísnější trest pro starostu Novotného za pronásledování podnikatele Víta, ten zase požaduje vyšší odškodnění

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), kterému v srpnu soud vyměřil podmínku za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. České televizi to potvrdila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni s tím, že odvolání podali oba. Vít chce po Novotném vyšší odškodnění. Případ teď projedná pražský městský soud.
29. 10. 2021|

Za únik informace o ruském agentovi s ricinem nikdo potrestán nebude. Policie případ odložila

Policii se nepodařilo vypátrat, kdo stál za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin. Ten měl do Prahy přivézt ruský diplomat. Policie případ odložila, sdělil ČT dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle BIS únik informací zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu.
23. 8. 2021|

Před 75 lety v Moskvě poslali na smrt rozporuplného generála Vlasova

Přesně před 75 lety, 2. srpna 1946, byl v Moskvě spolu s jedenácti dalšími osobami popraven za vlastizradu ruský generál Andrej Vlasov, který patří mezi nejrozporuplnější postavy druhé světové války. Vysoký důstojník Rudé armády se v závěru války stal velitelem Ruské osvobozenecké armády (ROA), která bojovala po boku nacistů proti Rudé armádě. V závěru války v květnu 1945 vojáci ROA pomohli pražskému povstání k osvobození města od německých okupantů.
2. 8. 2021|

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

Řeporyjský pomník vlasovcům někdo posprejoval. Pachatele zachytily kamery

Policie prověřuje posprejování pamětní desky připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády v pražských Řeporyjích. Zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Policisté to uvedli na Twitteru. Záměr zbudovat pomník takzvaným vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy, v minulosti provázela kritika zejména ze strany Ruska.
7. 5. 2021|

Starosta Novotný půjde před soud ještě v další kauze, tentokrát kvůli nebezpečnému pronásledování

Státní zástupce obžaloval starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli dehonestačním příspěvkům na sociální síti Twitter. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle informací České televize obžaloba Novotného viní z nebezpečného pronásledování podnikatele Marka Víta.
18. 3. 2021|

Starosta Řeporyjí Novotný jde kvůli svým výrokům opět k soudu

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) jde kvůli svým výrokům opět k soudu. Únorový trestní příkaz na stotisícovou pokutu za slova na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného odmítl. Pavel Novotný podal začátkem března odpor, příkaz se proto ruší a v polovině dubna začne hlavní líčení. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Starosta Řeporyjí je obžalovaný z výtržnictví a podněcování k trestnému činu. O policejním exprezidentovi Pavel Novotný řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset.
17. 3. 2021|

Policie chce obžalovat starostu Řeporyjí Novotného kvůli výrokům o policejním exprezidentovi

Policie navrhuje obžalovat starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli výrokům na adresu policejního exprezidenta Stanislava Novotného. Starosta o něm řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset. Uzavření vyšetřování České televizi potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle kriminalistů se Pavel Novotný dopustil výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Za to by mu mohly hrozit až dva roky vězení.
18. 2. 2021|

Z památníku bitvy o Moskvu vymazali jméno Vlasova. Požádalo o to prý ministerstvo obrany

Z památníku hrdinů bitvy o Moskvu v zimě 1941 v Jachromě u ruského hlavního města vymazali jméno generála Andreje Vlasova, uvedl v pondělí ruský zpravodajský server Newsru.com. Vlasov se u Moskvy vyznamenal jako velitel jedné ze sovětských armád, které odvrátily německý útok a přiměly nacisty k ústupu.
27. 7. 2020|

Dvojice vyhoštěných Čechů opustila Rusko a míří do vlasti

Dvojice Čechů, které Moskva vyhostila ze země v reakci na vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka, už opustila Rusko a vrací se do vlasti. Informovala o tom mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Oba občané Česka měli k opuštění ruského území čas do půlnoci. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka se jedná o dvě ženy, jedna má status diplomata.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:08|
Události komentáře

Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|

Úřadu starosty Novotného přišla podezřelá obálka. Na místě zasahovali policisté i chemici

Policisté a hasiči ve čtvrtek zasahovali kvůli nálezu podezřelé obálky na úřadě pražské městské části Řeporyje. Oznámil to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Blíže nechtěli zásah komentovat. Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) již dříve dostal policejní ochranu. Novotný čelí výhrůžkám kvůli pomníku vlasovcům, který v městské části nechal vybudovat.
28. 5. 2020|

Za převedení dětí přes přejezd v Řeporyjích dostaly vychovatelky pokutu

Tři vychovatelky přecházející se skupinou dětí přes přejezd v pražských Řeporyjích i přes zapnutá výstražná světla dostaly od magistrátu pokutu. Upozornil na to server Novinky.cz. Okolnosti případu zůstávají nejasné, stejně jako výše pokuty – maximálně to můžou být dva a půl tisíce. Policisté už dříve konstatovali, že trestný čin ženy nespáchaly.
28. 5. 2020|
Otázky Václava Moravce

Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|