TÉMA

Jiří Zajíček

Resort školství je připraven dodatečně zvýšit rezervy pro dofinancování 2,5 tisíce nepedagogů, oznámil Bek

Školy dostanou dodatečných 800 milionů na dofinancování dvou a půl tisíc míst nepedagogických pracovníků, kterým by hrozilo propuštění, oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj se na tom resort už dohodl s ministerstvem financí. Peníze například na školníky nebo uklízečky půjdou ze státního rozpočtu. V budoucnu by ale podle Beka měli tyto pozice ve školství hradit zřizovatelé, tedy obce a kraje.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 14:34|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Možnost zrušit přihlášku na střední školu v on-line systému musí být, duplicitní pak rodič může stornovat, řekl Zajíček

Už druhým týdnem se žáci mohou elektronicky přihlašovat na střední školy, čas mají do 20. února. Termín se posouvat nebude. A to navzdory tomu, že spuštění systému DiPSy bylo nutné o skoro dva dny odložit. Kvůli stížnostem rodičů i vedení škol pak Cermat v závěru minulého týdne přidal možnost zrušit již podanou přihlášku.
12. 2. 2024|

Cermat zpřístupnil ředitelům portál pro elektronické přihlášky na střední školy, studenti je mohou podat od února

Od pondělí je ředitelům přístupný on-line portál pro elektronické přihlášky na střední školy. Ty budou vedle standardní papírové formy žáci se svými rodiči moct využívat pro přihlašování na střední školy od února. Uchazeči mohou podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce.
15. 1. 2024|

Didaktické testy z češtiny zvládlo více studentů než loni. U matematiky hodnotili učitelé výsledky mírněji

U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo jich 4,9 procenta, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Výsledky maturitních testů zhodnotili zástupci škol a odborných pedagogických spolků jako zdařilé.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:34|

Plány na návrat dětí do škol se setkaly s nepochopením u Babiše. Řešit je chce na vládě

V nemocnicích ke čtvrtku leželo v souvislosti s covidem-19 nejméně lidí od 22. února. Pacientů bylo 7052, zhruba o jedenáct set méně než před týdnem. Naopak rekordně vysoký byl čtvrteční počet očkovaných – vakcínu dostalo 52 551 obyvatel. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč se do škol má vrátit jen část dětí, řekl Radiožurnálu. Předseda vlády také poslal ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) čtvrtý vytýkací dopis během dvou týdnů.
2. 4. 2021Aktualizováno2. 4. 2021, 21:29|

Pozor na známky, nedávají teď výpověď o průběhu vzdělávání, varuje školní inspekce

Žáci a studenti se postupně vracejí do tříd. Nejkratší pauzu ve výuce za sebou mají ti ze speciálních škol a z prvních a druhých tříd základních škol, nejdéle budou na návrat čekat „řadoví“ vysokoškoláci a před nimi se vrátí většina středoškoláků. U těch, kdo se do škol vracejí, začínají učitelé zjišťovat, co po týdnech distanční výuky ve skutečnosti umějí. Zároveň vymýšlejí, jak budou jejich dovednosti v nezvyklé situaci hodnotit.
25. 11. 2020|
Události komentáře

Ve sporu o platy učitelů má každý jiná čísla. Vysvětlujeme jim, že jejich jsou špatná, tvrdí ministr

Vládní politici jsou přesvědčeni, že ohlášená stávka učitelů je bezdůvodná. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích zopakoval, že skutečnost, že učitelé dostanou přidáno o něco méně, než chtěli, jim chce vynahradit tím, že v příštím roce bude růst podobný jako letos a nikoli mnohem nižší. Šéf školských odborů František Dobšík naproti tomu hovoří o zklamání, odboráři se domnívají, že za ně ministr při sestavování rozpočtu dostatečně nebojoval.
2. 11. 2019|