TÉMA

Pytláctví

Pošleme Německu dvacet tisíc slonů, hrozí prezident Botswany

Botswana hrozí Německu, že mu kvůli sporu o dovoz loveckých trofejí pošle 20 tisíc živých slonů. Berlín zvažuje další zpřísnění limitů pro dovoz trofejí ve snaze o potlačení pytláctví. Jihoafrická země ale tvrdí, že sloni jsou tak dobře chránění, že se přemnožili, ničí úrodu a ušlapávají obyvatele. Jejich lov je regulovaný a pro místní je podstatným zdrojem příjmů, stejně jako turistický ruch, uvedl botswanský prezident Mokgweetsi Masisi v rozhovoru s německým deníkem Bild.
3. 4. 2024|

V Jihoafrické republice vloni přibylo upytlačených nosorožců. Stále se zabíjí hlavně kvůli tradiční medicíně

Jihoafrická republika je v současné době zemí, kde žije nejvíc nosorožců. Přes řadu opatření a velké náklady se ale ani tam nedaří zastavit pytláky, kteří bohatnou na zabíjení těchto ohrožených tlustokožců. Dokazují to nově zveřejněná data za rok 2023.
28. 2. 2024|

Biologové rozkryli centrum pytlačení a pašování tygrů

Bangladéš je dlouhodobě hlavním centrem pytláctví a pašování ohrožených tygrů. Nic na tom nezměnil ani mimořádně  krvavý zásah tamních úřadů vůči pytlákům před sedmi lety. Dnes je nelegální obchod s tygry a částmi jejich těl ještě silnější a dosahuje miliardových zisků. Bangladéšská vláda přitom problém zpochybňuje.
31. 7. 2023|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

Nosorožcům se za sto let výrazně zmenšily rohy. Mohou za to pytláci

Nosorožcům se za poslední století zkrátily rohy, vyplývá ze studie, o které informoval list The Guardian. Podle autorů výzkumu by změna mohla být důsledkem selekčních tlaků, protože lovci a pytláci dávali přednost zvířatům s většími rohy.
3. 11. 2022|

Na černý trh se dostává slonovina zabavená před roky. Naznačuje to, že uniká z vládních skladů

Na nelegálním trhu se objevuje slonovina z klů slonů zabitých před více než třiceti lety. Oznámili to vědci, kteří provedli testy DNA. Podle webu BBC šlo o slonovinu, která byla v minulosti zabavena pytlákům a uložena ve střežených skladech v Burundi. Vědci se obávají, že materiál ze skladů je znovu v rukou pytláků.
19. 10. 2022|

Pandemie pytláctví oslabila. Chudší země s ním přesto nemohou soupeřit naplno

Pandemie koronaviru dočasně oslabila nebezpečně rostoucí trend pytláctví u nejohroženějších druhů zvířat, který odstartoval zhruba v roce 2008. Poptávka po slonovině nebo rohovině na černém trhu ale zůstává stále vysoká. Zejména africké rezervace se proto snaží chránit svá zvířata sofistikovanějšími způsoby. Financování rangerů je nicméně pro chudší země, jako je Jižní Súdán, velmi nákladné.
11. 1. 2022|

Už žádná selfíčka s gorilami a šimpanzi, žádají experti vědce i fotografy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), což je organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů, chce, aby vědci změnili své chování vůči primátům. Žádají je, aby se vyvarovali společných snímků s nimi, aby na Instagram nedávali fotky, jak se s orangutany drží za ruce ani jak se „přátelí“ se šimpanzi.
28. 1. 2021|

„Když můžou sledovat drogy, my můžeme sledovat vejce.“ Ochranáři pomocí GPS trasují pytláky

Mezinárodní skupina ochránců zvířat využívá v Kostarice návnady s GPS navigací, díky které dokáží vytrasovat nelegální obchod s želvími vejci. Na něm vydělávají skupiny pytláků po celém světě. Pro ohrožené karety představují největší riziko. Ochranáři se inspirovali mimo jiné v seriálu Breaking Bad (Perníkový táta).
23. 10. 2020|

Pašování upytlačených zvířat se zastavilo. Ale jen dočasně, čeká se na otevření hranic, varují ochránci

Šíření koronaviru ochromilo ekonomickou aktivitu, zastavilo cestování i část přeshraničního obchodu. A další sektor, který pociťuje dopad pandemie, je nelegální obchod s upytlačenými zvířaty. „Ostraha na hranicích je příliš silná. Nedostaneme produkty ven,“ řekl jeden z vietnamských pašeráků vyšetřovateli v utajení, kterého nyní citoval zpravodajský server The New York Times.
10. 5. 2020|

Ženy v přední linii. Bývalý australský voják školí Afričanky v Zimbabwe pro boj s pytláky

Bývalý příslušník australských speciálních jednotek Damien Mander trénuje už deset let africké dobrovolníky v boji proti pytlákům. Předává jim své zkušenosti ze služby v armádě a irácké válce. V poslední době cílí na komunitní výcvik obyvatel přímo v předních liniích v boji proti ilegálnímu lovu zvěře. Vytvořil také první tým strážců parku v Zimbabwe, který tvoří výhradně ženy.
3. 11. 2019|