TÉMA

Ligurie

Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 18:02|

O riziku zřícení mostu v Janově se vědělo roky, přiznal šéf firmy spravující dálnice

Během soudního procesu, který se zabývá zřícením janovského mostu v roce 2018, zaznělo, že o riziku zřícení mostu se vědělo roky předem. „Nic jsem neudělal a je to moje největší lítost,“ vypověděl Gianni Mion, bývalý šéf dálniční společnosti, která měla na starosti most a jeho údržbu. Během neštěstí zemřelo 43 lidí.
24. 5. 2023|

Italskou Ligurii zasáhly rekordní srážky, způsobily záplavy a sesuvy půdy

Severní Itálii zasáhly v pondělí extrémně silné srážky. Nejvyšší stupeň varování kvůli nim vyhlásili v Piemontu, Lombardii a také Ligurii, kde za 24 hodin naměřili 927 milimetrů srážek. Za hodinu tam napršelo 181 milimetrů, což je nový italský rekord. Oblast se potýká se záplavami a sesuvy půdy, zraněné či mrtvé úřady nehlásí.
5. 10. 2021|

Povodně ve Francii a Itálii zabíjely. Desítky lidí se pohřešují

Nejméně sedm obětí si podle aktualizované bilance na jihovýchodě Francie a severozápadě Itálie vyžádaly záplavy, které oblast postihly v pátek a sobotu. Tři mrtvé v pondělí večer nalezli záchranáři v alpských vesnicích nedaleko Nice, píše agentura AFP. Na obou stranách hranice stále pokračuje pátrání po desítkách pohřešovaných.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 20:45|

Na severu Itálie se zřítil dálniční viadukt

Na severoitalské dálnici A6 do Turína se poblíž Savony po bouřkách zřítil asi třicet metrů dlouhý dálniční viadukt. Zatím nejsou žádné zprávy o tom, že by na místě byli mrtví nebo ranění. Prohledávání oblasti ale bude pokračovat i v noci.
24. 11. 2019Aktualizováno24. 11. 2019, 19:40|

Francii a Itálii potrápilo bouřlivé počasí. Trajekty mezi Sardinií a Korsikou stojí

Bouře doprovázené silným deštěm, které o víkendu zasáhly jihozápad Francie, mají nejméně jednu oběť. V Nice v pondělí našli tělo jednasedmdesátileté ženy, kterou zavalila půda z utrženého svahu, informovala agentura AFP. Déšť způsobil místní záplavy také v Itálii, především v provincii Ligurie. Mezi Sardinií a Korsikou nejezdí trajekty.
4. 11. 2019|
Počasí

Francii zasáhla bouře Amélie. Bez proudu je 140 tisíc domácností

Jihozápad Francie zasáhla v noci na neděli bouře Amélie, která kvůli mimořádně silnému větru dosahujícímu rychlosti až 160 kilometrů v hodině a intenzivním srážkám ochromila život zejména v regionech u pobřeží Atlantiku. Vítr kácel stromy, které zablokovaly řadu místních silnic. Kvůli poškozeným sloupům elektrického vedení zůstalo bez proudu na 140 tisíc domácností. Silný déšť a vítr trápí i severoitalský region Ligurie.
3. 11. 2019|