TÉMA

APEC

Si na summitu jednal s japonským premiérem, USA podepsaly s Filipínami jadernou dohodu

Čínský prezident Si Ťin-pching ve Spojených státech v noci na pátek poprvé po roce osobně jednal s japonským premiérem Fumiem Kišidou, bavili se i o vypouštění vody z Fukušimy. Jejich setkání se uskutečnilo na okraj summitu Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC). USA a Filipíny zároveň podepsaly dohodu o jaderné energetice, kterou agentura Reuters označuje za přelomovou.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 09:48|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Po necelém týdnu opět jednali vrcholní představitelé Číny a USA. Sešli se Si a Harrisová

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová krátce jednala s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Sešli se na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Harrisová zdůraznila nutnost komunikace a zodpovědné konkurence mezi oběma mocnostmi. Na summitu došlo také k setkání čínského prezidenta s šéfem tchajwanské delegace Morrisem Čchangem, jde o výjimečné setkání zástupců těchto dvou zemí na tak vysoké úrovni. Čchang ho zhodnotil jako zdvořilou a šťastnou výměnu názorů.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 16:41|

Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:26|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|