TÉMA

Asociace ředitelů základních škol

Odkladů je moc, je třeba zpřesnit kritéria, shodli se zástupci psychologů, škol a ministerstva

Odklad nástupu do první třídy je v Česku mimořádně populární. Zhruba každé páté dítě jde na základní školu s ročním odstupem. Letos by podle odhadu ministerstva školství mohlo mít odklad asi 31 tisíc šestiletých dětí. Podle resortu je to příliš mnoho. Souhlasí i řada odborníků, odklad by se měl podle mnohých z nich týkat asi jen dvou procent dětí.
12. 4. 2024|

Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda. Je potřeba 800 milionů, řekl Bek

K řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba 800 milionů korun, prohlásil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po pondělním jednání se zástupci školských odborů a asociací sdružující ředitele škol rovněž pronesl, že na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout vládní koalice. Její setkání se podle Beka uskuteční v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:05|

Mzdy školníků nebo kuchařek v jídelnách by mohly zajišťovat samosprávy, plánuje Bek

Platy nepedagogických pracovníků ve školství už na řadě míst klesly pod hranici životního minima. Resort proto hledá řešení, jak peníze dorovnat. Do budoucna ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uvažuje o tom, že by takovou povinnost převzali zřizovatelé škol.
26. 1. 2024|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|

Ve větších městech nebo v pohraničí chybí asistenti pedagoga, jejich počty přitom rostou

Některým školám stále chybí asistenti pedagoga. Problém pociťují zejména ty ve velkých městech, v nichž jsou vyšší mzdy, nebo v pohraničí, odkud lidé jezdí za vyššími platy do Německa nebo Rakouska. České televizi to potvrdila Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Poptávka po asistentech přitom dlouhodobě stoupá a jejich počet každoročně roste – podle ministerstva školství se v posledních pěti letech zdvojnásobil.
27. 8. 2021|

Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů

V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.
11. 4. 2021|

Plány na návrat dětí do škol se setkaly s nepochopením u Babiše. Řešit je chce na vládě

V nemocnicích ke čtvrtku leželo v souvislosti s covidem-19 nejméně lidí od 22. února. Pacientů bylo 7052, zhruba o jedenáct set méně než před týdnem. Naopak rekordně vysoký byl čtvrteční počet očkovaných – vakcínu dostalo 52 551 obyvatel. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč se do škol má vrátit jen část dětí, řekl Radiožurnálu. Předseda vlády také poslal ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) čtvrtý vytýkací dopis během dvou týdnů.
2. 4. 2021Aktualizováno2. 4. 2021, 21:29|

Žáci z prvního stupně a předškoláci by se mohli vrátit do lavic 12. dubna, uvedl Plaga

Od 12. dubna by se měly do školních lavic vrátit rotačně děti z prvního stupně, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Připustil ale, že se to nemusí týkat všech základních škol. Jednat o tom bude ještě v úterý vláda, návrat se možná nebude podle Plagy týkat všech okresů. Odpovědi na nejčastější otázky kolem návratu dětí do škol zveřejnilo ministerstvo na svém webu.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 20:32|

Roste počet dětí, které chtějí rodiče vzdělávat sami. Stěžují si na on-line výuku nebo nošení roušek

Pedagogicko-psychologické poradny zaznamenávají nárůst žádostí o domácí individuální vzdělávání. Do poraden v Praze nebo v Brně jich přišlo i o čtvrtinu víc než loni. Jako důvody uvádějí rodiče astmatické problémy v souvislosti s nošením roušek, nespokojenost se spádovou školou nebo s úrovní on-line výuky, shodují se ředitelé sedmi oslovených pedagogicko-psychologických poraden napříč republikou.
22. 3. 2021|

Ministerstvo poslalo školám informace k očkování učitelů. Registrace má začít 27. února

Ministerstvo školství poslalo do škol informace k prioritnímu očkování školských pracovníků, sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová. První etapa registrací učitelů i nepedagogů má podle ministerstva začít v sobotu 27. února. Výběr pracovníků s přednostním právem na vakcínu budou mít na starosti ředitelé. Nejpozději ve čtvrtek obdrží školy unikátní kódy, kterými se při registraci bude ověřovat profese. Očkování bude dobrovolné, přihlašovat se k němu budou zájemci sami. Další fáze očkování zaměstnanců škol by se podle úřadu mohla spustit zhruba za tři týdny.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 15:21|

Malotřídky chtějí, aby se do jejich lavic mohli vrátit všichni žáci

Zástupci malotřídních škol v Česku požadují, aby se do lavic mohli vrátit všichni jejich žáci bez ohledu na věk nebo třídu. S výzvou, kterou podpořilo už 662 malotřídek, se obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO), ministerstvo školství i zdravotnictví. Tyto školy mají výjimku – chodit do nich mohou i žáci třetích až pátých ročníků, ale jen v případě, že jsou ve třídě spolu s nižšími stupni.
20. 1. 2021|

Od pátku budou roušky povinné ve všech školách kromě 1. stupně i při výuce ve třídách

Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí plošné nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, oznámil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku pouze ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Podle zástupců škol bude výuka s rouškami náročná.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 17:45|
OVM

Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|

Zákaz vstupu rodičům nebo teplé oblečení kvůli větrání, i tak vypadá život ve školách v době pandemie

Teplé oblečení, zákaz vstupu rodičům, oddělení žáků podle stupňů nebo pevné časy vyzvedávání dětí z družin – tak vypadá v praxi začínající školní rok. České televizi to popsali oslovení ředitelé škol. Opatřeními reagují na manuál, který připravilo ministerstvo školství. Učitelé tak v letošním roce musí dbát i na teplotu dětí, větrání učeben a v případě nákazy poloviny dětí ve třídě učit distančně i prezenčně zároveň. Někde doporučují také teplé oblečení do třídy.
3. 9. 2020|

Tradičním třídním schůzkám možná odzvonilo. Školy i rodiče si pochvalují setkávání on-line

Školy si pochvalují některé novinky zavedené kvůli koronavirovým opatřením, mezi nimi například on-line setkávání učitelů a rodičů. Někde dokonce uvažují, že je zavedou nastálo. Školy, které ČT oslovila, oceňují na třídních schůzkách přes internet hlavně snadný přístup a díky tomu i vysokou účast rodičů. Podle některých ředitelů je ale osobní kontakt nenahraditelný.
30. 5. 2020|

Asociace ředitelů ZŠ chystanou stávku nepodporuje. Bránit jí ale nebude

Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) nepodporuje stávku učitelů, kterou odbory svolaly na středu. Ředitelé, kteří jsou členové asociace, se k protestní akci nepřipojí, učitelům na svých školách ale nebudou ve stávce bránit, řekl viceprezident AŘZŠ Jaroslav Jirásko. Asociace podle něj nesouhlasí s cíli vyhlášené stávky, vládou navržený růst platů však považuje za příliš nízký.
2. 11. 2019|