TÉMA

Organizace

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

Stacionář Slunečnice v Děčíně se chce rozšířit. O peníze žádá dárce v on-line sbírce

Děčínský stacionář Slunečnice se zdarma stará o lidi s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Zařízení funguje už od roku 1996, jenže stejně jako řada stacionářů po celé zemi má nedostatek financí. Zařízení proto vypsalo sbírku, která by měla pomoci s financováním nových vlastních prostor.
9. 11. 2023|

Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:52|

Vláda chce pomoct pěstounům i organizacím, které je podporují. Změna u kojeneckých ústavů se blíží

Do Poslanecké sněmovny míří novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, která má víc motivovat pěstouny. Cílem je, aby od ledna 2025 mohly přestat děti do tří let věku přijímat kojenecké ústavy. Výjimkou by měly být případy sourozeneckých skupin či vážně nemocných dětí. Jednodušší by měl být i proces posuzování adeptů na pěstounství.
7. 10. 2023|

Samoživitelky jsou v začarovaném kruhu, různé projekty jim pomáhají na cestě k práci

Flexibilní úvazky nebo home office patří mezi pracovní podmínky, které často potřebují matky samoživitelky. Podle pomáhajících organizací takových míst zaměstnavatelé nabízejí málo. Projekty proto ženám poskytují doprovod na cestě k nové práci a snaží se ukázat i jiné cesty. Podporují matky  v tom, aby pojmenovaly své silné stránky nebo zvážily podnikání.
13. 7. 2023|

Hrad žádá o dalších devět zaměstnanců, peníze na ně nepotřebuje. Svůj tým bude mít i první dáma

Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková představila organizační změny ve struktuře Pražského hradu. Ten například žádá ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně ale nechce. Vohralíková zdůraznila, že snahou je změnit „firemní kulturu“ Hradu. Novým šéfem Správy Pražského hradu (SPH) by se měl stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek. Svůj tým složený z tajemníka a asistentky bude mít i manželka prezidenta Eva Pavlová. Pracovníci k ní přejdou z kanceláře Vohralíkové. Organizační změny začnou na Pražském hradě platit od 1. června.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 10:56|

V Česku řádí „psychošmejdi“. Terapeuti i pacienti volají po změně zákona

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoc nabízet.
1. 5. 2023|

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Situaci romských uprchlíků v Praze zlepšily stanové tábory. V Brně si stěžují na nátlak

Dočasnou ochranu už v Česku získalo přes 370 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Důvodem k jejímu odmítnutí je dvojí občanství, které úřady prověřují například u některých Ukrajinců romského původu. Podle policie se prokázalo jen v necelých třech procentech těchto případů. Od příštího týdne vznikne jednotná evropská databáze, díky které má být snadnější zjistit, kdo a kde se už registroval.
11. 6. 2022|

Turecká ofenziva proti Kurdům by mohla být pokusem odvést pozornost od stavu ekonomiky

Turecká ofenziva proti Kurdům v Sýrii a na severu Iráku zesiluje. Tamní opozice tvrdí, že se tím armáda snaží odvést pozornost od stavu ekonomiky, ve vysílání ČT24 to řekl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. Dodal, že Turecko se možná snaží využít toho, že svět nyní upírá zrak na Ukrajinu. Rozhodnutí Ankary odsoudila druhá nejsilnější turecká opoziční strana, prokurdská HDP.
26. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 08:09|

Odpor k potratům spojuje křesťany, ultrapravici i ruské oligarchy, říká obhájce sexuálních práv Datta

Konzervativní hnutí brojící proti potratům jsou čím dál profesionálnější, řekl v Událostech, komentářích jejich ideový protivník Neil Datta, který vede síť evropských zákonodárců odhodlaných hájit práva žen na interrupci i zájmy sexuálních menšin. Upozornil na loňskou studii, podle níž plyne velká část financí do konzervativních spolků z Ruska.
28. 4. 2022|

Stavba poslední části D1 ještě nezačala, v Dluhonicích už ale vznikají náhrady jako bolestné za dálnici

Termín zahájení stavby posledního úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi stále není jistý. I přesto se však v Dluhonicích, poblíž kterých má komunikace vést, už začalo pracovat na náhradách, které mají místním stavbu kompenzovat. Momentálně část Přerova rekonstruuje tamní kulturní dům a připravují se také nové stavební parcely.
22. 4. 2022|

Soud uložil traťovému komisaři podmínku za chyby při pořádání rallye v Lopeníku. Další čtyři lidi obžaloby zprostil

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil traťovému komisaři Petru Pláškovi osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu rok a půl za pochybení při pořádání rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Závodní auto tam na podzim 2012 srazilo šest lidí stojících u trati. Čtyři dívky zemřely, další dva lidé utrpěli zranění. Další čtyři muže, kteří se na organizací závodu podíleli, soud obžaloby zprostil.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 16:46|

30 let zpět: Zahájení činnosti Greenpeace v Československu

Před třiceti lety zahájila své působení v tehdejším Československu světová ekologická organizace Greenpeace. Její mluvčí v reportáži nastiňuje, jaké osvětové kampaně si členové pro veřejnost přichystali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 3. 2022|

30 let zpět: Podpis protokolu o zrušení RVHP

V Budapešti se před 30 lety konalo historicky poslední zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci. Zúčastnili se ho zástupci devíti členských zemí organizace, mezi nimiž bylo i Československo. Schůzka, která vedla k dohodě rozpustit RVHP do 90 dnů, tak byla definitivní tečkou za jeho dvaačtyřicetiletou existencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 6. 2021|

30 let zpět: Armáda spásy po 40 letech opět v Československu

Armáda spásy se po čtyřiceti letech opět vrátila do Československa. Mezinárodní náboženské a charitativní hnutí pracující vojenskou formou v sociální sféře pomáhá dodnes řešit problémy lidí bez domova, ale také těch, kteří hledají duchovní pomoc či oporu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 3. 2021|

Nejosamělejší slon světa se přestěhoval do Kambodže, čeká ho nový život ve stádu

Slon Kaavan, který si kvůli nuzným podmínkám, ve kterých byl držen v zoologické zahradě v Islámábádu, vysloužil přívlastek nejosamělejšího slona na světě, byl převezen do Kambodže. V této zemi má začít nová etapa jeho života. Šestatřicetiletý slon bude vypuštěn do přírodní rezervace, kde žije zhruba 600 dalších slonů. Kaavan byl mnoho let držen v islámábádské zoo na řetězu a bez kontaktu s dalšími slony. O jeho záchranu a přesun do rezervace usilovali ochránci zvířat, na případ slona upozornila mimo jiné americká zpěvačka Cher, která na přepravu slona přispěla.
2. 12. 2020|

Občanské organizace se mohou postarat o dětské uprchlíky, vyzvaly vládu ke změně postoje

Občanské organizace jsou připraveny postarat se o dětské uprchlíky, kteří nyní jsou v táborech v Řecku, uvedl zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko. O uprchlíky, proti jejichž přijetí však důrazně vystoupili někteří vládní politici, by se podle něj mohli postarat jednotlivci i organizace, které chtějí pomáhat.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 18:42|

Ruský soud zakázal vlivné hnutí Za lidská práva. Podle úřadů jde o „zahraničního agenta“

Moskevský soud rozhodl o zákazu hnutí Za lidská práva. Potvrdil to zakladatel a ředitel hnutí Lev Ponomarjov, který se proti rozsudku odvolá. Soud konstatoval údajné mnohonásobné porušení zákona. Organizace je jednou z nejstarších a nejuznávanějších svého druhu, v zemi působí už od roku 1997.
1. 11. 2019|